嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

BB肚痾到屁股仔損哂,可以點呀?

大宅

Re: BB肚痾到屁股仔損哂,可以點呀?

did you bring baby to see doctor? my baby also 肚痾 last night, and i took her to the doctor this morning, she also 屁股仔損哂, doctor give a cream "zincoxid", try to find it at dispensary la.

大宅

我bb上星期都係o甘, 除左搽藥膏外, 不如你試下用尿布丫, 雖然要睇實d同埋要成日換布+褲仔, 但係好得好快

子爵府

搽vaseline啦, 都work的.

民房

I think you have to change your baby's napkin once it get wet and cleanse the buttock with 'wet soft cotton'濕棉花.

Do not use wet prepared tissue since it may cause allergy and it may not clean up the buttock especially faeces.

Then you can apply some 'zinc oxide' cream on the sore. That's what I did for my baby and it worked.

You can expose your baby's buttock to air if you have time. Also you can observe if the sore is related to the napkin or not. For my baby, his buttock is allergy to one expensive napkin.

If your baby's sore get worse, it's better to consult a doctor. I hope your baby will get a beautiful buttock soon.

別墅

Hi! Happy168 :

用較涼一點的溫水清洗pet pet之後 再印乾pet pet, 再塗"凡士林" 及用尿布比較通爽或更換尿片密o的. 嚴重最好睇醫生啦.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

hi
我阿b3個月果陣痾左足足一個月,個屁股爛到都唔識形容,睇過九百幾次醫生搽左好多盒藥膏都唔得…終於我老公走左去位元堂買一隻叫大梅片o既野比阿仔外敷,用後第2日已經好返7成﹗真係好神奇﹗我個人唔係好信中藥,但大梅片真係醫好左阿仔個爛屁股。

你可以試下去位元堂問下,佢地會話你知點用。

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

happy168 寫道:
多謝咁多位意見,
我bb今日已經第四日肚痾,我早兩日已經帶咗佢睇醫生,但D藥好似完全唔得咁,佢宜家食"mug"痾"mug"

我已經好快到佢換片及用濕紙巾,而且亦都有同佢洗pat pat , 不過都紅哂,醫生俾咗d aq cream 我,但我覺得冇用

我需唔需要轉醫生呢?

i think your have to change the doctor la. my baby was also 肚痾 2 days ago, after ate the doctor's medicine twice then all right la. my doctor also said if baby was 肚痾 4 times a day, may led to water shortage and may need to go hostipal la. remember let your baby drink more water also.

大宅

one more thing to share with you: my doctor ask me to buy a nutrition water "edialyte" to supplement 碘"guide"質 for baby. (sorry i really can't think how to type that word, hope you understand what i mean). you can find this Pedialyte at big Watsons or drug store.

大宅

大梅片,個樣一舊舊好似d晶石咁,磨成白色粉狀就可以用得,響位元堂有得賣,$300/両,你可以買一両黎試下。

其實我覺得首先你要搵出bb肚痾o既原因,因為假如佢一日唔止痾,屁股想好都幾難。我果陣真係睇過好多次醫生,又同佢轉食豆奶,但情況依然冇好轉,到後來我發覺佢牙肉紅腫,先知原來因為佢早左「牛」牙仔,牙痕4圍咬4圍「lam」,其間食左d dirty野落肚,所以肚痾。

我問過中醫師,大梅片o既功效主要係消炎同收水,輕輕撲一層落去已經夠。要個屁股仔好返最緊要係傷口經常保持乾爽﹗果陣我幫bb換片,用棉花同清水輕輕抹淨後用紙巾印乾,再撲大梅片。每隔2個鐘重覆做一次,大約3日左右屁股仔o既傷口就完全埋晒口。好轉後我再轉用番醫生開o既藥膏,效果真係非常之好。

bb屁股爛真係好痛好痛架﹗果陣我同阿仔換親片佢都喊到好淒涼,有時連我自己都忍唔住喊埋一份﹗﹗你bb有幾大?佢痾左幾多日呀?一日痾幾多次?有冇發燒同其他症狀?果陣
我阿仔除左痾其他一d野都冇,而且仲鬼打咁精神,醫生話一般腸胃敏感o既痾係唔緊要o既(果陣我阿仔1日最多痾7次)。最緊要bb精神、食得同瞓得,同埋有尿尿,一日痾濕6-7條片左右。你留意下佢有冇其他唔妥囉∼

記得千祈唔好比bb食止痾藥,因為有醫學報告証明止痾藥會令bb腸胃麻痺,繼而影響佢o既中樞神經。

你可以去以下網址睇下有關bb肚痾o既資料...
http://www.babyno1.com/article/html/bb-growth-20000131a.html

希望你bb個屁股仔快d好返啦∼

複式洋房

妳可以試下咁:
1.每次換完片後,唔好咁快幫佢著片住等bb屁股仔透下氣之後先用藥膏搽屁股仔包返片,或者間唔中除咗佢條片盡量比皮膚接觸多d空氣,等佢唔駛成日(谷)住個屁股仔,呢個方法係醫生教我幾好駛吓架!
2最好唔好用濕紙巾la唔多唔少都有d酒精反而更加會(次)激皮膚,用濕棉花洗la之後記得要抹乾呀!因我d朋友用濕紙巾抹完bb屁股仔後都唔抹乾佢好易令屁股仔發紅,佢地成日話尿片唔合bb用!
希望可以幫到妳la^o^

首頁

尾頁

跳至