跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近呢個星期開始作嘔, 想問下大家有冇乜野方法止嘔~
我自己會食d 酸既生果 e.g 士多啤梨 / 提子
又有朋友叫我食梳打餅... 我試過都可以~

唔知大家仲有冇其他方法呢? 交流下呀~

大宅

我就戒晒d 油膩野, 食清左. 小食多餐.
食d 濕口野,
早餐 - 粥
早餐 10am - 奶 + 餅
11:30am - 杯杯湯
1pm lunch 食麵 或者 "叮" 飯盒食
3pm 生果盒
4:30pm 飲杏霜
8pm 晚餐
10pm 飲奶/豆漿 訓覺.

小食多餐後, 無乜嘔心感覺

別墅

我就點攪都係作嘔, 己經維持6wk啦
今日睇左樓下中醫,食3日藥,睇下會唔會好dd
試完話你知

原文章由 NCmapa 於 08-3-13 15:27 發表

唔知大家仲有冇其他方法呢? 交流下呀~ ...

男爵府

我一嘔就會暈...後來我發覺..飲左BOR檸樂加彊..就會精神返..又止到嘔..(黎個係我既法方咋)..因為有人唔主張飲可樂...

複式洋房

我個中醫叫我煲中藥嗰時記住加幾片彊,
佢話彊止嘔架!

大宅

少食多餐,想嘔時吃粒薑糖,都幾有效.

大宅

醒目開學勳章

我覺得食話梅都可以舒緩少少作嘔既感覺~

別墅

以前如果唔舒服嘔(唔係有咗果隻),阿媽會話食白面包,佢真係會咁食又真係止到,不過我未試過,因為我好少病到嘔。

而家我食差唔多食咩,份量幾小,食完個胃都好唔舒服(就算只係1杯奶or yoghurt or 湯),有次食咗麵包, 食完就冇想嘔同頂住嘅感覺,胃氣比食同飲期他嘢又少咗好多。

所以我而加食多咗麵包,其他嘢連麵包一齊食都會好過就咁食,唔知係咪d包吸咗過量嘅胃酸呢?總之阿媽以前成日話麵包止嘔,而家用喺作嘔作悶對我嚟講又真係得喎!
同埋最好係可以同時飽肚!我通常搽果醬食(想食甜甜哋)或者夾cheese食(chedder)。

不過我發覺有咗後個個人都有d唔同,我都係見咩人話得,樣樣試吓最近先揾到啱自己嘅方法,好多方法唔係用係人人身上都得。

[ 本文章最後由 貓仔貓女 於 08-3-14 01:39 編輯 ]

複式洋房

原文章由 mmbaby321321 於 08-3-13 17:56 發表
少食多餐,想嘔時吃粒薑糖,都幾有效.

朋友話大肚婆唔好食咁多薑, 會令子宮收縮。所以生完要食薑飯... 唔知真定假?!

別墅

最近睇書話趙香口膠可以幫助到消化,個胃冇咁頂就冇咁想嘔,我試咗又真係唔錯喎,不過唔好趙太耐,因為趙到就冇味時會有反效果 。。。(個人感想)

複式洋房

原文章由 NCmapa 於 08-3-13 15:27 發表

唔知大家仲有冇其他方法呢? 交流下呀~ ...

我食九製陳皮, 中醫話陳皮止嘔,我一想嘔即刻食又真係止到。不過好鹹,唔可以食得多!

別墅

試吓食豬仔包呀, 我試過係得架, 又可以飽肚 !

侯爵府

原文章由 貓仔貓女 於 08-3-17 11:51 發表
最近睇書話趙香口膠可以幫助到消化,個胃冇咁頂就冇咁想嘔,我試咗又真係唔錯喎,不過唔好趙太耐,因為趙到就冇味時會有反效果 。。。(個人感想) ...

係喇, 我就係趙得太耐. 香口膠無曬味... 之後仲想嘔.

:;pppp: :;pppp:

別墅

講座話如果空肚想嘔(eg 一早起身), 就食d面包or餅, 可以吸咗d胃酸, 反而飲水仲衰

民房

我比我太太食半隻香蕉,飲熱朱古力(無糖)的可以幫到下!另外,有時佢又可以飲D朱奶。總之唔可以多,又唔可以無。

複式洋房

大肚婆唔食得香蕉架!

原文章由 恐龍爸爸21 於 08-4-1 06:49 發表
我比我太太食半隻香蕉,飲熱朱古力(無糖)的可以幫到下!另外,有時佢又可以飲D朱奶。總之唔可以多,又唔可以無。

複式洋房

原文章由 minicake 於 08-3-29 23:33 發表

我食九製陳皮, 中醫話陳皮止嘔,我一想嘔即刻食又真係止到。不過好鹹,唔可以食得多!

我都係食九製陳皮上嘔好得

首頁

尾頁

跳至