母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔16個月了,除了第一個月我住院不能餵人奶,一直都係全人奶。依家個個都叫我同佢戒...我都有點心郁...但係亞仔晩晩一見到我,就對我講要奶奶...還拉著我的手指著餵奶經常坐果張梳化...心都甜到化左...點戒呀...
laughin' to keep from cryin'

大宅

不如餵到佢自然離乳啦, 我小笨都十五個月啦, 佢地宜家呢個年紀更加需要母乳, 因為接觸其他小朋友的機會多左, 更容易感染細菌, 需要媽咪0的抗體幫佢地手~

原文章由 wawamama 於 08-3-17 13:25 發表
仔仔16個月了,除了第一個月我住院不能餵人奶,一直都係全人奶。依家個個都叫我同佢戒...我都有點心郁...但係亞仔晩晩一見到我,就對我講要奶奶...還拉著我的手指著餵奶經常坐果張梳化...心都甜到化左...點戒呀... ...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

別墅

my B is nearly 13 M la,, I still keep on BF but very little ... I think only 4 oz - 6 oz a day... only for "dim sum" la.... and for night time ...
dont know when can I stop ar....

大宅

仔仔一直都係一個好可愛的寶寶,我也好享受同佢一起的每一刻,但係佢始終會長大的。

唔知自然離乳係幾歲?如果唔戒...會唔會令佢養成依賴的習慣?

大宅

原文章由 wawamama 於 08-3-17 13:25 發表
仔仔16個月了,除了第一個月我住院不能餵人奶,一直都係全人奶。依家個個都叫我同佢戒...我都有點心郁...但係亞仔晩晩一見到我,就對我講要奶奶...還拉著我的手指著餵奶經常坐果張梳化...心都甜到化左...點戒呀... ...

好sweet呀!

大宅

自然離乳的時間個個 bb 都唔同0架, 不過似乎大約都係兩歲至三歲咁上下... 或者你可以試下下次佢問, 你唔好即刻俾佢, 睇下佢有咩反應先丫, 如果太激烈或太傷心, 我估即係佢未 ready啦, 如果佢只係「口痕」, 唔食都無所謂, 我估反應會無咁激烈掛??~~!!??

又或者你仍然俾人奶佢食, 但就盡量用樽餵佢, 睇下佢制唔制丫....

不過我都同意, 真係好唔捨得停0架..... 尤其佢地「懶衰」果個「奶奶奶奶」樣, 真係呢, 令人好難拒絕....

原文章由 wawamama 於 08-3-17 18:29 發表
仔仔一直都係一個好可愛的寶寶,我也好享受同佢一起的每一刻,但係佢始終會長大的。

唔知自然離乳係幾歲?如果唔戒...會唔會令佢養成依賴的習慣? ...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

我個bb 13個月大, 都已懂得說要奶奶, 他抓住我件衫時, 真的好sweet. 我準備餵到2歲, 不過其實都唔知到時點stop, 見步行步啦!

昨晚寫了一點感受, 歡迎分享:
http://mackiefamily.blogspot.com/2008/03/milk-nai-nai.html

原文章由 李小B太太 於 08-3-18 09:23 發表
自然離乳的時間個個 bb 都唔同0架, 不過似乎大約都係兩歲至三歲咁上下... 或者你可以試下下次佢問, 你唔好即刻俾佢, 睇下佢有咩反應先丫, 如果太激烈或太傷心, 我估即係佢未 ready啦, 如果佢只係「口痕」, 唔食都無 ...

大宅

真是很 sweet 啊~~ 你 bb 的 eye lash 好長, 訓覺果張相好甜好美!!

等我又分享下小笨「奶奶奶奶」個樣先~ 當時佢一歲又三星期大:
(宜家已經十五個月啦, 食完奶、唔要, 仲會「好好手尾」咁幫我蓋返個胸圍添, 笑死~)

原文章由 hanahaha 於 08-3-18 09:41 發表
我個bb 13個月大, 都已懂得說要奶奶, 他抓住我件衫時, 真的好sweet. 我準備餵到2歲, 不過其實都唔知到時點stop, 見步行步啦!

昨晚寫了一點感受, 歡迎分享:
http://mackiefamily.blogspot.com/2008/03/milk-nai-nai ...

大宅

李小b都好sweet呀! 等我都訓練下我個仔好d手尾先!
原文章由 李小B太太 於 08-3-18 09:47 發表
真是很 sweet 啊~~ 你 bb 的 eye lash 好長, 訓覺果張相好甜好美!!

等我又分享下小笨「奶奶奶奶」個樣先~ 當時佢一歲又三星期大:
(宜家已經十五個月啦, 食完奶、唔要, 仲會「好好手尾」咁幫我蓋返個胸圍添, 笑死~) ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 李小B太太 於 08-3-18 09:47 發表

(宜家已經十五個月啦, 食完奶、唔要, 仲會「好好手尾」咁幫我蓋返個胸圍添, 笑死~) ...

waaa....
勁甜ar.....
我bbs6個月,唔知幾時識叫奶奶le....

大宅

羨慕死我地呢D全泵型奶媽,我有時泵緊奶示意叫阿仔埋黎試下食個奶奶,你估佢點 ? 佢即刻拉返我個Bra落來話"Close"激死
唔好俾佢停.
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

大宅

太...太可愛...睇完有D谷奶添...mouth:

仔仔扭食奶都係扯衫,試過著前開式的bra,俾個仔一扯...咪咪飛彈收都收唔切mouth: ...有次重認錯我媽咪係我...笑死... ...老公叫個仔試下佢果個,個仔很認真睇左好耐,最後好肯定咁拒絕了冒牌貨 ...

太多太多美好的回憶...

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

好cute好羨呀~~~~~

我覺得,就算有奶,都要BB肯食囉~~

我又係全人奶嘅...而家豬豬就嚟三個月大~

隻臭豬,佢近排玩奶呀....食食吓右邊又要食左邊...如果唔係就大喊..但我明明按過,右邊仲有奶奶架嘛~~

可能朝早我返工時,佢慣咗用樽食嘅果種速度感啦...好驚佢唔肯再埋身食呀~~~

大宅

小笨媽,
你個B cute到爆呀.

大宅

heeeeee, bb呢, 真係個個都好得意!!~~ 全泵媽咪都唔駛傷心0架, 你地0的bb第日大0的, 見到你地泵奶, 一樣會八八掛掛走埋黎攪攪震、又問長問短, 好笑0架~!

好似我家姐個女, 兩歲, 見到我泵奶, 就會問: 姨姨做咩、呢個咩黎 (奶泵)、點解擺呢個響肚肚果度、點解滋滋果0的奶奶0既... 等等, 笑到我差0的泵唔出奶, 個傻妹, 仲拿起自己件衫話佢又要泵奶奶!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊