懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日見有媽咪提起佢, 讚佢!!?? 我又諗起往事, 火又黎, 係要開個topic將佢的衰野唱出黎比大家知 ...

我由有左一路係睇佢, 其實已覺得佢d態度冷淡, 覺得佢唔係太關心病人, 不過貪佢近我office, 又想起係浸會生, 就決定搵佢, 床都book埋 ... 點知, 到week 39, 臨生前幾日想覆診搵佢唔到 ... 好驚, 發哂茅, 週圍call佢, 打去診所/醫院, 回覆係:醫生放假去旅行, 叫我另搵他人 ...

我當時十分無助擔心又激氣, 臨時臨急你叫我搵邊個幫我生? d床位又緊張, 搵到醫生肯幫我生都book唔到床啦?? 搵個未睇過的醫生? 不如去政府生啦? 放假唔識早d講架? 唔志在賺我個萬幾元, 未早d過主囉!

冇責任心冇醫德的冷血衰醫生!!!

[ 本文章最後由 happymother88 於 08-3-17 17:45 編輯 ]

伯爵府

原文章由 happymother88 於 08-3-17 17:43 發表
今日見有媽咪提起佢, 讚佢!!?? 我又諗起往事, 火又黎, 係要開個topic將佢的衰野唱出黎比大家知 ...

我由有左一路係睇佢, 其實已覺得佢d態度冷淡, 覺得佢唔係太關心病人, 不過貪佢近我office, 又想起係浸會生, 就決 ...

happymother88

我都要講出來..早幾個星期我上"岑x強"診所,(因為之前有好多媽咪讚佢)我就去看產檢, 他連預產期都冇同我算, 而我就傷風和勁
咳,他看都唔看就叫我走, 我話比他知我勁咳wow!!!??? ...點知他看都冇看我就話:得了,比支咳水你..你出去取藥.

結果第2日我就咳到喉嚨發炎和出唔到聲, 好彩去了阿囝個兒科醫生到看病,原來我是流感呀!!食了一個星期藥才好返!!!

我唔會再看他的, 他的態度好冷淡, 在他的診所等看醫生時又混亂,
對他我一d 信心都冇.

[ 本文章最後由 AAmother 於 08-3-21 17:47 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 happymother88 於 08-3-17 17:43 發表

我由有左一路係睇佢, 其實已覺得佢d態度冷淡, 覺得佢唔係太關心病人, 不過貪佢近我office, 又想起係浸會生, 就決 ...

嘩...咩人黎架..
放假去左旅行咁都得.... 比我實鬧到佢死...
咁唔負責任既人都有架....

我聽完都好嬲...
咁後尾點算呀, 你真係要搵過第二個e生接生呀??

複式洋房

(轉貼自我第二個topic的回應)

我2004年生bb由檢查至生產都係揾岑xx醫生,當時佢仲係浸會駐院醫生,未自立門戶。

老實講,佢態度麻麻,講多句都唔願,不過第一胎無比較又唔係好識嘢,一心又諗住係私家醫院生,所以費事轉嚟轉去。同埋當時諗住佢可能係性格較cool,醫術好就ok啦!

(但今年我生第二胎有咗經驗,同埋睇過其他婦有比較後,已經決定一定一定唔會再搵佢,佢唔係衰到冇醫德個隻,但可以講一定唔係好同值得推薦個類囉)

記得04年生大女時,同佢我想順產,佢面色已經唔係咁好,但係又冇拒絕做我生意。(我個胎情況都幾穩定,個b唔重,重已經掉頭,冇咩唔順產o既理由ja)我當時諗私家醫生可能覺得接開刀較容易就時間啦。

駝到差不多37週,有一朝小便打完個乞次,發覺抺時有少少粉紅色,心諗應該係見紅,於是咪執o野入院,岑xx聽完我講,檢查同超聲波都冇做,就話見紅可能胎盤有問題,亦都講o左一啲令我同老公都好擔心o既情況(睇佢咁耐,最多o野講係今次),最後佢建議我催生,又話催生能夠順產o既機會低o的。我當時好矛盾,因為bb輕磅(照到僅僅五磅)又未足月,但為o左bbo既安全著想,我係醫院考慮o左幾個鐘頭,夜晚決定聽醫生建議催生(當時又係衰冇經驗,同埋好信醫生應該能作出最專業的判斷)

卒知我痛o左十多個鐘頭,仍一度都開唔到,第二朝岑xx佢打電話番醫院話bb心跳唔穩定,建議開刀(可能係助產士打電話通知佢我o既情況卦,當時都冇考慮過咁多),但係開刀過程佢冇同我講過(可能一直話想順產),只係建議我全身麻醉。最後我係好無助o既情況下被推入手術室開刀生bb。bb出世5磅1安士,可能因為早產同全身麻醉生o既闗係,加上輕磅,初頭個幾月,bb都只係食同瞓,極少開眼同玩。因為岑xx佢唔肯睇埋bb,所以介紹同院另一個兒科比我,bb雖然健康上無咩大問題,但係「在醫生建議下」留院到十二朝,最後個年係浸會生埋單五萬幾六萬蚊(貴過當時係養和開刀生)

我今年生第二個bb,recall第一次睇同揾岑XX接生O既事,覺自己太信任佢o既專業,如果比我再揀一次,既然預o左駛錢,一定一定會另選醫生(加上知道佢自立門戶後,診金亦唔係收得平),到家我面對大女,我仲好內疚,後悔點解要「夾梗」令佢咁早出世。

Honeybaby Yan Yan

複式洋房

(續)

今胎個婦科醫生好好(唔係賣廣告,我亦唔打算公開佢個名),佢了解過我上一胎開刀o既原因後,同我講我產前出血o既情況其實好普遍,亦可以觀察再決定(即係唔一定要催生要個bb快d出世咁緊急),我如果可以選擇半麻開刀,對自己復元同bb可能好o的。同埋我今胎決定係政府開刀生(因為係公務員,可以upgrade頭、二等),個醫生都一直好細心咁同我跟進,我可以講,呢一次懷孕我竟然好似毫無經驗初產婦,因為應該係第一次懷孕岑xx應該同我講o既事情佢冇同我講過。

第二樣係,我今次政府開刀,經驗比上次係私家介好幾倍,幾個醫生睇過我上次開刀條疤,都忍唔住問我上次係邊度生,原因係開得唔靚,但係今次醫生話會幫我磿走一些舊皮,果然,雖然第二次係同一個位,傷口真係比上次平滑同靚好多(依家開刀後三個幾月)。我今次係39週半麻開刀,冇好似第一胎開完刀咁個人恍恍惚惚o左幾個月,bb都精靈好多,一出世助產士抱比我睇時,已經見佢啜住手指開眼望住我(足月真係唔同o的)

以前,我因為唔知道(亦冇睇過)其他開刀媽咪o既傷口,所以一直唔知自己原來條疤係核突過人地,今次睇到咁多醫生o既反應,我先知岑xxo既手勢如何,連政府醫生都不如。

所以,係我未生第二胎之前,你問我岑xx如何,我可能都會覺得佢不過不失,不過有o左比較同識多o左嘢後,我一定一定唔會再搵佢囉!
Honeybaby Yan Yan

男爵府

我當時對d咁冇責任心的衰醫生, 已經徹底失哂信心了, 仲點敢搵佢生?????

幾經辛苦之下, 我搵到第2個生肯幫我, 又幾經辛苦之下, 先book到張床位

我個幾日週圍搵醫生, 又擔心, 喊了很多次, 覺得自己冇鬼用, 又唔好彩 ....

week39, 隨時生得, 竟然唔到個醫生, 你話我當時幾徬徨呀? 到今時今日我仍然有好大陰影!!!

我都係聽依度d媽咪介紹話佢好至搵佢 ... 真係估唔會到搵著個咁衰的pk黎睇

希望寫出我的不幸經歷, 可以提醒大家 .... 小心!!

[ 本文章最後由 happymother88 於 08-3-18 10:36 編輯 ]

男爵府

AAmother

我試過有唔舒服, 產檢時同佢講佢都冇反應

我真係好傻, 當時為何不一走了之 ....

原文章由 AAmother 於 08-3-17 23:17 發表

我都要講出來..早幾個星期我上"岑x強"診所,(因為之前有好多媽咪讚佢)我就去看產撿, 他連預產期都冇同我算, 而我就傷風和勁
咳,他看都唔看就叫我走, 我話比他知我勁咳wow!!!??? ...點知他看都冇看 ...

民房

哇,真係好衰,我末有BB前都去過佢度睇婦科,已經覺得佢求其,所以我無再搵佢啦

男爵府

睇來, 呢個醫生都真係冇乜責任感 woo..! 我之前都有聽個醫生會係產婦就來生時放大假, 但佢會幫個產婦搵另外一個醫生 follow up, 個產婦唔駛自已搵, 除非佢自已有第二個選擇..!

伯爵府

係 la ! 他d反應好冷淡,因為我生大囝個醫生唔再接生,所以見到好多人讚他就去看吓 ...我而家看了另一個醫生 la .
請大家小心揾醫生,唔好人地話好你又話好, 如果有問題或對個醫生有不滿的話,就看多一二個吧!! 一定要係你對個醫生有信心而他又比到你舒服的感覺才好, 因為身體係你自已的,仲要比錢人地.

原文章由 happymother88 於 08-3-18 10:39 發表
AAmother

我試過有唔舒服, 產檢時同佢講佢都冇反應

我真係好傻, 當時為何不一走了之 ....

伯爵府

畀面勳章

請問呢個醫生係邊區架?

男爵府

原文章由 AAmother 於 08-3-19 22:06 發表

係 la ! 他d反應好冷淡,因為我生大囝個醫生唔再接生,所以見到好多人讚他就去看吓 ...我而家看了另一個醫生 la .
請大家小心揾醫生,唔好人地話好你又話好, 如果有問題或對個醫生有不滿的話,就看多 ...

“唔好人地話好你又話好”呢句我非常同意!
因為我自己依家有左,開頭搵左個醫生好出名,因見到網上好多mummy讚佢。點知去到佢比我同老公既感覺好差,好hard sell,睇完我對佢一d信心都冇,好彩後來搵到個好既!所以各位姊妹一定要小心~

別墅

我都同意有咪講,
好似幫我朋友bb接生的張灼源醫生,
我都見過有d bk媽咪話佢唔好,
但我朋友就讚不絕口,有d情況可能係夾唔夾個醫生啦!

但係.......其實醫生放假旅行係好普遍,
但放假時一般都會有其他代為醫生跟進....
如果一聲不響就走左去,我都覺有點哪過吧!

男爵府

係人都要放假, 但係d產科醫生放假通常會早一點通知人, 我自己可以再決定搵唔搵佢, 而唔係唔出聲, 我又唔知佢搵邊個接, 3唔識7的醫生, 同去政府生有咩分別? 點可以咁唔理人感受?

原文章由 CKAU06 於 08-3-21 20:02 發表
我都同意有咪講,
好似幫我朋友bb接生的張灼源醫生,
我都見過有d bk媽咪話佢唔好,
但我朋友就讚不絕口,有d情況可能係夾唔夾個醫生啦!

但係.......其實醫生放假旅行係好普遍, ...

男爵府

我連佢放假都唔知, 更加唔知佢搵左咩水follow up, 完全被蒙在鼓裡, 感覺被賣豬仔

原文章由 mango22 於 08-3-19 16:03 發表

睇來, 呢個醫生都真係冇乜責任感 woo..! 我之前都有聽個醫生會係產婦就來生時放大假, 但佢會幫個產婦搵另外一個醫生 follow up, 個產婦唔駛自已搵, 除非佢自已有第二個選擇..! ...

首頁

尾頁

跳至