自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

一出個房門就見到有d野係個牆到 ,望真d原來係隻壁虎 ,仲要成隻中指咁長(村屋d壁虎唔知點解都咁大隻><) 本來諗住掃佢出街 ,點知比佢斷尾走甩左 ,而家仲唔知走左去邊....

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔洗驚!壁虎係咪即係"嚴"蛇呀 食蚊ga!係益蟲嚟ga!

別墅

原文章由 seven_cola 於 08-3-14 08:40 發表
唔洗驚!壁虎係咪即係"嚴"蛇呀 食蚊ga!係益蟲嚟ga!

係牙 ,我唔驚呢樣野既 ,我係驚隻野無端端走出黎,囡囡走去搞佢....

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你試下即刻用漂白水周圍抹下拖下地 , 雖然知道係益虫 , 但其實佢四圍走都好污穢 , 我最驚就係呢類野 , 試過搵個開口器皿裝住d漂白水就咁擺係度 , 好快就無左喇 !

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

開始回暖, 又好多蛇虫鼠蟲昆蟲

子爵府

阿曾 sir 教, 用個大口玻璃樽放啲沙糖入去 (唔知有無記錯喎), 等隻野入咗去就攞去掉

別墅

春天嚟咗啦~

[ 本文章最後由 Sica 於 08-3-14 11:48 編輯 ]

男爵府

壁虎即係"嚴"蛇嚟!同一樣野。

我記得係片糖,好以話佢全身連腳都怖滿吸盆,
佢入到去食片糖,但係吸盆貼晒糖粉,所以爬唔返出來。
金剛二千都得。

原文章由 Maggie518 於 08-3-14 11:44 AM 發表
阿曾 sir 教, 用個大口玻璃樽放啲沙糖入去 (唔知有無記錯喎), 等隻野入咗去就攞去掉

[ 本文章最後由 626mama 於 08-3-14 13:51 編輯 ]
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

子爵府

真係記錯咗添

男爵府

唔緊要啦,妳都係想同大家分享。

原文章由 Maggie518 於 08-3-14 01:40 PM 發表
真係記錯咗添
http://cheukhin0507.spaces.live.com/PersonalSpace.aspx?_c02_owner=1

大宅

好媽媽勳章

原來鹽蛇鍾意食糖架
以前屋企(村屋)好多鹽蛇 成日周圍屙屎,細細粒但會痴住個窗臺

別墅

佢地夜晚仲會叫添, 真係想死........我想問係唔係用玻璃汽水樽呀??

別墅

原文章由 miyuki04 於 08-3-14 23:21 發表
佢地夜晚仲會叫添, 真係想死........我想問係唔係用玻璃汽水樽呀??

會叫嫁 我都冇聽到添....
我諗如果用食完既奶粉罐應該得既~~

別墅

我個廚房有兩隻, 呢埋左幾個月我地都捉唔到佢, 早兩星期工人夜既見佢係廚房工作台上, 用拖鞋一野拍死左了.

咁另一條又點呢, 我地都促手無策, 因為佢地呢埋係廚椻後面條'lar'度, 咁我今日就搵腸紙封晒死個廚櫃邊既'lar', 真係俾我見到佢想出來搵食, 跟住工人就用拖鞋拍實佢, 點知佢跌左落工作台上面, 咁我地就用滾水六佢. 咁就成工了.

好開心, 因為我由細到大勁驚四腳蛇. 又因為佢地呢左幾個月, 希望佢地冇係裡面生旦啦.

別墅

係呀, 會叫嫁, 不過我聽唔到好過聽到啦........
原文章由 芷晴b* 於 08-3-14 23:32 發表

別墅

SORRY, 係你聽唔到好過聽到..........
原文章由 芷晴b* 於 08-3-14 23:32 發表

男爵府

畀面勳章

佢地好興失驚無晨會係我地面前出前架...我都 try 過幾次比佢地嚇死咁制.....次次都係得我同d 仔女係度先出現......迫住要整走 or 整死佢地....唔理佢...肯定成晚唔駛訓同d 女..............

子爵府

畀面勳章

原文章由 626mama 於 08-3-14 11:52 發表
壁虎即係"嚴"蛇嚟!同一樣野。

我記得係片糖,好以話佢全身連腳都怖滿吸盆,
佢入到去食片糖,但係吸盆貼晒糖粉,所以爬唔返出來。
金剛二千都得。

...

sorry~你唔好介意我咁講...
金剛二千係100%對嚴蛇唔得...我而家呢間屋新搬來時都成日有嚴蛇,我一見到佢又頭暈又想嘔,總之驚 之後買左呢舊金剛二千,一樣有嚴蛇入屋...
而家我都係在經常見佢入屋的窗台位放1/3杯漂水,因為果個窗出面有街燈所以成日都有佢地在外牆,不過放完之後真係冇再係果度入來,好過果個金剛二千...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

我搬咗屋之後見過兩次 ,
兩次我都係用滾水淋死佢
佢好怕滾水架!

[ 本文章最後由 kai3028 於 08-3-14 09:40 編輯 ]

別墅

用滾水淋佢好似殘忍左d

首頁

尾頁

跳至