自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

第一日 (3/6)
我個仔兩歲八個月, 一直身体都OK, 只係返N1後多D感冒, 上星期四早上11點幾, 學校打俾我話阿仔手仔同個人好凍, 仲標冷汗, 叫我快D去接佢睇醫生, D語氣有D急, 咁啱我有美國同事黎咗香港, 我開緊會, 我諗住阿仔可能感冒, 就話叫爹D打俾佢地同接仔仔啦, 然後就收咗線, 我老公o個日無返工, 響屋企訓緊覺, 我打俾佢後就有得佢handle. 到12點幾, 我老公打俾我, 話撘緊的士去接仔. 1點, 我老公再打俾我, 語氣有D古怪, 只係話無論如何我一定要馬上趕去梁樹標醫生診所, 但佢唔肯講咩事. 我馬上叫同事出黎接手就響九龍灣飛的去佐敦...

1:15, 我去到診所, 我個仔訓咗係床吊緊水蓋住N咁多件褸面青唇白無晒反應, 梁醫生好緊張咁拍我個仔, 叫佢個名, 我老公眼紅紅, 淨係叫我唔使驚, 冷靜D, 我呆左, 好驚好驚好驚, 大聲叫阿仔, 話媽咪黎左, 你無論如何要應我, 佢有返小小反應, 好吃力咁微微開一開眼, 又再陷入半昏迷. 梁醫生話佢體溫得35.3, 血糖1.7 (normal 4), 好危險, 一直要我諗阿仔食過咩藥, 會唔會食錯藥, 有無食小咗野....

出面好多人等緊, 但梁醫生只係好專注咁急救我個仔, 同打去幫我撲間房, 但, 周圉都爆, 我話無論咩房都得, 養和山頂都殺, 最後BOOK到法國三人房, 我同老公一直捉住阿仔隻手, 望實佢呼吸, 好驚佢突然間停止呼吸....姑娘幫我地CALL白車, 救謢員黎到, 一直到上車佢都無反應, 路上救謢員一直叫佢, 終於佢開眼, 但無乜意識, 亦唔識答我地, 去到醫院先叫正常返, 識話要飲水. 一直吊住糖水, 佢又無乜事, 醫生響診所時抽咗血, 我地俾醫院驗, 又留咗小便

第二日 (3/7)
佢無乜胃口, 但都幾精神, 醫生朝早巡房, 話醫院驗血佢最初血糖得1.2, 加上體溫低, 驗尿顯示佢缺水, 話情況其實好危險, 隨時救唔返, 而家情況穩定返, 但要留院觀察, 知 evening 開始發燒又痾又嘔, 醫生夜晚巡房落order第二朝驗血驗大便小便, 我無訓一直留意住佢, 佢反覆咁燒, 38點幾到39.5, 時上時落

第三日 (3/8)
醫生朝早巡房, 我個仔只係燒到軟晒, 但中午, 佢話肚痛, 痛到大叫, 我即刻打俾醫生, 佢馬上答我, 叫醫開止痛針, 夜晚巡房, 佢話仔仔感染輪狀病毒, 開咗藥俾佢食

第四日 (3/9)
仲有燒, 但情況比較穩定, 醫生話阿仔第一日的情況好可能係酮性低血糖, 一種唔太常見的病, 就算有都通常發生響早產或輕磅B, 我個仔只係早咗兩星期出世又有7.1LBS, 都幾少有, 嚴格黎講呢個唔係咩病, 無藥食無得醫, 只係要好小心佢食得夠, 同埋好小心用tester check住佢D酮, 只要食得小過佢應有o既分量佢體內o既酮就會升, 酸性積聚一段時間就會令血糖突然急降, 嚴重的會致命 details : http://hospital.kingnet.com.tw/essay/essay.html?pid=9144&category=%E9%86%AB%E8%97%A5%E7%96%BE%E7%97%85&type . 入院後發燒又痾又嘔就係因為感染輪狀病毒.

第五日 (3/10)
早上仲有燒,但下午開始退,都ok精神,但因佢個病唔可以唔食,但腸胃炎又只可以食流質,所以好虛弱好累,一直斬重吊住糖水+盬水,斷斷續續咁訓,醫生話應該明天出得院,但我同老公都猶豫

第六日 (3/11)
整体ok,可食粉面及包,下午一點拔糖水+盬水,觀察到六點血糖都正常,決定出院

我仔仔一直都好食得,無乜試過唔開胃,所以一直都無病發,但上兩個星期有感冒,食藥食到胃口差咗D(只係差咗少少),咁就出事,我好感激梁醫生,病發到昏迷只係兩個鐘,我相信如果唔係佢反應快即刻同阿仔急救打兩支針,我已經無咗個仔 

洋房

Please take care. It is really fortunate!!!

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

真係好驚險呀!mouth: 好彩你遇到個好醫生!希望你仔仔而以後都唔再發病啦!
我要記得幸福......

男爵府

好彩小朋友無事, 多謝分享!!!
祝你仔仔身體健康!

伯爵府

祝仔仔早日康復.
妳自已都要好好保重.

禁止訪問

大宅

好彩學校通知及時. 好彩爸爸立即出門, 好彩個e生醒。祝你囝囝早日康復!

大宅

原文章由 jooo02 於 08-3-12 16:28 發表
第一日 (3/6)
我個仔兩歲八個月, 一直身体都OK, 只係返N1後多D感冒, 上星期四早上11點幾, 學校打俾我話阿仔手仔同個人好凍, 仲標冷汗, 叫我快D去接佢睇醫生, D語氣有D急, 咁啱我有美國同事黎咗香港, 我開緊會, 我諗 ...

好明白你既心情, 努力加油, 你囝囝一定好番

珍珠宮

人其實好碎弱:( 好在你仔仔係緊急關頭得到適當治療!

主佑!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好驚險, 一路睇一路替你擔心... mouth:
祝仔仔早日康復!

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

真係好彩呀.我一路睇一路好緊張,好驚想喊,好在鬆左啖氣.
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

禁止訪問

大宅

好緊張,真係睇到一額汗!mouth:

請問你佗BB時有無血糖高呀?
醫生話孕婦血糖高或BB體重過重,都有可能會血糖低. 雖然我無血糖高,但我B出世時9磅半,係big baby,所以我一直都好擔心!

'用tester check住佢D酮'點test呀?係咪要拮手指?

希望你小朋友早日康復啦!

伯爵府

好彩咋
小朋友有病, 做媽咪真係好擔心...

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

希望佢快d好番哂啦~
take care~

禁止訪問

子爵府

好彩,希望你BB一路健康

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都睇倒眼濕濕鄧你驚, 真係好彩你仔仔遇到個好醫生....祝你仔仔身體健康......

大宅

一路睇都一路眼濕濕呀....好明白你既心情, 我睇到都心病......好彩最後都無事......

咁其實有咩途徑可以早些知道bb係有呢個病呢 ?

首頁
12345...6

尾頁

跳至