興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我最近轉左張顯示卡,係512MB DDR2 RAM,我底版就插2GB DDR RAM。

當我打機個陣,大約過左四五個鐘左右,藍畫面會突然出現,不足半秒就同我熄機再重開,跟住入Windows前又再loop藍畫面->熄機->重開....

跟住我直頭要切斷電源,待20秒左右開機,就會冇事,入得番去Windows。

我想問DDR2 RAM會唔會有機會同DDR RAM相撞?又或者係其他原因?

P.S. 我張顯示卡晶片係Geforce 8系列,塊底版唔記得乜型號,但就係華碩版,2006年買嘅。

侯爵府

畀面勳章

禾笨唔係高手...唔知答唔答得...

有可能cpu過熱...火牛唔夠力...ram質素(華碩版呢方面要求都幾嚴謹...)...& 其他....

大宅

第一次發現呢個問題時,成間屋仲跳左一下電,但就唔係中電個次突然停電0.xx秒個一次,個次係o係晚上。

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-4 12:08 發表
張卡要另外插電嗎?

咁又冇咁誇張....

我張卡係插PCI-E糟嘅。

禁止訪問

公爵府

先申報我唔係高手

小必理痛都解決唔到既一定係深入問題 , 所以我問過我c6 , 佢其中一樣咁講 , 佢話 Geforce 8 卡最大需求電力起碼 150w , 先假設電腦隻牛夠力 , 新版 PCI-E 2.0 插糟 support 225w , 完全冇電力上問題 , 但係上一代 PCI-E 1.0插糟 , 只有提供 75w 電力 , 張 Geforce 8 卡低速運行嗰陣就可能夠 , 佢話睇下張卡有冇跟多一條 PCI-E 線比你 , 有就插埋佢 , 好似外置硬碟盒咁用兩個 USB 頭取電 , 但係 2 X PCI-E 1.0 電力都未必夠張卡全速運行

錯咗唔好話我 , 我都係轉述咋

大宅

原文章由 MiuMiuLi 於 08-3-4 15:03 發表
先申報我唔係高手

小必理痛都解決唔到既一定係深入問題 , 所以我問過我c6 , 佢其中一樣咁講 , 佢話 Geforce 8 卡最大需求電力起碼 150w , 先假設電腦隻牛夠力 , 新版 PCI-E 2.0 插糟 support 225w , 完全冇電力上 ...

嗯...好多謝你俾我呢個好有參考價值嘅Reply。

我諗我先番去睇睇底版係乜野型號先,然後Check下個規格,睇下係唔係因為電力供應嘅問題。

但呢張Display Card本身買個陣只係好簡約得一張卡,乜野都冇俾,假如有你老公講嘅情況嘅話,睇怕我要換卡了。

大宅

原文章由 MiuMiuLi 於 08-3-4 15:03 發表
先申報我唔係高手

小必理痛都解決唔到既一定係深入問題 , ...

".小必理痛都解決唔到既一定係深入問題".............

u r right.........

侯爵府

畀面勳章

原文章由 898998 於 08-3-4 16:05 發表
".小必理痛都解決唔到既一定係深入問題"...........

u r right.........

搵下...有無 大必理痛 / 特強必理痛 / 超級必理痛...先...

:lol :lol :lol

禁止訪問

複式洋房

原文章由 小必理痛 於 08-3-4 11:47 發表
... 大約過左四五個鐘左右 ... 入Windows前又再loop藍畫面->熄機->重開....

之後又得 -> overheat?

有無試過淨開機四五個鐘? 如果無事就似係display card令到架機overheat. Agree?

[ 本文章最後由 LazyPapa 於 08-3-4 17:54 編輯 ]
All You Need is Love!!

大宅

原文章由 LazyPapa 於 08-3-4 17:46 發表

之後又得 -> overheat?

有無試過淨開機四五個鐘? 如果無事就似係display card令到架機overheat. Agree?

咁又冇試過,但最大問題係佢一出事唔係整熄部機,而係Reboot,如果齋俾佢著四五個鐘,你總唔能夠呆坐等佢出事卦?如果出左事,未必會知。

反而係:我打緊World of Warcraft個陣就出事,但都係去左三四個鐘左右就會出現呢D情況。我尋晚仲下載埋個Monitor睇住GPU個溫度,基本都係一直維持係57度左右,但就冇圖睇個電壓情況。結果0係我監察之下,[卜]一聲boot機。

我都唔排除係遊戲軟件會導致咁,但我係一換左呢張卡就出事,所以MiuMiuLi提到個可能性係最大。

[ 本文章最後由 小必理痛 於 08-3-5 09:45 編輯 ]

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-4 17:15 發表
牛唔夠力咪換牛囉

我個隻已係450W,夠唔夠?

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

原文章由 小必理痛 於 08-3-5 09:43 發表

咁又冇試過,但最大問題係佢一出事唔係整熄部機,而係Reboot,如果齋俾佢著四五個鐘,你總唔能夠呆坐等佢出事卦?如果出左事,未必會知。

反而係:我打緊World of Warcraft個陣就出事,但都係去左三四個鐘左右就會出現呢D情況。我尋晚仲下載埋個Monitor睇住GPU個溫度,基本都係一直維持係57度左右,但就冇圖睇個電壓情況。結果0係我監察之下,[卜]一聲boot機。

我都唔排除係遊戲軟件會導致咁,但我係一換左呢張卡就出事,所以MiuMiuLi提到個可能性係最大。

小p,
唔好剔果個 [自動重啟] ;睇睇佢再出藍畫面時會show乜鬼error code方便追查元兇...

我部pc & 裡面component無你貢新...唔塞答你貢technical問題!但我隻牛都500W...隅有睇相時都會突然blue screen...
幾經check過...底板有時都shortshort地(插番隻backup hd連bios都進入不能....)

複式洋房

原文章由 小必理痛 於 08-3-5 09:43 發表

反而係:我打緊World of Warcraft個陣就出事,但都係去左三四個鐘左右就會出現呢D情況。我 ...

我唔係拗頸, 齋俾佢著四五個鐘, 係要睇佢唔stress張display card時係咪真係冇事.

著住佢, 開住一個application (e.g.聽住CR2), lock埋screen. 6個鐘後, 睇吓有冇翻去logon screen (或auto-logon咗去desktop) 就知有冇reboot.

Chunchun_daddy嘅方法當然更主動

大宅

原文章由 ha8mo 於 08-3-5 10:00 發表
咁係乜牌?

你指火牛?我係公司,翕唔到兼唔記得牌子係乜,但係有盒有保養,都算係名牌火牛一隻。

原文章由 ha8mo 於 08-3-5 10:00 發表
你搵到張咭有冇得加插電源未?

冇得加插....

[ 本文章最後由 小必理痛 於 08-3-5 11:25 編輯 ]

大宅

原文章由 ChunChun_Daddy 於 08-3-5 10:09 發表

小p,
唔好剔果個 [自動重啟] ;睇睇佢再出藍畫面時會show乜鬼error code方便追查元兇...
我部pc & 裡面component無你貢新...唔塞答你貢technical問題!但我隻牛都500W. ...

好,我今晚就去試下。

另,LazyPapa,我唔係同你拗,唔好誤會,只係唔知道你提嘅方法我應該點test。字面上好難表達語氣,見諒!

複式洋房

冇問題. 都係大家研究研究, 集思廣益.

首頁

尾頁

跳至