意見反饋
義工

心聲留言 今日: 19|主題: 15903

覺得近來成日都會哭

大宅

國民生產總值:2899

好媽媽勳章

覺得近來成日都會哭

都吾知攪乜 可能係有左bb關係啦 而家我每次睇到一d夫婦好恩愛ka電視又好email又好 我就會流眼淚 都吾知攪乜 不過又可能係我同我老公關係吾好所以啦 有感而發 因我真係覺得佢好吾諒解我 大家好多事ka睇法又吾同 溝通上又出現問題 而且佢人好自我同自私 好難相處 :-( 平時無乜野都ok讚吓佢呀扮吓無知呀講吓人地或者講一d無關痛養問題會好d 但我係人我吾係神我有情緒吾可以日日都做一d吾係自己ka野 扮演一個吾係自己角色 我真覺得好痛苦呀 吾好意思其實我真係吾知自己想講乜野 可能想發洩一吓啦 因為我真吾知可以同邊個講 朋友吾想講 屋企人吾想講 因為佢地個個都覺得我老公係難相處 如果再講多就令關係更差 :-(

大宅

國民生產總值:4203

畀面勳章

Re: 覺得近來成日都會哭

唔緊要, 你儘管響呢處呻下! 千祈唔好屈埋.
不如你試下寫信俾你老公, 等佢知到下你既感受. 有時男人係唔明, 但係最低限度要俾佢知.

大宅

好媽媽勳章

kongkong

多謝你意見 但寫信比佢 我都吾知可以點寫呀 如果寫晒佢d不是佢會好吾開心ka 會黑面ka 而且會覺得自己無問題 所以我有時會情原選擇 避

大宅

國民生產總值:1272

mwtang
係度發洩一下真係舒服好多的,有好多平時唔敢講或唔講得既野都可以係度呻,又有其他的媽咪俾下d意見,所以我都覺得呢度好正!!!
係呢~~你未有bb前都係咁覺得你老公的嗎???因為有左bb的情緒變化好緊要,我有bb時都成日諗埋一邊(不過依家生左都會... :-P )但有bb時會緊要d囉~~~所以要搵人傾下,有咩都係度發洩下啦!!!
希望你心情好d啦!!!

大宅

好媽媽勳章

Perria

係呀 我未有第二個bb時已經係甘覺得 不過而家有左就嚴重d 所以可以係到宣洩而且有甘多媽咪比意見真係舒服好多呀

大宅

國民生產總值:1644

mwtang
大肚媽咪其實都好辛苦,由奇你係第2胎,有時想喊都可以喊一陣,舒發o左人都會開心D,不過有咩一定要搵人幫,吾好收收埋埋,呢個世界有好多都好關心你,包括你老公,有時你吾講,D男人係吾會明白o架!

大宅

好媽媽勳章

melvinma

多謝你安慰我 其實有時我真係希望我無講所以佢吾明 但可惜吾係 每次發生吵鬧 我都會講出來 不過可能大家都係火遮眼啦 語氣梗吾好 但每次佢都會覺得自己係對 所以每次都無解決到個問題 日積月蓄令到我而家成日都吾開心 一唸起佢衰野就想佢快快消失係我眼前呀 :-x 而家又有左個細其實都好擔心 由有左細細到而家真係無開心過興奮過 我知甘會對bb吾好 但我真係控制吾到呀
anyway 張相係你仔仔同女女呀 好可愛呀 由期係仔仔佢笑得好sweet 見到佢笑個人都開心d 我大女吾係成日笑 所以影佢笑相係好難ka :-P

禁止訪問

國民生產總值:1163

民房

國民生產總值:111

mwtang

我都同你一樣有時唔開心時都想搵人呻下, 但又唔想講比家人
聽, 我就會在這裡講下的。
但始終都要同老公講下自己的感受的, 或許你講時不用投訴的語氣, 心平氣和的同佢傾下, 可能令佢易接受一d, 始終鬱住鬱對你同bb都唔既。
我曾經同老公關係唔好時,我會寫日記, 寫時刻意小小比佢知道我係度寫野, 引下佢注意, 結果佢主動問下我寫什麼, 因為有時佢激嬲我佢自己都唔知道的, 雖然這個方法好似被動左少少, 但都係一個積極的方法, 因為寫下唔開心的事都是一種宣洩情緒的方法。
mwtang, 你要為自己為bb要開心d呀, 多些做一d令自己開心的事, 努力呀!

禁止訪問

國民生產總值:25295

醒目開學勳章

大宅

係呢個世界,邊有人會覺得自己吾啱...包括我同你!
但係如果我地各持己見,反而會令事情更難收拾,還更加傷害你們之間的感情,或者他真的做了一些令你生氣的事!不過........
作為一位偉大的媽媽,是以小朋友之幸福為大前題!
小朋友開心歡笑的背後,其實是父母間之努力成果,所以希望你能開懷一些,或者事情不是你所想的嚴重,即使係也不要影響身體......"如果連你都吾錫自己,邊個會錫你呢!"

大宅

好媽媽勳章

真係好多謝各位媽咪比我的每一個意見 你地所講的我好明白而且好arm 我都好想自己做到 但每次一見到佢黑面個樣就乜都吾知乜都吾想理 我都吾識點講 但我成日都覺得每發生一樣野都係雙方面 可能我都有我的不對 但要改變吾可以只係我改變 係要雙方都努力 先會有成果 點解成日都要d女人去改變去就d男人去忍d男人 而吾係佢地都一齊改變呢 點解男人會甘自私呢 :-x

複式洋房

國民生產總值:307

Hi, mwtang,

你改變是你積極, 但聽你這麽說你的改變是令你不開心, 而不是開心, 你這樣的改變只是屈就,不是找出自己不對的地方然後改變.

找出自己不對的地方然後改變, 應該是很開心的.

男人不改變, 是因爲他沒有意識到自己不對, 他只看到對方的不對. 他也不會好像女人一樣多心思.

當你看到你老公黑面時, 你可以主動說一些幽默的話緩和一下氣氛, 或者咋無知, 溫柔地問他有什麽事不滿意阿?自己主動一點, 男人很心軟的. 不要鬥看誰的面更黑阿.

mwtang 寫道:
真係好多謝各位媽咪比我的每一個意見 你地所講的我好明白而且好arm 我都好想自己做到 但每次一見到佢黑面個樣就乜都吾知乜都吾想理 我都吾識點講 但我成日都覺得每發生一樣野都係雙方面 可能我都有我的不對 但要改變吾可以只係我改變 係要雙方都努力 先會有成果 點解成日都要d女人去改變去就d男人去忍d男人 而吾係佢地都一齊改變呢 點解男人會甘自私呢 :-x

大宅

好媽媽勳章

Hi helen_law

你講得好arm 講中左我所改變係吾開心係屈就 而你都言中我老公想我做的 一個溫柔而開心ka老婆 其實我都想好開心 但實在有太多解決吾到ka問題係我心入面 好多時都會令我好痛好吾開心 無錯佢係最吾鐘意我成日吾笑同吾夠溫柔 但我夠覺得佢好多n甘多缺點啦 甘又點 我都要接受同睇諒啦 但相反佢只會對你百般批評 呢樣吾好果樣吾合意 攪到自我結婚開始成個人自信心無晒 比佢成日甘話 好難受 但佢自己吾唸吓自己d缺點多到點講都講吾完 但我又吾會好似佢甘批評佢 點解佢吾會唸 佢就係一個甘人 對人地就千樣批評 對自己就做乜都得

[quote]
helen-law 寫道:
Hi, mwtang,

你改變是你積極, 但聽你這麽說你的改變是令你不開心, 而不是開心, 你這樣的改變只是屈就,不是找出自己不對的地方然後改變.

找出自己不對的地方然後改變, 應該是很開心的.

男人不改變, 是因爲他沒有意識到自己不對, 他只看到對方的不對. 他也不會好像女人一樣多心思.

當你看到你老公黑面時, 你可以主動說一些幽默的話緩和一下氣氛, 或者咋無知, 溫柔地問他有什麽事不滿意阿?自己主動一點, 男人很心軟的. 不要鬥看誰的面更黑阿.

[quote]
:-x

大宅

國民生產總值:1272

有時我都會諗點解永遠都係女人要先行出第一步,問題出現左做女人既又要先去體諒個男人,繼而搵出解決方法,低聲下氣去處理,如果唔係又係我地做女人唔岩先架喇。係咪男人就唔可以先行出佢地既第一步先呢~~~?假設男人9唔9問下我地女人的心聲,我諗問題都會少d,bk都冇咁多媽咪或已婚女性係度掃苦水,d人唔知仲以為呢度係8婆是非地!!!
(以上只屬個人意見)

大宅

如果各持己見,互不相攘,到頭來只有離婚!
言而.......在婚姻方面,女人是會比男人付出更多,並不是世上沒有誰便不能生存,只要我們比男人更偉大罷了!

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.