自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

背景係: 原先 c 6係大陸開貿易公司,係廠及日本客之間已有一定的實力,黎緊c 6會係日本大阪開分公司,佢想囡囡(小二)過去讀書(國際學校),叫我跟囡囡過大阪住,c 6就1個月黎大阪一次(其實c 6依家都星期六、日先返香港,已習慣),想問下各位jm意見,有機會,會去嗎?

翡翠宮

日本冇親朋戚友,乜都由頭開始
我唔會

禁止訪問

引用:背景係:+原先+c+6係大陸開貿易公司,係廠及

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:ma828327 的帖子

佢1個月先嚟大阪一次,咁點解要你地過去住呢?佢係日本人嗎?

adaughter  我都睇唔明  發表於 14-10-20 09:39
OM123321  係囉?!  發表於 14-10-20 09:22
wcpcelia  agree  發表於 14-10-20 08:41
麵包超人^o^  唔明 too  發表於 14-10-20 08:00

公爵府

2024勳章

引用:背景係: 原先 c 6係大陸開貿易公司,係廠及

原帖由 ma828327 於 14-10-20 發表
背景係: 原先 c 6係大陸開貿易公司,係廠及日本客之間已有一定的實力,黎緊c 6會係日本大阪開分公司,佢想 ...
唔會

珍珠宮

no,我唔會長期留係有幅射既國家

kitkit218  x5  發表於 14-10-20 11:38
jtw_ki  X4  發表於 14-10-20 09:58
susi1024169  x3  發表於 14-10-20 07:32
bluetulip  x 2  發表於 14-10-20 07:20
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

水晶宮

畀面勳章

引用:背景係:+原先+c+6係大陸開貿易公司,係廠及

背景係: 原先 c 6係大陸開貿易公司,係廠及日本客之間已有一定的實力,黎緊c 6會係日本大阪開分公司,佢想 ...
仔就去,女就要三思!我叔仔一早移民東京,日本結婚,兩個女日本出世,明年打算回歸,話女仔不宜在日本同埋日本生活指數高,屋又細,而且民族主義高漲!

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:背景係: 原先 c 6係大陸開貿易公司,係廠及

你老公日本人嗎?

如果係中國人比較怪,原來個個星期見,去咗日本,就一個月先見一次……

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

c6不是日本人,佢覺得香港小朋友讀書好辛苦,所以想囡囡去日本讀書,而我本身係全職媽媽

水晶宮

點解要去?
去,一定會有得又有失,
要有好強既理由,可以抵償失去的有餘,才會考慮去.
如果唔係比依家好更多,何必冒住失去現有一切参危機?

侯爵府

回覆 ma828327 的帖子

唔會

無端端由1星期見1次變1個月見1次, 無論係對夫妻定父女感情都唔好

而且日本人排外性好強, 仲要係中國人, 唔見得去日本有好處

你個女係女仔, 女性喺日本嘅發展仲不如香港

個女小二太細喇, 我就寧願個女喺香港讀多幾年, 到中學索性去英美澳等地留學

wcpcelia  英美澳等地留學
701003  Agree  發表於 14-10-20 07:41

侯爵府

ma828327 發表於 14-10-20 07:11
c6不是日本人,佢覺得香港小朋友讀書好辛苦,所以想囡囡去日本讀書,而我本身係全職媽媽 ...
你既然俾得咁多錢去嗰邊讀(學費+生活費), 如只係怕讀書辛苦, 喺香港轉國際學校好過

piv  同意  發表於 14-10-20 08:43

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:c6不是日本人,佢覺得香港小朋友讀書好辛苦

c6不是日本人,佢覺得香港小朋友讀書好辛苦,所以想囡囡去日本讀書,而我本身係全職媽媽 ...
既然去日本都要讀國際學校,不如留香港轉讀國際學校。你如果唔識日文,又冇親朋戚友喺日本,老公又一個月先飛一次,有事的話你一個女人點算?

子爵府

回覆:如有機會俾你會跟囡囡到日本讀書嗎?

日本讀書都唔易…………
如果本身妳唔識日文,已經幾難下,大人都要適應,何況細路。日本人文化,唔係個個適應到,仲要睇下本身性格………
妳老公好似諗得簡單左啲。
既然去到日本都係讀IS,點解唔喺HK讀?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果去日本係一齊住…日日見…都ok

但你話一個月先見一次…重衰過係hk住時…咁…我真唔明去黎做乜?

子爵府

回覆:null

呢到啲jm講得好岩,如果因為怕讀書辛苦,可以係香港轉國際,去到日本冇人冇乜,日文都唔識,老公又時常唔係身邊,去到囡囡仲辛苦呀

男爵府

你識日文?真係要生活,唔識日文好難溝通,有咩事去睇醫生都有問題

水晶宮

畀面勳章

日本讀書仲痴過香港!你打聽清楚日本ge國際學校是否你心目中果種才好去呀!家庭主婦唔識日文,肯定好辛苦,買唔到平野,又融入唔到社區

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

有冇搞錯左呢? 在日本讀書壓力仲大過香港,在日本都唔少小學生頂唔順輕生架. 何況人生路不熟,點會好過在香港讀

珍珠宮

最大問題你同c6分隔兩地,一個月先聚一次,仲有c6係大陸,唔會影響感情嗎?

一係全家去日本,否則留港或大陸好d,日本除左學到人地文化,學英文唔係首選

首頁

尾頁

跳至