嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB"訓"梗教可唔可以"摷"醒佢飲奶?

各位:
我阿B兩個月大,末戎夜奶,夜晚點都會準時喊醒食一餐,但早上阿B就會自己"訓"到過鐘都唔醒飲奶,我想問可唔可以早上"摷"醒佢or let him sleep??

子爵府

Re: BB"訓"梗教可唔可以"摷"醒佢飲奶?

Actually no need to wake your baby up , if he really feels hungry will cry. so if he still want to sleep , just let him sleep.
我個寶貝仔係屎撈B

別墅

唔好叫醒佢食奶, 因為就算半醒食奶都唔食得好多, 就好似大人咁之嘛, 你想唔想人地摷醒你食野丫?!就算你好肚餓你都唔想訓訓下俾人叫醒掛?!

我bb如果訓緊點叫都唔醒o架, kiu開佢個口都唔食奶o架 :-P
孩子是我人生最大支柱 - 工作累透時會想起他的可愛; 肚子喊餓時想到他吃得飽就好。 也許當父母的就是這樣子 ... site at babyhome

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

唔駛架,訓覺對BB仲重要
訓訓下比人摷醒,大人都唔鍾意,會無胃口,BB都一樣

大宅

好媽媽勳章

I think that if your baby is hungry and want to drink milk, he will wake up and cry for the milk.

子爵府

畀面勳章

我個囡囡唔可以唔摷醒佢食奶架,
因為佢一出世己經好懶訓, 試過係醫院d姑娘唔記得俾奶佢食, 佢成五個鐘頭都唔喊, 都係度訓, 得個咀郁郁地咁...
佢咁細個唔可以五個鐘都唔食奶架嘛, 所以佢未滿月前我都準時叫佢起身飲奶.
佢家下三個月大喇, 都懶訓, 不過情況好好多喇, 最遲五個鐘一定識喊下餓

首頁

尾頁

跳至