興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

平咁多, 咁會唔會好易整壞部機架

大宅

會架!仲有就係整代用墨,包你整到一團糟。

同埋佢D墨唔知用乜野材料整,印落張紙度D墨化開哂不特止,一點到水就.....

原廠墨有防水物料同蠟質成份,落紙唔會化,點都水都唔會溶,呢點先重要。

大宅

部canon , 半年冇用過, 現在想像print , 第1,2張都冇事, 到第3張, 就唔知咩事print 唔到出黎, 會唔會有機會塞墨?
打去問換墨咀, 要$300, 換得過嗎? 定係買過部比較好?

咁hp 好似連墨咀既, 咁係咪塞墨情況會冇呀

[ 本文章最後由 cello147 於 08-3-13 13:30 編輯 ]

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 cello147 於 08-3-13 12:57 發表
我個部分canon , 半年冇用過, 現在想像print , 第1,2張都冇事, 到第3張, 就唔知咩事print 唔到出黎, 會唔會有機會塞墨?是 打去問換墨咀, 要$300, 換得過嗎? 定係買過部比較好?

咁hp 好似連墨咀既, 咁係 ...

老實講,咩機都唔好慳個錢而改用代用墨囉!
我地差唔多每年都換printer,因為我地雖則話家用,
但工作上或小朋友學業上,我都都用得好勁,
以前就係慳埋婆數,結果每年都要換機。
經過咁多次教訓,依家部機完全唔敢同代用墨喇!
因為就算你用代用墨,有咩事要維修,
佢地實話你用代用墨而整壞部機。
之前部Brother聲稱話五年保用,
結果岩岩用滿一年佢就死俾你睇!
點知拎去整,佢地話要換墨頭$400,
我梗係唔整啦,初初又話保用五年,
結果一年後又要我俾$400去整,
最後HP用$500收左Brother部廢機,
我米換左部HP All-in-one囉!

大宅

原文章由 babyhowie 於 08-3-13 13:12 發表
最後HP用$500收左Brother部廢機

你部機買番黎好貴架? 佢地肯用$500收機咁好既?

大宅

再想問下大家, 現在 printer既原裝墨, 無論咩牌子, 都是會越來越貴? 因不斷有新款機推出, 間接想迫你用新款機

大宅

原文章由 babyhowie 於 08-3-13 13:12 發表

老實講,咩機都唔好慳個錢而改用代用墨囉!
我地差唔多每年都換printer,因為我地雖則話家用,
但工作上或小朋友學業上,我都都用得好勁,
以前就係慳埋婆數,結果每年都要換機。
經過咁多次教訓,依家部機完全唔敢同代用 ...

你既然用量大,咁係咪換左部 all-in-one laser printer?

我見有部都唔使 $2000,仲額外送 toner!!

http://h50025.www5.hp.com/ENP5/Public/Content.aspx?contentID=23944&portalID=368&pageID=1

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 cello147 於 08-3-13 13:33 發表
再想問下大家, 現在 printer既原裝墨, 無論咩牌子, 都是會越來越貴? 因不斷有新款機推出, 間接想迫你用新款機

我之前用Epson都用過代用墨,不過換左Canon Pixma之後,都轉返原裝,我又唔覺得好貴,$240已經買到黑色+彩色,拎返舊盒去,仲有refund添喎

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 cello147 於 08-3-13 13:29 發表

你部機買番黎好貴架? 佢地肯用$500收機咁好既?

個陣佢地做promote,
好似any printer/fax machine都當$500收,
雖然唔係現兜兜五舊,不過都有$500cash coupon番,
機壞過都唔妨好,況且為左啖氣,我情願買過部全新,
好過用$400去整部衰機!

水晶宮

原文章由 tommythumb 於 08-3-13 14:05 發表

你既然用量大,咁係咪換左部 all-in-one laser printer?

我見有部都唔使 $2000,仲額外送 toner!!

http://h50025.www5.hp.com/ENP5/Public/Content.aspx?contentID=23944&portalID=368&pageID=1 ...

我換機個陣未有呢個offer,話時話我都換左差唔多成年喇,
so far so good 啦!

公爵府

睇你點計成本 , 我用代用墨 , 所以買咗 HP 機 , 每次買正廠墨 56 , 57 各一個加四支針筒式代用墨 , 每隻色一支 , 代用墨買 "MAXTEC" , 廿零蚊支 , 朋友介紹 , 試過滴一兩滴水落紙都冇乜點化 , 一支代用墨分加三次加落個正廠墨度 , 即係大約買四百蚊墨用四次 , 用完再同樣正廠代用各一份咁買 , 我而家都買第三次墨囉 , 用成本計直止現在起碼慳咗千幾二千蚊 , 就算部機因為代用墨瓜咗要買過部新都係六百零蚊 , 有著數 !

侯爵府

夏天玩到顛

代用墨,好易脫色

首頁

尾頁

跳至