論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

個工人係12月20日到我家,佢係1月22日就同我口頭上resign,我地叫佢做到我新工人到,佢話最多只可以做到3月底.
咁佢就出左封resign letter 日期係2月28日寫,3月28日走.
咁佢係呢段時間十分之差,又唔做野,又講大話.
咁我就問佢比佢走d走有無問題.
佢答ok,我就叫左奶奶過黎幫住手先.
尋日車佢出agent度,計埋糧,問埋佢幾時返菲律賓,佢本來想3月28日先走,我地話咁樣係非法,係hk 政府話只可以 stay 14日.所以最遲只可以比佢20號.
咁佢簽收左d人工,我仲quote緊機票幾$....
點知今日佢帶左幾個人上agent度.
話佢地工會話我地唔可以叫佢早走,而我地尋日又無比一張雙方同意比佢早走的agreement.所以會去告我...
咁佢要我地"補償"人工直至3月28日.
咁我同agent講,叫佢返黎做到28號,我地自己都打左比佢叫佢返黎做埋佢,但佢只聽,唔講野 , 佢尋日簽收左termination的人工,$100的津貼.我想問我可以點做?
佢只做左1個月就resign,我要蝕機票,仲要等新工人黎到,而家比佢早走,佢仲要告我?
我好好好超級無奈....點解hk正苦會咁幫佢地d外傭.
我可以點做先可以唔洗比佢告,唔洗蝕比個 pk工人

[ 本文章最後由 kudomama 於 08-3-8 01:11 編輯 ]
kudoma 8-)

子爵府

醒目開學勳章

唔好騰雞住,你將佢封信內容post上來,幫下你手睇過有無問題先,最重要係佢寫定你寫o架?你寫無效o架喎!另外佢果邊再打電話俾你,就唔好再答咀,cut佢線,佢玩緊錄你音呀!

別墅

原文章由 winnie_sh 於 08-3-8 00:38 發表
唔好騰雞住,你將佢封信內容post上來,幫下你手睇過有無問題先,最重要係佢寫定你寫o架?你寫無效o架喎!另外佢果邊再打電話俾你,就唔好再答咀,cut佢線,佢玩緊錄你音呀! ...

封信係佢自己親手寫既,佢的辭職信如下:

28Feb2008
Dear Sir/ Madame:

I Mayxxxx P. Jardinero, married with HK ID no#W940xxx(x) and with DH contract no# G077xxx effective this Feb 28 2008

This letter serve as one month notice.

My reason for my resignation is personal and private matter.

I m very much sorry for that, I have to leave your family. But greatful for your kindness to me and have share your shelter to me.

Truly Yours
Mayxxxx P. Jardinero
Employee
28-Feb-2008

I the undersign, acknowledge receiot of the above one month notice of termination from employee on the date mentioned above.

[ 本文章最後由 kudomama 於 08-3-8 00:57 編輯 ]
kudoma 8-)

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我一睇完第一句就係叫佢d工會食C啦.

樓主,叫agent做証,出封信証明當時係雙方同意,而僱主已接受左佢辭職.(要黎比官睇)
另叫agent call工人,約佢上勞處,如工人call您,您記住錄佢音呀.您只須同佢講,一齊約上勞處傾.其他野唔想亦唔會同佢私下傾.

洋房

原文章由 kudomama 於 08-3-8 00:30 發表
個工人係12月20日到我家,佢係1月22日就同我口頭上resign,我地叫佢做到我新工人到,佢話最多只可以做到3月底.
咁佢就出左封resign letter 日期係2月28日寫,3月28日走.
咁佢係呢段時間十分之差,又唔做野,又講大話.
咁我 ...

賓賓最狡猾, 我有兩次中招經驗, 均為本港完約之女傭, 一個做了9天便說要回家照顧患病的父親, 一個做了3個月誐稱要回家照顧3個15, 17, 19 歲的子女, 祇要她們想走, 一定有令顧主不敢留人的辦法, 妳敢留人嗎? 機票當然要乖乖奉上啦!

唉! 印傭又那麼不濟, 我現在仍在物色好女傭哩! 各位如有好女傭推薦, 請 PM 我。

(謝絕介紹介紹所, 因我的 agent 仍欠我一個合適的人選, 每每給我介紹一些被人家開除的女傭, 我已被綁 bind, 又不甘心再付錢找別的介紹所)

別墅

原文章由 FA8866 於 08-3-8 02:07 發表
我一睇完第一句就係叫佢d工會食C啦.

樓主,叫agent做証,出封信証明當時係雙方同意,而僱主已接受左佢辭職.(要黎比官睇)
另叫agent call工人,約佢上勞處,如工人call您,您記住錄佢音呀.您只須同佢講,一齊約上勞 ...

Thanks for advise.....我今日會叫個衰agent出証明信,尋日個衰agent打黎只係同我地講:妳地好蝕底架,都係補比佢啦...
我只係覺得佢地好不負責任,因為我車工人出去之前,已經電話通知左佢地,仲問埋我要帶d咩出去.佢居然幫都唔幫我就叫我比$...
我覺得hk外傭僱主好慘 ,好似自己係塊肉,任佢地宰割咁...
kudoma 8-)

伯爵府

妳間乜野agent,不付責任,妳個maid都系博妳無時間倍佢玩野,比錢佢!佢寫左resign letter,妳只要比番佢d人工及十四日open ticket 就得啦.佢再煩妳,妳就報警同佢到勞工署,同個agent講,佢地有責任幫妳,如果,佢地唔幫,就同佢講妳會向消費會到告佢,最好是多人時上去(如星期日),還要在佢度即時報警!

大宅

你個 Agent 叫 o麥 名 (千其唔好 quote全名各聰明的樓主可估到)

等我們不幫襯佢

原文章由 kudomama 於 08-3-8 09:03 發表

Thanks for advise.....我今日會叫個衰agent出証明信,尋日個衰agent打黎只係同我地講:妳地好蝕底架,都係補比佢啦...
我只係覺得佢地好不負責任,因為我車工人出去之前,已經電話通知左佢地,仲問埋我要帶d咩出去.佢居 ...

別墅

現時件事已解決了,因為我叫我個衰agent(落油居)出一封証明信,証明係個衰工人講大話,亦都明確同佢講左唔會額外比$佢,叫佢有咩係勞工處講.咁佢知道唔會有著數就返左老家.
呢件事叫做解決左,但令到我感到係hk做外傭僱主好慘.我個工人唔do,我打電話去入境處 check新工人visa ststus,個官打返黎同我講: 要6個星期架wor,仲要妳唔好打電話黎check status先係咋,妳打電話黎,我地就要抽起妳個file答妳問題,咁又會阻左d時間, 咁又唔止6星期架啦.
我同佢講屋企無人湊小朋友,佢話呢個唔係理由,如果妳屋企有人病危,傷殘,而又有醫生証明咁先係理由wor....
佢個態度好似我欠左佢咁,我覺得好心淡,要受工人氣,有d咩事我地個正苦唔幫自己,仲要用咁既態度對我地.
我真係好想唔做份工返家湊仔囉,至少唔洗咁受氣.我想問如果係hk所有家庭的女性都因為要留係屋企湊仔而唔出黎做野,咁個社會會變成點呢? 我地個正苦就好似迫緊我地行呢一步咁.
果個咩鬼特首呀曾生仲叫我地要生3個...佢梗係short左:;pppp:
kudoma 8-)

首頁

尾頁

跳至