論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

請問未完約印印點轉新顧主?

未完約印印在香港找到新顧主,是否需要先返印尼?
舊顧主雖做什麼?
新顧主又應做什麼?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

伯爵府

Re: 請問未完約印印點轉新顧主?

不是續約一定要經agent,不可自行申請印民領事館不批凖,而且未完約一定要回印尼。

大宅

未完約印印係一定要返印尼先,才可再來香港.

舊僱主要預備解僱信,機票,計清條數畀印印.

新僱主要check清楚個印印點解會斷約.

複式洋房

我同印印的contract會於9月中到期,但由於我去加拿大2個月,所以想提早終止contract。
想請問若幫佢搵到新顧主,是否要返agent果度搞,定還是可以自行申請visa?

複式洋房

Please advice!

子爵府

ingrid-mama,

New employer ==> not renewal of contract with same employer ==> must process through agency.

複式洋房

I see.

How about my maid change her agency?
Because her agency is quite expensive, she need to pay $4000 for agency fee.

複式洋房

你吳可以自己幫佢搵顧主,一定要由agent去做
如果你想提前解約,你可以比佢一個月通知期或一個用代通知金(當然仲要比張機票佢走拉),咁就可以抄佢,

複式洋房

請問解僱信係俾誰? 解僱工人有什麼手續?

首頁

尾頁

跳至