母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

懷疑乳線塞住左,唔知點算。

話說我老婆左邊奶量一向都多過右邊,泵奶嘅時候經常泵出一條條奶柱。最近兩星期右邊隔7個鐘頭先泵都只係一點點冒出來,好難先泵到出來,間唔中先有一條奶柱。

懷疑乳線塞住左,不過乳房沒有硬塊,祇係泵唔到出來。試過搵寶寶啜番鬆,點知阿B又懶過鬼,唔肯用力啜。俾佢激壞,我諗寶寶肯用力啜應該有奶出。

究竟我老婆係咩問題呢?上星期佢飲過花生雞腳湯,D湯係有D膠質,唔知有冇關呢?不過,花生雞腳湯應該可以上奶,而家都唔知飲唔飲好。有冇BK媽咪可以分享下呢?

大宅

Re: 懷疑乳線塞住左,唔知點算。

我都試過塞住, 仲痛左我兩日tim! 我唯有每次都比bb啜那一邊, 咁啜多幾次就鬆返晒喇!

大宅

可以用熱水Fu,然後边餵边按摩,盡量推出人奶給BB吃。不過都幾痛,要忍就好快冇事。

男爵府

畀面勳章

1. Use warm water slightly rub on your cheese for help, get help with more healthy body, by eating natural food, getting more vitamin, use fish's head (lung part, cantoonese called 'soil') make soup, or eat rice with steamed salt fish. 2. The Husband can help with his mouth as the baby does, if your baby does not eat as usual. There will be no problem at all. Of course, you must clean up your self throughroughly before your baby's using.
Please don't let it keeps on nothing out for a long time, otherwise two sides will be blocken naturally as your baby does not need to use them any more. :-P

你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

禁止訪問

民房

Some information for your reference:

Blocked Ducts

Blocked ducts will almost always resolve spontaneously within 24 to 48 hours after onset. During the time the block is present, the baby may be fussy when nursing on that side, as milk flow may be slower than usual. Blocked ducts can be made to resolve more quickly by:

1. Continuing breastfeeding on the affected side.
2. Draining the affected area better. One way of doing this is to position the baby so his chin "points" to the area of hardness. Thus, if the blocked duct is in the outside, lower area of your breast (about 4 o’clock), the football position would be best.
3. Using breast compression while the baby is feeding (Handout #15 Breast Compression).
4. Heat on the affected area (hot water bottle) also helps.
5. The mother trying to rest. (Not always easy, but take the baby into bed with you).
6. Sometimes a blocked duct is associated with a small blister on the end of the nipple. If you have this, you can open the blister with a sterile needle and squeezing out the toothpaste material in the duct (not always possible). (DO NOT DO THIS IF YOU ARE NOT COMPETENT) This gives relief of nipple pain and may result in the blocked duct immediately resolving. Come to the clinic if you cannot open the blister yourself.

Website:http://www.bflrc.com/newman/breastfeeding/mastitis.htm

大宅

豬爸爸:
若是乳腺堵塞,可參考Glad放在資料庫的這篇文章:
乳腺管阻塞及乳腺炎
不過,若沒有硬塊,我又覺得不一定是乳腺堵塞。
吃發奶食物令奶量太多太杰是有患乳腺炎的危險的。

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

豬爸爸,
一般來說, 增奶的湯是花生豬腳/豬手湯, 雞腳的效用和影響就不知道了, 建議去看看中醫了解一下體質為宜. 希望你們看過資料庫的文章, 可以了解多些.

你有說過7小時後擠奶只是一點點點冒出來,好難先泵到出來,間唔中先有一條奶柱, 請問有奶脹的感覺嗎?

又提及"點知阿B又懶過鬼, 唔肯用力啜", 是否供求關係影響呢? 平時奶量少的右邊的奶量是保持著嗎?

你有試過幫口嗎?
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

別墅

Hi Glad,

=================================
你有說過7小時後擠奶只是一點點點冒出來,好難先泵到出來,間唔中先有一條奶柱, 請問有奶脹的感覺嗎?
=================================

奶脹等於谷奶嗎?如果係,冇谷奶喎,同埋個胸都冇硬。感覺脹脹地有奶係入面,不過唔舒服。

又提及"點知阿B又懶過鬼, 唔肯用力啜", 是否供求關係影響呢? 平時奶量少的右邊的奶量是保持著嗎?

阿B(4個月)正在厭奶期,影響奶量。我老婆係公司一日泵三次奶,不過放假嘅時候,阿B啜得唔好令到奶量下降,好擔心。

另外,阿B懶過鬼,個胸唔脹就唔肯食。搞到佢剩係食到前奶,後奶就食到好少。有咩計呢?

如果湯太杰係咪會塞住左。如果塞住左應該谷奶,我老婆又冇谷奶。咁係唔係同D湯應該冇關呢?

你有試過幫口嗎?

冇喎,好似好肉酸。嘻嘻

男爵府

i would recommend you take your wife to see lactation consultant, or go to health center.

i have been to QE to see the lactation consultant, she is very nice and helpful, only cost $ 150.00 if your wife first visited the out-patient of QE.

別墅

monmantong 寫道:
i would recommend you take your wife to see lactation consultant, or go to health center.

i have been to QE to see the lactation consultant, she is very nice and helpful, only cost $ 150.00 if your wife first visited the out-patient of QE.

Hi monmantong,

Thanks. We visited the health centre every month. By the way, what is lactation consultant? Are they more professional than the nurses from health centre?

大宅

豬爸爸 寫道:
[quote]
monmantong 寫道:

Hi monmantong,

Thanks. We visited the health centre every month. By the way, what is lactation consultant? Are they more professional than the nurses from health centre?[/quote]

Yes, but she is quite expensive ($450-$500 per hour) but very professional. I can PM you her information if you want.

別墅

我老婆話哩幾日嘅流量有D古怪。泵左幾下(一安度)就泵唔出啦!按摩下,大約一兩分鐘,先再出番。泵多幾分鐘又冇。如是這三四次之後就泵唔出。

以前未試過泵唔出。就算係,再泵幾分鐘又可以出番。但而家就一定要按摩先出到。

Glad, 可否再俾D寶貴意見呢?唔該。

別墅

what is lactation consultant? I still don't know. 小熊媽咪 say it costs $450~500 but monmantong say it costs only $150. Why? I am confused.

大宅

豬爸爸

其實健康院都有呢d專教餵人奶嘅護士, 他們十分professional and helpful...不妨去請教
我有兩個小寶貝!

版主

豬爸爸,
小熊媽咪說的是私人執業, monmantong說的是政府醫院提供的服務, 所以有差別.
最近你太太的健康狀況如何呢? 胃口好嗎? 休息得夠嗎? 奶量驟變, 難免心情受影響, 如果能釋懷, 隨意的心境, 可能有轉變. 此外, 見你有問到幼兒園的問題, 是你家的大寶寶就學嗎? 他多大呢? 太太是全職媽媽嗎? 如果還要照顧一個兩歲的子女, 真是蠻辛苦啊! 幼兒園問題, 我另有pm給你, 請收!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

豬爸爸:
我覺得你太太不脹奶、沒硬塊、寶寶厭奶不用力吸,其實很可能是因為需求減少而奶量下降,而非乳腺堵塞。
假如我遇到相同情況,我會在餵奶時盡量到安靜的地方,沒有其他聲音引開寶寶的注意力,讓寶寶專心吃奶。
若怕寶寶吃不到後奶,則可先泵後餵。
Glad,你認為呢?

別墅

Glad,

健康,胃口都OK。休息就真係唔多夠啦。冇計啦,餵奶我又幫唔到手。

譚媽媽,

============================================================
假如我遇到相同情況,我會在餵奶時盡量到安靜的地方,沒有其他聲音引開寶寶的注意力,讓寶寶專心吃奶。============================================================

已經做咗,都係唔Work。有時寶寶"發現"左我又唔食,掛住玩。

============================================================
若怕寶寶吃不到後奶,則可先泵後餵。

但泵左唔脹,寶寶唔知肯唔肯食呢?今晚同太太啇量下先。

版主

豬爸爸,

你說"阿B(4個月)正在厭奶期,影響奶量.....阿B啜得唔好令到奶量下降,好擔心。 另外,阿B懶過鬼, 個胸唔脹就唔肯食。搞到佢剩係食到前奶, 後奶就食到好少。"

寶寶刺激不足, 奶量下降是可以理解的.

想了解一下, 平時餵奶的時候, 有否輕柔的音樂伴著呢? 如果有的話, 試試取消; 如果沒有, 不妨播放, 看看有否改善.

譚媽媽所建議的先泵後餵也是方法之一. 又想知道, 他吃奶瓶, "勤力"嗎? 如果勤力的話, 就在直接吃過後奶後, 再給擠出來的前奶予他, 才會得到盡快吃到富營養的前奶.

無論是否嘗試先泵後餵, 每次吃完奶都來一次擠奶, 就算不多, 只是水滴式, 也來擠15分鐘, 以補充兒子所欠的"力"啊!

如果以供求的理論去看奶量, 你目前可擠出的奶量已少了, 兒子又不用力和時間短的情況下, 直接吸吮和擠奶的時間也短了, 以致產量不能配合, 是正常的反應. 因此, 建議你, 在現時, 供應不足的情況下, 就要自己用一些力和時間去擠奶, 空擠也可刺激到大腦獲得訊息去產奶啊!

再加上休息不足, 身體的機能自然不在最佳狀態, 奶量不足也是主因! 調理好身體是首要的任務, 也許中醫可以協助體質的改善, 以彌補損耗了的健康, 還身體盡快回復狀態, 也是一個可以考慮的方向.

無論情況是如何, 靚靚的心境會令事情易於克服啊! 加油啊!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊