爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉,上次考澤安,撞正落大雨加衰超死車導致肥佬。今日轉考掃桿埔,但都照肥,仲要又係肥超死車。
講番今日考車經過啦:抽到考最簡單嘅東院道(大球場徑),試場轉右再轉右都順利,但到東華三院對出嘅燈位前就有架旅遊巴停泊路邊,離遠見到該情況下就收慢落2波再落1波,再打定右燈準備切線過逆線,當見到逆線有車就停車(旅遊巴後約3架車),讓哂後面啲車同見到逆線啲車停在紅燈位就打右燈,睇鏡,擰頭再切線,之後就過旅遊巴車頭時就打左燈,睇鏡,擰頭再膊頭過旅遊巴就轉番入去,行番自己條線。
以為今次會順利合格啦,點知收到黃紙後就見到不合格,剔咗34,36,54,57嚴重方格。之後問師傅,點解咁,佢話自己抵死,超死車時,無論逆線是否紅燈,逆線車停咗紅燈前都理應不超死車,等逆線確實無車,自己線亦無後車爬頭,死車不會再開時方可超車。

聽到後又覺得自己係抵死。

各位爸爸,媽媽,有冇啲咩經驗可以講解呀?

因我想再抽番港島快期。

男爵府

引用:唉,上次考澤安,撞正落大雨加衰超死車導致

原帖由 honkiu24 於 14-10-21 發表
唉,上次考澤安,撞正落大雨加衰超死車導致肥佬。今日轉考掃桿埔,但都照肥,仲要又係肥超死車。
講番今日 ...
我家有個黃毛小子考掃桿埔抽中樂活道連道上落山一剔過. 不如你有咩嘢比人剔過, 同埋剔你輕微定嚴重, 你post 出嚟. 或者你直接post你張黃紙出嚟. 我叫佢解答你. 因為佢依家成日揸車載佢自己啲朋友, 行考試路線, 教人考掃桿埔.

希望幫到你.

收拾心情, 準備再嚟. 過去再就由佢, 唔好灰心. 支持你.

大宅

回覆:學車--考掃桿埔既請入…(PASS既可以入黎講吓心得)

我N年前考,考左兩次,第一次衰自己心急,因為冇咩練大斜路,點知心急轉波,死火,又驚冇拉手制,考牌官出左腳,所以肥左
第二次,好順利,自己既感覺都唔同曬,好有信心咁,唔知點解,所以就順利pass了
加油吧

大宅

mk_chau 發表於 14-10-22 18:48
我家有個黃毛小子考掃桿埔抽中樂活道連道上落山一剔過. 不如你有咩嘢比人剔過, 同埋剔你輕微定嚴重, 你post ...
34,36,54,57嚴重剔。唉

大宅

小飛俠~ 發表於 14-10-22 19:15
我N年前考,考左兩次,第一次衰自己心急,因為冇咩練大斜路,點知心急轉波,死火,又驚冇拉手制,考牌官出 ...
我都超有信心,以為一定pass,點知肥。不過過去了,記住自己的犯錯,下次考再做足啦。

男爵府

引用:Quote:mk_chau+發表於+14-10-22+18:48+我家

原帖由 honkiu24 於 14-10-22 發表
34,36,54,57嚴重剔。唉
你係報私人教車定駕駛學校?

你考車架車牌係幾多?(你pm呢個答案俾我)

男爵府

引用:唉,上次考澤安,撞正落大雨加衰超死車導致

原帖由 honkiu24 於 14-10-21 發表
講番今日 ...
34. 不顧及其他道路使用者

A. 有可能你影響咗其他道路使用者係道路上面構成障礙. (佔用他人行車線, 踩過界)

B. 係你過死車嘅時候, 無同其他車輛保持距離. 所以衰埋(57. 在未適當情況下超越物體)

C. 行車速度過分緩慢, 所以你衰埋(36.未能調整車速以識應交情況)

--------------------------------

54. 離合器控制不當 ( 呢樣證明你極力子唔得, 例如架車入面啲人\"鞠躬\", 任何官一定肥你. 因為控制方面, 係基本功, 肥仔好正常)

54衰嚴重, 可以剔埋51-53.

---------------------------------

請問師父有冇教你點樣同死車同埋其他車, 保持幾多距離?

同埋你衰咗邊啲輕微?

同埋你肥得34/ 36/ 57.
其實仲有其他嘢會剔你,
例如: 21, 28, 31, 32, 40, 47, 48, 56(可以剔埋你嚴重)
肯定個官已經對你十分之手鬆.

---------------------------------

大宅

mk_chau 發表於 14-10-23 02:13
34. 不顧及其他道路使用者

A. 有可能你影響咗其他道路使用者係道路上面構成障礙. (佔用他人行車線, 踩過界 ...

師傅有教超死車嘅情序同超死車嘅最少距離。上次考澤安都冇剔54,反而今次有。
因單線行車(旅遊巴停在行車線,沒有捱左邊),所以先過逆線超車。但有做足情序,確實安全先過界超車。不過官肥得我,就一定有做得差嘅地方。但何謂行車緩慢呢?有時唔明呢點,因用番正常學車時行車速度,不超過50km/hr同不低過25km/hr,但到塞車時間就長期慢過25km/hr 。
mk_chau多謝你提點,下次考前會記住自己嘅過失。

男爵府

引用:+本帖最後由+honkiu24+於+14-10-23+15:25+

原帖由 honkiu24 於 14-10-23 發表
你過死車.

你架死車車尾有冇著尾燈?
你有冇係死車後面完全停低, 先打指揮燈, 撩頭望鏡?
總共望咗幾多次盲點?
左鏡同右鏡各總共望咗幾多次?
你用幾波過死車?

男爵府

引用:+本帖最後由+honkiu24+於+14-10-23+15:25+

車速.

假設行3幹, 部分路段限速100km.
巴士行70km. 即係行7成.
一般車輛都比巴士快, 假設行80km, 都有8成.

一般街道. 限速50km.
你行25km. 即係5成.
你P牌行3幹都限制係70km. 都有7成.

你考試用25km行車, 已經可以肥你.
所以考試至少要有35km- 45km.

男爵府

行車波檔.

你行過3波未?
如果有係邊度行過, 當時路面情況係咪繁忙?

男爵府

唔洗多謝. 因為我只係聽佢講我負責打字.
而且亦希望幫到你. 嚟緊呢次一剔過. 考車成功.

大宅

mk_chau 發表於 14-10-24 01:45
唔洗多謝. 因為我只係聽佢講我負責打字.
而且亦希望幫到你. 嚟緊呢次一剔過. 考車成功.

...
我在東院道期間已上3波,離遠見死車就拖慢架車落2波,再在約死車後至少5架車做打右燈,睇鏡,擰頭,準備超車,不過見逆線有車就停咗死車後至少2架車距離,再轉1波準備起步。超前,亦打右燈,睇鏡,擰頭再擰頭出。過死車期間,有上2波,亦不停望左鏡,後鏡同右鏡,以防後車突然超上嚟。
另去到南華會期間,亦有上3波。
所有上3波路段都係以不塞車時上,但到禮頓同st Paul's 出面太多死車同塞車,用2波行進。

複式洋房

其實我覺得最緊要都係記緊自己有咩要做唔洗做.例如一定要上3波, 邊個位成日都唔記得望鏡, 邊個位易比其他車陰到等等..我考個日個腦不停loop住師傅講的說話~1take pass~~:p
唔夠熟就睇到熟為止, 自問我阿sir錄出黎哦片係so far講得最清楚的學車片~~同埋人極細心~~like!
https://www.youtube.com/watch?v=zaSlrspydTk&list=PL5ylmiSIR5Z7nLOfViZ60f1QcZCs2NHhZ

大宅

winglove119 發表於 14-10-27 21:44
其實我覺得最緊要都係記緊自己有咩要做唔洗做.例如一定要上3波, 邊個位成日都唔記得望鏡, 邊個位易比其他車 ...

上次考前都有睇到,不過抽中東院道。等後日再抽快期。希望11月中或尾有期啦。

複式洋房

回覆:honkiu24 的帖子

hahaha 係唔係好正? 我個時考時日煲夜煲,係就係悶啲但好快就好熟,睇到熟就只聽聲四圍禁住黎練,完全係背得出咁去考good luck to u:)

男爵府

引用:Quote:mk_chau+發表於+14-10-24+01:45+唔洗

原帖由 honkiu24 於 14-10-24 發表
我在東院道期間已上3波,離遠見死車就拖慢架車落2波,再在約死車後至少5架車做打右燈,睇鏡,擰頭,準備超 ...
請問你係試場右轉再右轉後東院道會有兩個行人過路處, 然後一個燈位. 你係果兩個行車過路處之前已經入3波?

男爵府

引用:Quote:mk_chau+發表於+14-10-24+01:45+唔洗

原帖由 honkiu24 於 14-10-24 發表
我在東院道期間已上3波,離遠見死車就拖慢架車落2波,再在約死車後至少5架車做打右燈,睇鏡,擰頭,準備超 ...
你過死車, 係咪用死1波過死車. 過哂死車之後先入2波?

男爵府

引用:+本帖最後由+honkiu24+於+14-10-27+23:10+

原帖由 honkiu24 於 14-10-27 發表
你收到日期時間未呀?

大宅

mk_chau 發表於 14-10-28 00:40
你收到日期時間未呀?

還未收到,剛問師傅,7日工作天,不是考後7天後排,仲有2日就抽得。我在第一個灣位巴士站(應該係第一個行人過路處)後,行順就上3波,但無耐見到死車就拖慢2波,去到死車後至少2個車位就死車入1波。
過死車時上2波。

首頁

尾頁

跳至