意見反饋
義工

產前產後 今日: 2|主題: 240799

有冇人喺東區尢德醫院生架? 心大心細.............

民房

國民生產總值:18

有冇人喺東區尢德醫院生架? 心大心細.............

因為聽我朋友講佢喺政府醫院生時的慘痛經歷(話D姑娘態度好差又冇人理),搞到我好擔心,唔知喺政府定私家生好, 私家生會貴好多,但我之前未生過,所以一D經驗都冇,好驚! 又怕痛! 我係住東區(柴灣)的,有冇人喺東區尢德醫院生架? 大約幾錢架? 好唔好架? 又你地會喺邊度做定期孕婦檢查?

P.S 我係新加入的,請多多指教!!

大宅

國民生產總值:1032

Re: 有冇人喺東區尢德醫院生架? 心大心細.............

我係東區尢德醫院開刀生的,果組醫護人員對我好好,對我個仔又好好.....不過我唔敢講一定好,因我入院的時候,隔離床的大肚婆的代與就馬馬地啦,一句講曬,睇你好唔好彩

民房

Re: 有冇人喺東區尢德醫院生架? 心大心細.............

咁價錢如何? 我知應該平過私家好多,但就唔知 Around 幾多............

大宅

Re: 有冇人喺東區? 心大心細.............

政府醫院standard price, 唔記得$48定$68一日
佢地有半私家房,都係幾百蚊一日,不過普通大房好d,因為可以同其他媽咪交流下嗎,仲有佢d大房環境唔錯,唔會好細,好整潔,環境好過好多私家醫院(好過法國醫院幾倍),仲有佢地組醫護人員係以前贊肯果班人,因為係我果私家醫生recommend我去東區生

民房

唔該曬你呀bebe_c !!! 係呢,你個私家醫生的clinic 喺邊架? 可否介紹我?

大宅

係中環,電話唔記得,聽日pm比你呀,男醫生,好出名,好多明人都睇佢,診斷準連我早產都比佢講中,第一部3d可以睇bb樣果個機係佢第一個有

民房

好呀!好呀! 我等你pm我啦!! :-P

大宅

國民生產總值:3340

畀面勳章

我03年3月係東區生,感覺幾好,我就住半私家病房,無論產房同病房啲姑娘都幾好,又會教你餵人奶,比啲course你,教你點做產後運動等!

民房

icic......... 好似又唔差喎! 你知啦,BB 出世後又奶粉尿片錢,又要供書教學, 我又想同佢買埋保險, 支出真係好大! 所以就算自己想喺私家生都要打消念頭, 幾萬蚊喎........... 不如留番黎買多幾罐奶粉or其他俾BB好過...................

大宅

國民生產總值:1370

should be 68per day and i lived there for a week, only 48x. nurses are very good and i learned a lot form there.

洋房

國民生產總值:793

唔知喂母乳的情况會點呢?
要到嬰兒室喂定係在你床附近喂?
每次產前檢查都有醫生見嗎?

唔該!

大宅

國民生產總值:2788

我兩胎都係東區生...生第一胎時(2001年尾)住半私家,環境,食物及照顧均非常好...到第二胎(2004年一月), 已經無左半私家房(已改為發燒病房), 只有住大房, 食物可以接受, 環境也可接受, 因為一房雖然可容納6人, 但最多也只是住3-4人, 只是沒有了房內toilet, 要用房外的) ...但照顧就大不如私家房 (其實也預算了的, 故仍可接受!) 最不足的是餵人 奶嘅support...因為姑娘嘅態度唔夠鼓勵性, 而且去完健康院之後,發現跟本教嘅方法不大正確, 如果你阿b食得好就無問題, 但如果好似我阿囡o甘, 你會覺得好frustrating...我知好多阿媽因此好快放棄了餵人奶...不過你如果住柴灣的話,你可出院之後到健康院再問教餵人奶嘅姑娘,佢地教得好好...不過如果你好彩, 可能會在東區會遇到好d嘅姑娘也不定!!!

東區現在應該係$98一日, 如果要慳的話,當然條數同私家差好遠...

我有兩個小寶貝!

大宅

nokyin 寫道:
唔知喂母乳的情况會點呢?
要到嬰兒室喂定係在你床附近喂?
每次產前檢查都有醫生見嗎?

唔該!

一般在嬰兒室餵, 如醫生巡房會叫你在床附近餵..但如果你餵得好又無問題的話, 也可要求返床附近餵...如果你係返東區而唔係返健康院的話, 每次產前檢查都會有醫生見的..如果你係返健康院的話, 我就唔清楚喇 !!!
我有兩個小寶貝!

王國長老

國民生產總值:68754

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

Re: 有冇人

我都係東區生家.. 個時係02年10月.. 其實我之前聽人講呢間幾好既.而我又住在東區 所以揀左係東區生..

我就比較好彩, 我係住大房, 但係個間房得兩張床, 感覺同住半私家冇分別 (個人認為), 我仲要係好近餵哺房添.. d 姑娘都好好家.. 好nice既.. 不過都要睇你好唔好彩囉..(因為有d 都幾惡既)

正如mattiemama 所講, 佢地教人餵人奶唔係咁professional.. 因為更更姑娘唔同.. 個個要求都唔同攪到你好 frustrated.. 我個仔又係啜損我個乳頭.. 好彩去健康院, 姑娘問我有冇問題, 佢地好肯教我.. 仲睇我點餵再加以指點添.. 所以如果係Breast Feed上有問題, 最好問健康院姑娘啦..
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

公爵府

國民生產總值:29169

JoJo
你係BB出世後多天才去健康院問姑娘呀? 其實我都唔係好清楚BB出世後多天先會Breast Feed, 因為之前聽seminar時, 話如果順產, 要6-8小時先下床, 咁個幾個鐘BB咪無人奶飲?? 你係順產定係剖腹呀? 經過Sars後, 政府醫院有好多新規定. 好似已經無半私家病房. 每日只可兩個指定親人探. 還要只得幾個鐘.

別墅

國民生產總值:654

我都係dec03响東區生架, 住大房!! 除左食物, 其他方面都好satisfy. 不過我張bill係$100一日喎!!! 我都係3粒star, 點解唔同price既???

大宅

Memi ,

我諗你講嘅$100應該最正確...$98只係我推算出來的...其實我係俾$49一日嘅(只俾一半嘅所謂保養費用!) 而另外一位mummy 話$68, 我相信係醫管局sars 加價之前嘅old Price...

好耐無響柴灣媽咪會所見lor...very busy????
我有兩個小寶貝!

王國長老

國民生產總值:68754

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

emeraldlam,
我係順產既, 生完BB唔駛等好耐佢就抱BB過黎比我BF佢啦.. 但係BB都係唔肯食..

到我返入大房, 早上時, 我未落得床, 姑娘抱BB比我, 等我餵佢, 可惜, 佢掛住訓, 咁姑娘問如果比奶粉有冇問題, 我怕佢肚餓, 所以我就話比住一餐奶粉佢食.. 好彩到我落床, 去餵哺房餵食人奶, 佢都係啜..

因我只係係醫院住左三日, 所以姑娘要我第4日就要返健康院到覆診, 同埋如果你餵哺有問題, 係可以打去健康院到問.. 仲有健康院d 姑娘會打黎follow up 你.. 睇下你情緒上同埋餵BB有冇問題家..

未有SARS之前我會suggest你留院到醫生叫你走為止.. 因為BB如面黃係會好麻煩..好似我咁.. 坐緊月都要醫院屋企兩邊走, 要返醫院check面黃.. 但係而家有SARS, 我都唔知好冇叫人留耐d..
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.