在職全職

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有無媽咪打算等BB足兩歲出番黎做野?

我個BB已經18個月大, 其實我一直想出外打工幫補一下家計,(其實我試過番工, 但做不夠一星期就比人炒, 因我唔係大學生, 老細一請到大學生即炒我) 但我老公一直勸我, 話BB仲細, 只得賓妹睇住唔夠好, 要我留係屋企度睇BB, 但我日日都懷念以前番工既日子, 覺得不會像而家咁日日無所事事, 真係好悶!, 有時, 睇度報紙報導, 有D家庭每日只能夠用$20買3餐菜, 孩子重來未食過麥當奴, 我唔想只靠老公養, 因為好驚有一日老公都失業既時候, 我太耐做野, 會無人請.......
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

禁止訪問

Re: 有無媽咪打算等BB足兩歲出番黎做野?

男爵府

好媽媽勳章

我都好想返出o黎工作....但係見到d O靚仔真係嚇死人,唔好睇佢o地人仔細細,佢o地做do野真係出人意表.......
通常佢o地都係冇人理兼關心,唉.....我唔想因為驚脫節而放棄bb既童年回憶!~!$$$$幾時都可以搵.......但小朋友既童年真係可以影響佢將來!!
"彤豬b"愛"彤豬媽" "彤豬爸"愛"彤豬媽" :-) :-) :pint: :pint: :-)[img align=left]C:\Documents and Settings\User\My Documents\My Pictures\carton[/img]

複式洋房

小詠,
我嘅心情同你都幾相似,我個女13個月大,起初我老公都話要我等個女足兩歲先好出番黎做嘢,佢又係話唔放心只得印印睇住個女,但我又好想去返工,後來又見個工人湊得BB幾好又上咗手D家務,咁就揾咗份返半日的文職做,自己又有小小收入唔使成日問老公拿錢買嘢,時間過得好充實,不過而家份工已做完,而家都會再揾過嘅,可能我怕悶,趁而家仲有人請,都唔想放棄工作機會.
小詠,咁你而家有無揾工? 平時在家你湊BB定工人凑?

珍珠宮

我剛剛又搵到份工, 最重要係唔使日日OT, 可以準時放工睇BB, 見工果時我都好坦白話比顧主知, 我有一個BB18個月大, 但有人照顧佢唔會影響到工作, 都擔心佢知我有一個BB就唔請我, 但佢見我幾坦白最後份工都見成左, 仲比一日時間我安排家裏事務......都唔錯, 但我怕份工做唔長, 因為出面競爭都幾大, 我試過出面D工好多都偽人工少福利無仲要話我做野慢!(係人頭個幾日番工唔熟實會慢D架啦)
我都知唔可以靠哂工人, 所以一放工都會關心多DBB, 可能等佢讀書既時候我又倏全職媽咪(希望真的可以)大家都係人地媽咪, 應該好明白我既心情, 都係想比到BB好既生活環境, 物質能滿足到BB
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

伯爵府

我個仔都19個月大啦,我好想出黎做野呀,咁啱又有左第二個,宜家plan請定工人,train定佢,到我一生完第二個就出黎做野,一個工人揍二個好似抵d :-P 但我有時見倒d"賓賓"掛住傾計,由得d細路坐公園做工課,又見倒d細路在商場周圍走,"賓賓"都唔理,我都好驚,但有時諗,單靠我老公一份工,我真係好大壓力囉,如果佢失業,我又好耐冇做野,好難搵工,咁點? :-( 所以都係快d出黎做野好d,費事日日"提心胆吊"呀!!!!

首頁

尾頁

跳至