意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 48|主題: 127121

好嬲!好嬲!工人做左五個月又唔做.........

複式洋房

國民生產總值:184

好嬲!好嬲!工人做左五個月又唔做.........

我第一個工人來到做左一個月,然後因有病(嘔血),佢自己話要返屋企,我又等了2 個半月,第2 個工人才到,agent 話保用3個月,問佢想唔想在呢度做, 佢話想, 所以就有得佢,基本頭3個月我都唔係好滿意, 但慢慢都開始ok,我地兩公婆早出晚返,個女又返全日,在家只有1cat 和1dog,佢都未能完全做完我分咐佢的家務,都算,我有個朋友有時幫我買左野然後順便囉去我屋企,佢發現工人頭髮逢鬆,一看就知佢在訓sleep,但冇證據,問佢又話冇,我又有一次打電話返屋企叫佢做家務,佢以為我己到達門口叫佢開門,赫佢一 x,又有一日,我放假,佢不知,我回家,佢來開門,開門後,立即走去kitchen,我的sofa放了鬧鐘,又有magazine,我見佢個頭髮逢鬆,問佢做咩, 佢話在sleep 和看書,我問佢why,佢話想sleep咪sleep,我唸住同佢一同返agent,比佢地教佢,我未講佢已經話要返屋企,返印尼,好,我就立即送佢走,我好嬲,好嬲,浪費我錢,好金,浪費我時間,又要再比錢agent找工人,即日買機票,第二日自己送佢去機場,我覺得佢地好似來旅遊,我問佢,佢仲係到笑,好激氣.

別墅

國民生產總值:592

Re: 好嬲!好嬲!工人做左五個月又唔做.........

adaada 寫道:
我第一個工人來到做左一個月,然後因有病(嘔血),佢自己話要返屋企,我又等了2 個半月,第2 個工人才到,agent 話保用3個月,問佢想唔想在呢度做, 佢話想, 所以就有得佢,基本頭3個月我都唔係好滿意, 但慢慢都開始ok,我地兩公婆早出晚返,個女又返全日,在家只有1cat 和1dog,佢都未能完全做完我分咐佢的家務,都算,我有個朋友有時幫我買左野然後順便囉去我屋企,佢發現工人頭髮逢鬆,一看就知佢在訓sleep,但冇證據,問佢又話冇,我又有一次打電話返屋企叫佢做家務,佢以為我己到達門口叫佢開門,赫佢一 x,又有一日,我放假,佢不知,我回家,佢來開門,開門後,立即走去kitchen,我的sofa放了鬧鐘,又有magazine,我見佢個頭髮逢鬆,問佢做咩, 佢話在sleep 和看書,我問佢why,佢話想sleep咪sleep,我唸住同佢一同返agent,比佢地教佢,我未講佢已經話要返屋企,返印尼,好,我就立即送佢走,我好嬲,好嬲,浪費我錢,好金,浪費我時間,又要再比錢agent找工人,即日買機票,第二日自己送佢去機場,我覺得佢地好似來旅遊,我問佢,佢仲係到笑,好激氣.

After I read your case, I think you must change your agency otherwise you will pay more than you get. I wonder how did they select/train domestic helper in their company.

複式洋房

國民生產總值:363

adaada
我朋友之前個印姐都樣咁,lai到佢屋企不久就問太太係咪可以做完4個月後可以唔做,我朋友更係話唔得啦,講明係2年約點可以咁,後來我朋友即刻打去agent度講話個工人同佢講做滿4個月可以唔做,跟住agent再同個工人講左一輪,再覆返我朋友話可能係唔會e+冇事啦!到左第五個月印姐開始來料,講大話,偷懶,做野好似遊雲,後來仲

大宅

國民生產總值:1513

同意KKParent所講, 我都覺得你agent好有問題.

男爵府

國民生產總值:7113

唔知點解工人既質數越來越差, 態度散慢+軟皮蛇+無賴, 佢地話走就走, 我地就無佢地符。 最衰個"正苦"訂左最底工資, 攪到佢地做又36, 唔做又36。

複式洋房

國民生產總值:103

其實個工人好定壞,好睇你既運氣,不過個agent連幫你送個工人去機埸都冇,佢真係好吳付責任,...

複式洋房

國民生產總值:315

Adaada,

快啲換咗個agent啦. 希望妳下次好彩有個好的工人啦..

複式洋房

我都唔知個agent好定唔好,佢話過左了x用期,但佢話可以平我1/4佣金,咁我又已付錢,佢話唔係佢教個工人走,係我的工人自己話走,但係我工人已還哂錢比agent,可能係咁佢地覺得冇lost la!

大宅

國民生產總值:2989

醒目開學勳章

我之前換工人agent冇收我錢喎.我重換過兩個添.而家好多agent都一世包換唔收錢喎.妳同個agent傾傾先.

複式洋房

我個agent話已經冇謙我,我當時又信佢,所以我已比錢,咁我又信埋佢今次.....如果工人3個月後又走,我都唔知點算........

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.