在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

十大黑暗公司名單和招式

子爵府

Re: 十大黑暗公司名單和招式

你係咪指呃人公司果啲???如果係,我早排見嗰份sales工咪係囉!擺明係謀人寺嚟...好彩我及時察覺啫!!! 真係感激我朋友提醒!

話說我早幾日見咗份工,係做室內設計公司sales,打嚟搵我見工既人初頭响電話度態度幾寸,係都話佢剩係星期一下晝六點先見人...搞到我病住都要去見佢,點知first interview就好似開會咁,五六個見工者(包括我)坐响開會室度,跟住有個女人入黎坐住個主席位度狂sales自己間公司如何巴之閉,份工如何好(底薪高,津貼好...),跟住仲叫我地先番去考慮吓,隔日即係噚日就打黎叫我second interview,但係同一個女人打黎,呢次同上次真係態度完全唔同,極之friendly & nice咁約我今日second interview:"x小姐呀,我係xx公司既李小姐呀!我係約你聽日嚟second interview架!一係約你六點啦,你o唔ok呀?...到時見啦,拜拜!"(之前第一次打俾我既態度勁寸:"唔得喎,我剩係星期一六點先至會見人架喎!"),咁我已經覺得奇怪,跟住同我老公個亞哥傾開(佢做開老細),佢話:"我覺得間野有問題囉,佢請個人嚟係幫佢做野,唔需要面試嗰陣做咁多嘢嚟吸引你去做囉,佢登報招聘就已經吸引咗你嚟見工啦!"跟住我又同我老友講起,佢就講番佢朋友去做保險經紀一事,佢話:"我朋友去做保險經紀,份約寫明份底薪查實係公司借住錢俾你用住先,係要還,點還?响你佣金度扣,如果你做唔成生意,你都唔可以唔做,因為你要還番公司之前俾咗你嗰啲底薪,所以變相係無厘息咁借錢俾你,你做多幾個月只會越滾越大..." 嚇到我打咗個突!同埋事後又同另一個曾經做過某公司sales既朋友,佢都係話佢以前份人工都係俾公司咁樣扣到無乜剩,無賺過一樣! :-x 所以我今日就無去見呢份工!但個女人又打嚟,又好好客氣咁問我點解唔嚟,仲要係好溫柔好nice嗰隻聲,我話唔得閒,佢唔嬲不但只仲仍然好鬼好聲氣咁問我聽日六點嚟見番得唔得...我咪同佢坦白話我唔會黎見呢份工,佢就好錯愕咁哦咗兩吓,咁我同佢拜拜就收咗佢線...你話,間嘢係咪好奇怪!

民房

現x美容

大宅

bandband,

睇落間公司真係好有問題!

民房

吾好幫親將軍澳區"逸x",幾萬蚊減肥,又無度身而且次次Book吾到跟開既師父,而且愛理不理的態度。隋非有新產品就同你講多兩咀。什麼服務熱誠,你話呢....

真係怕怕

子爵府

phma 寫道:
bandband,

睇落間公司真係好有問題!

咪就係!我放佢大飛機佢都唔嬲不但只仲要對住我四萬咁口~~~~!!! 除非佢係shot咗~!

複式洋房

我有朋友最近去見呢份工呀,佢地點唔好呀?
等我朋友可以提防下啦 ~

大口仔 寫道:
現x美容

民房

十大黑暗公司名單和招式

講到黑暗公司,有無人听過<x花親子中心>呀!

大宅

回覆 #1 yoannabb 的文章

DR 集團
勁hard sell,

首頁

尾頁

跳至
熱門主題