母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有重金屬媽媽,餵人奶有害嗎?

好唔開心呀! 仔仔出生至而家成日咳同埋發燒,皮膚又唔好,星期一開始,大女同bb一同發燒, 燒左四日,今日睇醫生,話我可能有重金屬, 即係餵人奶反而過左d唔好既野比bb. 我真係唸唔到,一心唸住餵人奶係好好,點知愛佢變成害佢, 而家我都唔知餵唔餵好? 有無人有呢方面資料? 我真係好唔開心呀!

複式洋房

Re: 有重金屬媽媽,餵人奶有害嗎?

littlepigpig
你的醫生是基於甚麼原因這樣說的? 我相信只要幫你做化驗便可以查清楚你是不是真的含過多重金屬,但我覺得你最好找多一個醫生看看,或至少做清楚檢查才下定論你的人奶是否不合bb吃用。

男爵府

my friend also has 重金屬 after the hair test of her daughter, but she does not stop BF, per doctor's instruction, she only avoids using the " 易 洁 鑊 ",
her daughter also has skin problem b4, but now she is better. so don't worry,you still have to BF your baby, no milk can replace breastmilk. Breastmilk is the best except you are the AIDS carrier.

別墅

Littlepigpig:
點解個醫生話你有重金屬, 對你自己身體有咩影響? 你有冇問清楚個醫生呀?

男爵府

Today is very busy. Let me talk about this in details next week! 個醫生有好多個人見解, 都唔知信好定唔信好,i also do the hair test, may has the result next week!

別墅

這個hair test好似唔係咁可以作定準架噃

Search from www.hkma.com.hk 的新聞稿

醫院管理局所提供資料
診斷重金屬中毒需要非常謹慎,近年興起化驗頭髮作斷症的依據在醫學界引起頗大的爭議。香港的病理化驗醫生對此甚有保留,並沒有在醫管局轄下的醫院引入。重金屬在人體的水平甚低,但在我們週遭的環境中卻不罕有,以頭髮作樣本化驗重金屬極易受到環境的「污染」而導致結果出錯。

在二零零一年,一份權威及有影響力的專業醫學

子爵府

你唔好咁擔心啦, 吉人自有天相, 或者你仔仔會無事呢! 況且你都唔知自己係咪真係有重金屬, 就算真係咁唔好彩, 以後小心D我相信就會ok, 唔好太個怪責自己啦, 人奶唔係個個媽咪都一定做到, 你可以餵到咁耐, 應該開心先係架

大宅

其實污染都是來是環境的,若非你的工作或家庭環境特別容易接觸到使之沉積體內,母乳中所含的污染物必定會比配方奶少。
根據以下文章:母乳與牛乳的兩難?
大豆嬰兒配方奶的鋁含量可達到母奶的50-1,000倍,其它如錳、鎘、鉛等重金屬嬰兒配方奶中也曾被驗出含量過高的情形。
美國曾有測過27種品牌的嬰兒配方奶,所測到的矽含量竟高達母乳的15-270倍。
不過,最終還是等測試結果看是那一種重金屬超標才想對策吧。工業國家的母乳中二噁英含量均大大超標,但世衛仍強調母乳是嬰兒最佳食物,應該做的是減少環境污染而不是停餵母乳!

男爵府

Littlepigpig,
我就唔係好信喇!不如去驗清楚,等自己安心
Littlepigpig 寫道:
Today is very busy. Let me talk about this in details next week! 個醫生有好多個人見解, 都唔知信好定唔信好,i also do the hair test, may has the result next week!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

根據muimuichan提供的參考資料, 頭髮測試結果並不是最可靠的.

你的醫生有找出兩位寶寶的發燒原因嗎?

如果就因為最近多些討論關於食魚類可引致金屬中毒, 就說說母乳寶寶的母親有"可能"是體內存有重金屬, 就此推論寶寶的病源, 我就在想, 難道你的兒女患病除了發燒, 就沒有其他病徵嗎? 致令他判斷那個"可能"因素, 而安排你做頭髮測試, 是否行快了呢? 我想知道這個測試的費用是多少.

我好同意譚媽媽說, 要停止的, 就是停止人類繼續破壞我們的生存的環境, 萬物之源都是來自我們的環境, 如果母乳都被污染, 受害的不單是母乳媽媽, 全人類和所有生物都同樣受著污染所殘害! 也許有天, 任何食物都進不到生物的肚子去.

環境污染及輻射物質
  吃配方奶的危險性較吃母乳的危險性大

(來自:http://www.bfvghtc.org/html/2002taboo.htm)

但真的又不可能排除你醫生所說的可能性, 你試想想你的工作和生活環境, 以及飲食習慣是否讓你得到重金屬中毒的機會. 不妨仔細想想.

此外, 又想想子女患病的成因, 是兩位同一時間病, 還是誰先誰後呢? 最先患病的, 可能是傳染給後者. 女兒多大啊? 表達到自己不適之處嗎? 他們發燒外, 有否喉痛或喉痕? 或其他不適的現象呢?

無論如何, 先別擔心, 免影響奶量啊!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

"唔制呀! 用左成粒鐘打左段message竟然無左!

有少少時間,等我報告多d我個case先!
大女而家三歲, 出生一個月後,皮膚出現粒粒,即係疱疹. 兩歲時做hair test, 重金屬(水銀)超出好多倍, 醫生話重金屬超出對好多野有影響, 例如學習能力. 比左d維他命比囡囡食, 半年後再做一次hair test,好左dd, 但依然超出標準.
...待續

大宅

假如是水銀超標,有可能是補牙或過量吃魚所致,你可以參考以下文章,它指出,水銀在母親血液中的含量比乳汁中的含量高許多,所以你的大女和幼子的高水銀可能是從胎兒期開始,之後餵母乳的影響並不太大。
研究指出,水銀會影響嬰兒腦部發育,但母乳餵哺的嬰兒即使水銀水平較高,仍然有較快的發展,就是母乳中水銀的壞處,已經給母乳的好處蓋過。
Healthy Milk, Healthy Baby
Chemical Pollution and Mother's Milk
Chemicals: Lead, Mercury, Cadmium, and Other Metals

男爵府

終於比我搵返呢個message la, 等我講個好消息比大家聽, 醫生話hair test 既 report出左, 我無重金屬, bb有好輕微, 不過係唔緊要. 醫生問點解同大女差咁遠? 因大女超標好多. 我唸可能真係同食魚有關. 因大女兩歲時, 即係第一次做hair test既時候, 每日都食魚, 但第二次做hair test(半年後),已少左一半(雖然仲係超標). 咁大家真係小心d, 而家d魚真係受污染得好緊要呀!

不過我依然成日唸,除左人奶,仲點可以加d有營養既食物比bb, 因我媽咪見到bb,話bb嘴唇好白, 好似無物血色咁, 而家係一日飲五餐奶(6-7oz)加一餐糊仔.

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

報告教你安心, 真為你高興!
生活在環境被受污染的世界裡, 我們進食的分量要謹慎; 無良的人培育的食物, 都教人痛心!

金錢利益至上的社會, 低成本高效益的養殖法, 也令人類的健康面臨不可知的危機!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

男爵府

希望大家教育小朋友的同時, 灌輸多些環保意識, 令將來的子子孫孫有個理想的居住環境.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊