時政擂台

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

當然,說上海深圳會取代香港,唔係短時間內既事,但係趨勢係向呢個方向發展,而佔中,可能會加速這趨勢,而技術上既問題,只要有利益,總會找到辦法。

我記得當年香港的碼頭,是世界第一的貨量,以前話大陸鹽田唔得,會唔見貨,會亂收費,大家都唔敢用,話香港第一唔會被超越。

結果,依家有貨都唔會落香港出,鹽田港已經超越香港,我睇數據,香港已跌到第四了,最新排名我唔知係第幾了。

所以香港如果不停做井底之蛙,自我感覺良好,只會固步自封,全世界不停發展既時候,香港還沾沾自喜,話自己幾先進,到其他地方都爬過香港頭,再想追就很難了。

而文章也說到香港法治,我是同意,所以我更加反對現在佔中的人,法治第二,人治第一,正正香港既最重要價值,被破壞得體無完膚。

連最根本既法治都可以被凌駕,咁香港還有甚麼比中國更優勢?

大宅

回覆 jasonhon88 的帖子

很同意你的看法

大宅

引用:當然,說上海深圳會取代香港,唔係短時間內

原帖由 jasonhon88 於 14-10-28 發表
當然,說上海深圳會取代香港,唔係短時間內既事,但係趨勢係向呢個方向發展,而佔中,可能會加速這趨勢,而 ...
同意你說法

無論會否取代,我們都不要沾沾自喜,要有謙卑嘅心,世界是圓的,會不停轉不停進步

出世 2.77kg   半個月 3.2kg  一個月 3.81kg  
兩個月 4.6kg  四個月 5.64kg 六個月 6.34kg
一歲 7.4KG

男爵府

熱血勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:當然,說上海深圳會取代香港,唔係短時間內

原帖由 jasonhon88 於 14-10-28 發表
當然,說上海深圳會取代香港,唔係短時間內既事,但係趨勢係向呢個方向發展,而佔中,可能會加速這趨勢,而 ...
同意,就算人地原地踏步,香港不進則退的話果距離被拉近人地要追上都容易DLa。

首頁

尾頁

跳至