嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Urgent!bb出水痘,點算啊!

完全無概念,請各位有經驗媽咪多多幫忙.

Thankyou!

Hadrian

大宅

2019勳章

Re: Urgent!bb出水痘,點算啊!

how old is your baby? if she/her have got injection for 水痘?
I love my dear husband and dear daughter.

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

醫生會開藥水比小朋友沖涼,仲有藥膏搽,記住要搽晒所有水痘,你見到皮膚開始出現紅點也要搽,因為過無耐就會變成水痘,趁早搽可以令佢乾身些,少機會變作水泡
記住唔好抓,一抓損左就有疤痕�印,不過唔抓都有機會有,還有切忌吹風
醫生會開定退燒藥及高燒藥,因有機會發高燒
我個女去年十一月出水痘,進程如下:
第一天:發燒38.5度,臉上有兩個紅印,一個水泡,但醫生竟話是傷風感冒,晚上手上多了一個水泡,燒未退
第二天:全身出了一百粒左右,最多是身,仍高燒,轉醫生,醫生肯定是水痘
第三天:仍有燒,但不太高,又多了五十粒
第四天:又多了二十多粒,微燒
第五天:大部份水痘開始結焦,乾水,醫生話開始步入康服階段,傳染力不大
若兩星期後甩晒焦,至於印,而家都未退,特別係身上有好多印

男爵府

2019勳章

肥嘟媽
你囡之前有無打針架?

子爵府

好媽媽勳章

無打針呀,我都好後悔無同囡囡打針 :-( :-( :-( :-(

男爵府

2019勳章

肥嘟媽
我仔有打呀. 不過都"野"到呀.
所以我唔知d反應有無唔同lor.
我好驚呀 :-( :-( :-(

禁止訪問

大宅

BB幾大先可以打水痘針?????

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi

仲要煲多d清熱野俾bb飲,e.g.柔根竹庶水。 :-P

子爵府

好媽媽勳章

一歲先可以打水痘針
至於藥膏,我要今晚返屋企睇睇有無寫底個藥名先......

其實打完水痘針,都有機會出架,不過數量會少好多,可能只得十幾粒,唔似我個囡咁有接近二百粒,鳴∼∼∼∼∼∼∼

禁止訪問

2019新春慶豚圓 2019勳章

男爵府

suilangmui,

你個bb好cutie呀, 佢係咪扮緊小蜜蜂唸呢 ??? :-P :-P :-P

大宅

出水痘係o米一定發燒?

複式洋房

唔一定,我個女之前打了預防針故出水痘程度較輕,沒有發燒。她剛剛出完好
Good Job ! :-D :wave:

男爵府

2019勳章

Angela01
想問吓你女"出水痘程度較輕"係點樣?
我e+都唔知我仔係咪真係出水痘

tks

首頁

尾頁

跳至