論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人背景:海外賓賓,44歲,在我家做左半個月,做事都勤力(不過唔太乾淨),自動自覺搵野做,放假當日前後都會做家務同埋早番黎。會同小朋友玩,小朋友都跟佢。

不過佢黎左一星期時,佢腋下生左粒蒼。佢話我知好痛,當時我要求帶佢睇醫生,但佢話唔需要。如是者,過左一星期。直至尋日,佢話痛到放唔低隻手,我一睇,發覺流緊膿同腫左。之後話帶佢睇,佢又話唔需要。不過今次我堅持,醫生話粒蒼太大要入院割開再放膿。去到醫生檢查之下,原來粒蒼事小,竟然發現佢有嚴重高血壓(200以上)。因為佢抗拒住院,所以醫生開左足足七日病假比佢。

1。七日病假有無薪?
2。佢有無權要求唔放呢七日?(佢要求)
3。我知而家咁樣唔炒得,但又怕佢會中風。我可以做啲咩保障自己?
4。佢而家日日都要去洗傷口,可以佢自己一個人去嗎?(我仲要照顧小朋友)

珊瑚宮

逢係生冚膿瘡。有機會係。MRSA. 抗藥性金黃葡萄球菌

政府不會同你驗

要挑d膿去驗的。BB惹到好大鑊
玩具萬歲!

珊瑚宮

無入院手術。誰做手術?私家?
玩具萬歲!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

If she has sick leave granted by doctor but continues to work, in case there is any accident happened during this period, I am afraid the insurance company may refuse to make compensation as she is advised by the doctor to take rest instead of work.

男爵府

I would just pay her for those 7 days and let her rest and get well soon. 7 day salary is not that much money. Once she recovers, she will do you good and you don't want to worry about all the legal trouble.

大宅

回覆:fitfish 的帖子

醫生有話會拎啲膿去驗,有問題就會聯絡番我!

大宅

引用:無入院手術。誰做手術?私家?

原帖由 fitfish 於 14-10-21 發表
無入院手術。誰做手術?私家?
唔洗住院,係傷口割一小刀。半個鐘就完成。。係政府急症室做。。

fitfish  有無局部麻醉?  發表於 14-10-22 10:49

大宅

引用:I would just pay her for those 7 days an

原帖由 PrettyWife2013 於 14-10-21 發表
I would just pay her for those 7 days and let her rest and get well soon. 7 day salary is not that ...
感謝你回覆!其實法律上的問題我唔擔心,因佢都唔似係玩野既工人。。。只係擔心佢血壓問題,因太高。因本來請個人番黎幫手,點知佢有高血壓。。剩係諗到我湊住三個已經夠忙,仲要顧埋工人EE一日三餐要食得營養餐D再加日日帶佢洗傷口都已經不敢相像!

大宅

引用:If she has sick leave granted by doctor

原帖由 evawyma 於 14-10-21 發表
If she has sick leave granted by doctor but continues to work, in case there is any accident happene ...
我就係怕佢會再有啲咩事。。。但係佢好堅持話自己無事,唔需要休息。。。叫完佢休息,隔一陣又走出黎拖地。。唉!

男爵府

陪月勳章

引用:工人背景:海外賓賓,44歲,在我家做左半個

原帖由 YMLAM 於 14-10-21 發表
工人背景:海外賓賓,44歲,在我家做左半個月,做事都勤力(不過唔太乾淨),自動自覺搵野做,放假當日前後都 ...
你想唔想換工人?
我上一個菲工人,係菲驗身已有高血壓,130-140左右,再驗多次都係但醫生話對工作冇影響,我最後都要左佢,黎到香港驗多次都係咁高。
如果你想換工人,可以投訴agent,因為佢實有幫工人驗身先黎香港,但佢冇同你講佢有高血壓,要佢換。

大宅

回覆:真心求賜教(高手請內進)

其實血壓高,叫佢睇街症食藥就可以控制到
如佢唔食,咪話佢知會有心臟病,會中風,到時連工都打唔到。

至於隻手,咪嚇下佢再郁好唔返就手尾長。

你湊3個咁忙,你食咩佢食咩啦
放膿小手術黎,唔使咁擔心喎
反而佢下次覆診你跟埋去,問下有冇惡菌好過。

珊瑚宮

每間急症都有個小手術室。是E生親自放膿嗎?有無局部麻醉?定係䕶士做?

有無覆診纸?如無。 比45元去門診睇布告。 一定要抄低隻菌名字

洗傷口你带佢去一次。以后可自己去。去之前冲好涼 因傷口不可濕水

每次17元。不用Book Walk in0k
玩具萬歲!

珊瑚宮

工人食野。勿食發物。傷口會好難好
玩具萬歲!

珊瑚宮

種菌報告都要4至5曰至有
血壓高就要即時睇埋E生跟進。Check埋有無糖尿病。空肚去吉手指卽知 顺便洗埋傷口

玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至