論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

通常 d 保母係未咁架 ?

各位有請過保母的媽咪︰

我想請教一下,今日係我比囡囡跟保母的第 5 日,但係我已經想轉保母,我唔知佢講的野對不對,但係我同我老公已經非常不滿,希望你地平下理是否我太緊張 ?

我囡囡得 2.5 月大,經常要人抱又一定要人陪或暗才肯訓......

(1) 保母話 bb 唔應該要人成日抱,所以佢就算喊到拆天都唔會抱,喊喊下就會大。

結果︰我囡囡連幾天日間只係喊,沒有睡午覺,所以 bb 勁熊貓眼 :-(

(2) 我已經好唔放心每晚將辛苦泵來的人奶入好奶樽,保母只要用熱水澄熱即可,可惜佢連奶樽一齊煲 (好似燉補品咁),奶樽固然有 d 熔,但最緊要係人奶的營養所餘無幾。

(3) 每晚 bb 的頸、耳背同手指位都好臭,因為勁喊出汗,我叫佢勤 d 同佢洗,但佢話 bb 成日喊有汗好正常。

我的要求只係想佢多 d 抱 bb,多 d 同 bb傾下,等佢學野快 d,所以我唔使佢洗 bb 衫、又唔使佢洗奶樽.....唉!可憐我囡囡每日一去到保母家就勁喊....

你地我應唔應該換人 ? :-(
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

別墅

Re: 通常 d 保母係未咁架 ?

If I were you, I must FIRE the babysitter at once. One, she is your employee even just part time babysitter but you pay her salary right. Your instruction or order, she must listen and follow. You do not need to listen to her if you insist your idea.

Do not too much, fire her at once and find another babysitter.

侯爵府

我個女由滿月就比保姆湊直至8個月大. 因為佢保姆頂不順佢要日日抱住訓覺.

我估你搵邊個保姆都一樣, 除非你搵果個保姆不需要做自己屋企家務或者不需要煮飯.

我果時個保姆會放低個女係bb車, 比個奶咀佢放佢係廚房門口看住佢煮飯, 又或者交低比我阿媽(因為係我媽媽的鄰居).

無辦法, 你可以點? d師奶覺得佢地的經驗多過你, 覺得你細佬女, 佢地又有頭家, 要做家務.

有無諗過請工人?

複式洋房

hinhinmummy:

我有諗過請賓賓,但係又驚佢污糟同虐待個女。而我可能今年年尾會移民,所以就算請工人都只可以係幾個月,通常可以做幾個月的賓賓唔係比人炒就係有問題,你覺得點呢? 我係咪應該搵 d agent 呢? 有冇介紹?

DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

禁止發言

大宅

The baby sitter is too old-style and not open-minded to accept new things. (She is still dreaming in her era). The poorest is, not easy to change the mind of this kind of people.

If I were u, I will ask my mom or mother-in-law help checking her or stay with her for a short period temporirly, says few hours everyday, at the same time, I will look for another baby sitter to replace her. I really can't accept what she did and the reasons she explained. (bullshit)

複式洋房

你說得對呀!我囡囡返到屋企都唔係好睬我同我老公,話就話 bb 得 2.5 月大,但係返到黎佢就呆下呆下,剩係同佢 d 公仔笑,所以好擔心!

洋房

DanDan:
我既囡由兩個月大左右開始比褓姆湊, 直到佢就黎返幼稚園我至搵菲傭, 貴就貴d, 但係我都覺得值.
我搵既褓姆年紀唔算太大--- 30 幾, 有責任心、樂觀、好笑容、乾淨、錫 BB 但唔會縱佢地...
褓姆屋企一日抹兩次地, 天氣凍就每日同 bb 沖一次涼, 天氣熱兩次 (around 10:00am & 5:00pm), 夏天晏晝沖完涼會開冷氣, 所以唔會見到 bb 污糟邋遢 or 全身汗, BB 喊時好識 "Tum" 佢、同佢玩, 又成日同佢傾偈, 褓姆先生都好錫個囡, 同佢玩、同佢睇書 (我既囡到依家都好鍾意睇書), 朝朝褓姆過來我屋企湊個囡走, 囡囡都唔會喊, 仲霸道到唔準褓姆抱自己既仔 (讀小一勒), 淨係可以抱佢 :-P .
仲有, 褓姆有心機煲o野比囡囡食--- 每星期一次開奶茶, 睇情況會再煲d金銀花、紫草茸、竹蔗茅根水... 感冒完仲咳又會燉川貝雪梨水比囡囡飲, 所有既野都唔使我要求, 唔似而家請菲傭, 個個星期都唔記得煲開奶茶, 我更加唔敢要求菲傭煲其他野, 驚搞出唔知咩大頭佛出來 :-(
所以, 唔係個個褓姆都係好似你話咁架...

複式洋房

tt2001:

As my mother-in-law at Australia and my mom is staying at US, so there is nobody help me to look after my daughter. Also, we haven't employed any home helper for house affair. Then, I totally collapsed when I back to home, take baby, cook dinner, pump milk, wash clothes.....my husband take care her....wooo....wooo

複式洋房

你好幸福呀!好羡慕!

洋房

DanDan:
既然妳可能就快移民, 見到妳話自己既情況---- 放工仲要自己做咁多野...
經濟如許可, 何不自己湊番 BB?

大宅

DanDan,
唔駛多講,即炒,梗係炒佢啦!
咁辛苦,而又平平安安生阿B出黎,比佢D咁不負責任D人照顧,唔得。
去保護兒童會啦!我有朋友同佢家姐共3個B都後2個月大就比佢地take care.而家最大個仔仔已經4歲,教得好好。
我有奶奶、老爺同阿媽,都唔會比佢地長時間take care,一定種到唔知點.....
我十月生,我同老公都會比BB落保護兒童會,希望到時有位。
炒,即炒。

男爵府

畀面勳章

[size=small]Your babysiter is a very lazy and disobedient woman. She must be fired.

DanDan,
I think you were too kind with this babysitter. She might be an old woman, who does not want to do everything, and does not want to obey your orders. This kind of worker is no use at all.
你要身體好、記得時時要飲水、不一定等到等到口渴嘅!

男爵府

DanDan,
我都讚成詳立刻換!
咁都得!

男爵府

由 caba 於 2004-04-02 17:42:19

DanDan,
唔駛多講,即炒,梗係炒佢啦!
咁辛苦,而又平平安安生阿B出黎,比佢D咁不負責任D人照顧,唔得。
去保護兒童會啦!我有朋友同佢家姐共3個B都後2個月大就比佢地take care.而家最大個仔仔已經4歲,教得好好。
我有奶奶、老爺同阿媽,都唔會比佢地長時間take care,一定種到唔知點.....
我十月生,我同老公都會比BB落保護兒童會,希望到時有位。
炒,即炒。

----------------------------------------------

去保護兒童會!會晤會好賤呀!
要俾幾多$?要乜野條件呢?係人都可以咩?

我個孫係我湊

侯爵府

Helen婆婆

你真係婆婆黎架? 請問介不介意講你大約幾大? 甘叻既, 識上網加打中交字?

我都好想教我爸爸媽媽上網??

你係邊度學架?

又離題tim>_<

複式洋房

多謝各位媽咪!

今日我真係好嬲!尋晚差不多十二點鐘,我保母個女打電話黎話佢病左,今日揍唔到我個女,其實我地唔係唔比佢病,但係都唔好半夜三更先話我知,點搵人呀 :-( 而且當晚放工接我女個時都好精神,唉!都唔知佢做咩!咁巧我同我老公今日都有會要開,公司請唔到假。唯有硬著頭皮過隔離單位的太太幫我地睇住個女,可憐人地一 d 心理準備都冇,晨早冇覺好訓兼突然要幫人揍 bb .......

真係嘔血!我已經決定下星期轉保母,希望有個新機會。

:-(

首頁

尾頁

跳至