意見反饋
義工

母乳餵哺 今日: 5|主題: 84829

食糊仔

大宅

國民生產總值:3231

食糊仔

想問下 bb 而家開始食糊仔, 一天一次,
如果同bb 出街, 咁bb 咪冇得食糊仔,
還是帶埋米粉出街? 我是用母乳 + 糊仔的,
是否該天唔食由得佢呢?

大宅

國民生產總值:1790

Re: 食糊仔

曉晴,
我如果出街,會帶埋d糊仔出街架, 妳可以買一個奶粉格來放米糊。 初時我只會帶米糊(即係粉狀),後來bb大左想俾多d野佢食,咪帶埋d sauce囉(即係樽裝)。 不過有時怕出街餵佢唔食,同好難有地方俾佢坐定定,我就唔餵solid food,餵埋奶就算喇:-P :-P

而家我有時出街趕唔到煲粥我都係咁帶糊仔出街架。 當然份量會多好多喇

大宅

大BB,
你帶埋d 乜野sauce 呀?
咁你用粉格裝米糊, 咁奶呢? 還是用普通暖水沖呢

版主

國民生產總值:15824

2018勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

曉晴,
我以前也有帶米糊外出, 都是用自己帶備的水, 一餐吧了, 沒所謂, 吃完就餵奶.

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

國民生產總值:4221

其實我都有同樣問題.
出街唔知點餵糊仔.

如果淨係餵母乳,可以嗎?
該用戶已被刪除

大宅

咁你bb 鐘唔鐘意食呀? 唔同左味道~~
你買乜牌子? 同乜味?

茵茵 寫道:
通常出街果餐我會比奶米糊.
bb 8 個月到我覺得食奶米 (有唔同口味果d)都無問題喇
該用戶已被刪除

侯爵府

國民生產總值:23056

我出街如果去得近, 我會用外賣杯裝d粥出去比bb食, 但如果要出去成日, 我就會比糊仔佢啦! 我囡囡好嘴尖, 我都同佢試過好多隻, 佢唔鐘意用人奶開糊仔, 佢反而鐘意食奶米糊, 但係"亨士"佢都唔食, 佢比較鐘意食"雀巢", 我前兩日買左一隻"Mxxxxx"(唔記得名)雜果味, 佢都幾鐘意食... (可能甜d啦.....)

大宅

國民生產總值:1790

曉晴 寫道:
大BB,
你帶埋d 乜野sauce 呀?
咁你用粉格裝米糊, 咁奶呢? 還是用普通暖水沖呢

曉晴,
我bb係食Gerber所有既產品既,佢d米糊係唔駛落奶既,只係用水的。 而且我試過好多牌子,覺得哩隻既味啖口d,岩我地食人奶既bb。 至於sauce,初時我會俾列明係for stage 1既babyfood (樽裝) + 米糊,之後慢慢轉stage 2....stage 3,而家佢都會食下stage 2/3既babyfood架。 所謂stage 1/2/3,只係唔同既ingredient 同size多d 咁既唧 e.g. 有corn & sweet potatos (stage 2), chicken vegetables (stage 3).

複式洋房

國民生產總值:363

我會帶米糊, 帶熱水及加一隻boiled egg, only use egg yolk add into 已開之米糊
該用戶已被刪除

大宅

大BB,
你用水來開米糊架? 咁咪冇味囉?
我而家在家用人奶開的, 當食完後, 我諗住用返原樽
(由於我是用奶樽比米糊bb 食, 冇用碗仔,
用碗仔會喂到周圍都係, 所以用奶樽加一個大洞的奶咀)
加一些水比bb 飲, 點知佢唔肯飲,
所以我估佢用水溝係唔會飲的, 咁點呢?

男爵府

國民生產總值:7995

曉晴,
do not use bottle to feed the cereal for baby, you should use the bowl, the purpose is to train your baby to try to swallow, also if you make the cereal more creamy, like porridage , how can you feed by a bottle, it is totally disencouraged by health center or doctor.
also,my baby is eating the cereal without milk , only water, is no taste , like congee without salt, but he eat all everyday and very much like it, sometimes babies just like a white paper that need us to train.
該用戶已被刪除

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.