意見反饋
義工

產前產後 今日: 0|主題: 240809

懷孕期間食d咩可以令到腰骨冇咁痛??

別墅

國民生產總值:981

懷孕期間食d咩可以令到腰骨冇咁痛??

如匙~~

大宅

國民生產總值:1697

Re: 懷孕期間食d咩可以令到腰骨冇咁痛??

You can try to do the following to reduce the pain:
i) do more exercise for pregnant women, e.g. stretching, etc.
ii) buy a belt for the back for supporting;
iii) sit in a proper position;
iv) use a hot water pad to cover the pain area for a while.

Hope the above can ease your pain!

洋房

國民生產總值:45

我依家先得兩個半月多d, 但唔知點解右邊近pet pet 至腰位置行路or(旭)動時好痛呀, 但我好肯定無整親過, 都唔知點解無端端痛, 你地大肚時又係未o甘嫁

男爵府

國民生產總值:6301

cwmay1 寫道:
我依家先得兩個半月多d, 但唔知點解右邊近pet pet 至腰位置行路or(旭)動時好痛呀, 但我好肯定無整親過, 都唔知點解無端端痛, 你地大肚時又係未o甘嫁

我當時的情形和你一樣,有人話bb扯媽咪d鈣,又有人話因盤骨增大引致。後來唔覺唔覺咁又無左,好似大概3、4個月時就無事。

洋房

fat

希望我可以好似你o甘遲d唔再痛la~
不過我依家除左飲高鈣低脂奶外, 仲有飲康鈣C, & 鈣質肝油丸, 間仲保下排骨湯

複式洋房

國民生產總值:472

cwmay1,
我同你一樣呀, 得2個幾月, 但這幾日右邊腰突然好酸痛.坐的時候就沒有痛, 但企或走路時則酸酸痛, 但我已日日飲鮮奶等去保鈣啦.都唔明點解.

複式洋房

國民生產總值:469

未懷孕之前我本身都間唔中有腰骨痛. 現在23WK都有時会
腰骨/Pat Pat 痛. 不過在最辛苦嘅時候我会用暖袋熱敷患處
同時自已要在早晚勤力做運動.

相信以上办法可改善腰痛嘅問題 ,另外馬媽媽所講嘅意見我十分認同.

謝謝.

WL

大宅

國民生產總值:1272

cwmay1
我懷孕的時候都有腰骨痛的情況(係好痛個隻),但上左7個月開始發覺痛楚冇咁利害,你期間可以飲下d骨湯,康鈣c等等去補充番d鈣質就會好好多的!!!(bb係肚仔入面扯走你好多鈣質的)!!!注意身體呀!!

洋房

好多謝大家既意見呀

別墅

國民生產總值:931

All moms,

你地有冇著high-heelshoes?我第一胎有bb時都係幾個月就腰酸背痛,我一向都冇呢個問題.心諗幾時痛到生?
點知x’mas假係屋企發覺冇再痛,先知道原來問題在那對得一吋高的有heel shoe.你地睇下會唔會係呢個問題?

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.