親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果2日1夜阿里山會唔會好辛苦?
11月阿里山有咩睇?

男爵府

我5月就係2日1夜。因為唔想轉多次酒店,一早先係台中去嘉義 (大行李留係台中酒店),join 左local tour, 去到嘉義就坐佢地車先去天長地久橋,奮起湖玩一陣,再上山,中午過後就去酒店落腳,之後就跟佢地的導遊行阿里山,落山就差唔多食飯囉,個晚就再去埋睇螢火虫,之後速速瞓覺。第二朝一早就上山睇日出.....不過我個日睇唔到...食完早餐休息一陣,我地又去左坐小火車去神木站,同行左另一段山。中午左右就下山啦,我地BOOK 左係奮起湖坐小火車落山,去到嘉義都4點幾5點囉。因為都好累了,無再行加義,直接搭火車回台中。

阿里山真係好靚! 不過上去就要預左行山,我個人覺得好好玩~
想提一提,11月上阿里山會好凍.... 5月尾,早上睇日出,上到祝山得11度。

別墅

我上個月先去完阿里山,本來3日2夜,但typhoon影響封路,所以在埔里住多晚,最後2日1夜
我是由日月潭坐車到阿里山,沿路有幾個景點可下車拍照,到酒店後放下行李,食lunch坐火車去沼平車站遺址下車,沿棧道到姊妹潭,神木遺址
第二天三點幾起床,坐小火車到祝山睇日出,之後行十多分鐘到小笠原觀景台欣賞日出,由於趕時間去台中轉車到墾丁,所以冇得由祝山行山去酒店,要坐小火車返去
11月應該會有很多紅葉,如果你喜歡行山一定不辛苦
基本上兩日都可以行到很多地方

男爵府

回覆 蝦多士 的帖子

我帶著三個大人三月中去,他們想去日月潭和阿里山,可捉供你的行程參考嗎?由台中出發?我不自駕,有司機或local tour介紹嗎?
謝!

男爵府

回覆 missvivi 的帖子

我在網上也見到有嘉義出發的local tour,但要8:00集合,咁住台中咪好早出門?可否提供資料參考?

珊瑚宮

引用:回覆 missvivi 的帖子我在網上也見到有嘉義

原帖由 Valy 於 15-01-17 發表

我在網上也見到有嘉義出發的local tour,但要8:00集合,咁住台中咪好早出門?可否提供 ...
如果8時出發 要住嘉義。台中去嘉義自強號要1小時多小小。(未計找集合地點)

男爵府

回覆:Valy 的帖子

我要返去check check當時的行程。再覆你,我join果家,集合地點就不用找,一出火車站後面就係。

別墅

回覆 Valy 的帖子

我當時是由埔里 坐 公車南投客運 到日月潭 再轉車到 阿里山

男爵府

回覆:Valy 的帖子

已pm 資料給你

男爵府

Thanks all

男爵府

回覆:請問有人到過阿里山嗎?

我都係2日1晚(9月尾10月),包車全程,本人覺得未去過一定要去下,但吾會去多次。因為真係睇山睇雲海睇日出睇森林。。。朋友吾多中意

侯爵府

我果陣都係嘉義跟Local Tour, 坐小火車上山, 坐旅遊車落山.
都有睇日出同螢火蟲嘅行程, 當時4月幾, 不過山上深夜得幾度, 要同酒店租雪褸.
阿里山真係好靚, 小火車又好特別, 係值得一去.

男爵府

回覆 calvin1230hk 的帖子

不知那邊有沒有修路工程?

侯爵府

引用:回覆 calvin1230hk 的帖子 不知那邊有沒有

原帖由 Valy 於 15-01-20 發表

不知那邊有沒有修路工程?
我上次去係幾年前喇,大約坐咗1/5路程便要行一段路,轉去上另一架小火車繼續上山。

男爵府

Thx

男爵府

回覆:請問有人到過阿里山嗎?

請問阿里山住邊到?有介紹嗎?

首頁

尾頁

跳至