嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

點算好呢?

我囝囝差唔多一歲啦, 呢幾個 wks 都唔係好食粥, 唔知係 d 粥佢食得悶, 定係佢要開始食飯仔呢? 我見我同老公食飯既時候, 佢又成日吞口水, 好餵食咁望住我地, 我地比佢食, 佢又食 wor... 重食唔停口, 所以都唔知係唔係要開始比 d 固體 d 既嘢佢食?

佢而家先得 4 只 teeth, 我唔敢叫工人比飯佢食, 都唔知點算...

可以幫下我嗎? 謝謝...

瑪瑙宮

原文章由 Retail 於 08-3-4 14:23 發表
點算好呢?

我囝囝差唔多一歲啦, 呢幾個 wks 都唔係好食粥, 唔知係 d 粥佢食得悶, 定係佢要開始食飯仔呢? 我見我同老公食飯既時候, 佢又成日吞口水, 好餵食咁望住我地, 我地比佢食, 佢又食 wor... 重食唔停口, 所以 ...

一歲已經可以食冇咁硬既飯, ~稀飯~,
佢唔食粥, 試下食冇咁硬既飯,~稀飯~,
有時下午可以食下通粉或米粉,
但一定要剪到好細同好碎,

大宅

回覆 #2 moonlight9198 的文章

我地就係唔識煮稀飯... 所以都唔識點教工人. 其實稀飯 d 飯係唔係即係好似 d 潮州粥或者湯飯既飯咁呀?

重有呢, 買邊只通粉同米粉呀? 我見 baby mo 都有教煮通粉比 10 個月既 bb 食, 不過我個仔得 4 只 teeth jar, 我怕食啃親佢...

謝謝...

瑪瑙宮

通粉或米粉,
但一定要剪到好細同好碎,煮 (林身)D,
唔可以咁硬,4隻牙O.K.架喇,
稀飯~ 俗稱 ( 飯仔 ) 你平時煮飯既水份 ( 再落多少少水),
煮出黎, 如果都覺得唔夠稀既, 就下次再煮既時侯 (又再落多少少水),
其實稀飯D水份 都係 响 ( 煮粥同煮飯既水份 (中間位置),
你要自己去試下, 一定得既.

我BB細個時, 6-7個月已經食通粉或米粉,
稀飯了....

通粉或米粉, 我通常在 SUPERMARKET 買.
通粉我多數買快熟既 (話煮3MINS既), 但起碼煮5-6MINS先得, (林身D), 米粉要買煮湯既,唔好買錯既,
桂花粉都O.K., (林身D),
通粉或米粉,桂花粉唔可以落油, 唔可以落味精,最多落DD SALT,
DD 好喇.有少少味.

[ 本文章最後由 moonlight9198 於 08-3-7 17:51 編輯 ]

男爵府

RETAIL

會唔會0的粥仔, 食0黎食去都係0甘0既味道?

trini 有試都會唔肯食, 但係通常都係因為味道唔0岩或者0的cartoon 唔0岩睇囉...

有無比過其他野佢食?

我而家通常都係比呢0的佢食...

朝早 - 糊仔加生果, 如香蕉, 萍果, 木瓜...

nite - 粥仔 - 雞肉或者豬肉 + 蕃茄/南瓜/菠菜/西蘭花/椰菜花....

0的粥仔會好似潮州粥0甘, 煮到0的米開晒花之後, 再煮多陣就比佢食囉... 同埋佢而家鍾意食0的杰0的0既野, 所以0的糊仔同粥仔都會煮杰0的囉...

原文章由 Retail 於 08-3-4 14:23 發表
點算好呢?

我囝囝差唔多一歲啦, 呢幾個 wks 都唔係好食粥, 唔知係 d 粥佢食得悶, 定係佢要開始食飯仔呢? 我見我同老公食飯既時候, 佢又成日吞口水, 好餵食咁望住我地, 我地比佢食, 佢又食 wor... 重食唔停口, 所以 ...
違規簽名-超版代刪

大宅

我囝囝近8個月大,連牙都未出,但我都係比稀飯佢食,因為我怕水滴滴同想佢食飽d,所以我既稀飯定義係[畢]起上嚟唔會滴水果種,~

爛/稀飯既做法只係比平時煲飯落多少少水,比大人食既淋dd,試幾次就累積到經驗架喇,一d都唔難做既~至於怕稀飯會鯁親bb,咁就要視乎你d飯有幾淋同埋餵佢每一口既份量,怕佢鯁親就細啖d,基本上係唔會有問題既,我囝囝每次食一匙羹滿(bb食具既淺羹)既份量,都從未試過鯁親~

除左飯既口感,正如樓上既mami所講,餸(伴飯既蔬果肉類)既選擇都係關鍵嚟架啵~會唔會你地平時比佢食既種類唔多?小朋友都有厭惡感架,選下轉下其他菜色啦,但要不含調味架~

[ 本文章最後由 evashao 於 08-4-7 13:14 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至