心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果你地係我..會點做?

我老公無野做差不多一年了
我o向bb6個月時搵到工, 返到依家bb剛剛1歲~
我老公終於....肯的起心肝搵下野做
之前一直都係佢湊住bb, 但係就係因為咁..我老公驚無人湊bb,所以一直都唔係咁努力去搵野做
到bb依家一歲(仲有2日), 我終於feel 到佢有比d心機搵過工

如果老公搵到野做,bb 可以比邊個湊?
如果請工人, 負擔好大, 我又要比錢外家..佢又要比錢佢阿媽之餘又驚奶奶比晒d 野工人做之餘又唔同我睇住個女;而且d 環境真係好污糟..之前仲有老鼠四圍走...好鬼驚

但如果比我阿媽湊,負擔無咁大, 但係我阿媽住得好遠
我會勁唔捨得bb (呢個係大前提)

我應該點揀?
:-) :-) :-)

侯爵府

Re: 如果你地係我..會點做?

我會比阿媽湊, 雖然會同個仔分開, 但係起碼儲到錢, 到個仔兩歲, 再拿返黎係屋企附近搵幼兒園,近自己.

儲多個錢, 將來個仔讀書要好多錢, 如果派不到好的小學, 要讀私校, 又要一筆.

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

agree with hinhimmummy, 到BB兩歲,可以帶佢返幼兒園,仲可申請資助,而且比自己亞媽湊,始終無咁煩,比奶奶湊只係有佢講,無你講。

再唔係,可以請人係你屋企湊日頭,夜晚自己湊。

洋房

可以考慮一下育嬰院

等待驗證會員

我都贊成 hnhinmummy。
--------------------------------------------------------
由 hinhinmummy 於 2004-04-05 10:51:16

我會比阿媽湊, 雖然會同個仔分開, 但係起碼儲到錢, 到個仔兩歲, 再拿返黎係屋企附近搵幼兒園,近自己.

儲多個錢, 將來個仔讀書要好多錢, 如果派不到好的小學, 要讀私校, 又要一筆.
--------------------------------------------------------

公爵府

什果 ,
我都贊同 hinhimmummy 的講法, 比自己亞媽湊起碼會放心d,始終無咁多問題煩! 雖然好唔捨得bb,但錢不鬆動時這就是暫時最好的辦法了, 況且老公唔做工唔好ga! 您要和老公一齊努力呀! 星期六您可以帶bb回家睡呢 , 其實都有不少媽咪是這樣的! bb 會知媽媽錫他的 :-P

Hi , twingirls
您她嗎? 好耐無和您chit chat 啦 !

大宅

我都唔知比我阿媽湊會唔會係另一個問題o既開始...
唉, 我唔想比自己阿媽知我環境唔係咁好
我當年結婚佢都勁反對...

比阿媽湊都會多說話講..老實講, 錢我就比唔到多架啦..
3千蚊唔包奶粉片...我知佢會覺得我比得少囉...

我晚晚收工返到屋企都成十點,星期一至六都係...bb 就晚晚都等我返黎同佢玩一陣12點幾就訓..
如果真係比阿媽湊, 一星期都只係見到一日, 都唔知可唔可以帶返屋企訓..細路仔唔係跟自己阿媽阿爸係好慘架..我自己已經身受其害,我唔想佢都係咁
但我又諗唔到其他辦法, 我屋企同奶奶屋企只係樓上樓下, 根本無可能只係請人係屋企湊咁簡單; 育嬰院都諗過,但係我收工收咁夜, 根本湊唔到佢

另一方面,比阿媽湊, 我會miss 左好多佢成長o既回憶
真係有d 衝動想resign 唔做自已湊返, 但係呢個時勢..多個錢會好d..

我真係諗到頭都大埋, 老公又比唔到d 實際do既意見
我可以點做??

侯爵府

什果

x婦終需見家翁(不識打個x字), 不想比阿媽知道你環境不好? 雖然你結婚時勁反對, 但係有邊個阿媽不錫自己的仔女? 你自己係阿媽你都應該知的? 如果第日你個仔做錯野, 返屋企向你求救, 你會不會幫佢? (touch wood, 不係咒你, 只係作例子), 我會幫佢的.

3000元不包尿片, 奶粉, 都係比市場小1000元度啦, 我以前大女比人湊都係4000元度, 但係奶粉尿片我買的.

我同佢又係住得好遠(要過海), 甘我就星期三返去阿媽度訓(因為個保姆住係我阿媽對邊), 去看下個女, 第二朝係阿媽度出發返工, 星期五晚放工就去接返個女返屋企.

係幸苦d, 但係為著將來著想, 忍耐一下啦, 一年好快過, 兩歲接佢返屋企lor.

大宅

我覺得首先你兩夫婦心目中最信任係邊個,
會唔會破壞你兩個之間感情,
因為老公永遠都係自己阿媽好,
將來費事比較: 時間都好重要,
如果BB搭車時間好耐, 佢會好辛苦,
假如佢唔舒服, 你搭車去見佢都用佐一段長時間,
擔心到不得了, 你自己請假好? 唔請假好照顧BB?
你倆本身係自己湊BB, 日常習慣BB都適應,
如果俾人凑, 必需要說明, 費事又嗌交:
點解我咁講, 因為我個仔俾我mummy凑,
但我老公成日覺得佢mummy凑得好D,
為了呢啲事足足煩佐兩年, 我又住得遠(香港島),
mummy 住新界, 試過好幾次仔仔唔舒服去hospital,
我又放工番佐屋企先知, 即刻搭Taxi 趕去,
都要搭45min, 坐係 Taxi 上面好擔心佢有事,
一路喊一路等: 終於我頂唔住, 唯有辭職自己湊,
費事我老公有藉口話我mummy, 壓力好大,
以上都係我自己經驗, 分享一下

禁止發言

大宅

可以去日間託兒所~我個囡都係咁~好好嫁~d 姐姐好有愛心又好人喎~又可以比佢試0下返學feel,我個囡e家,不知幾鍾意返學~(佢9個月開始返到e家15個月啦),你去問0下呀~睇
0下你住個頭有無~

大宅

好耐無你POST D 消息上來啦, 你好!

你可試下托兒所,好多真系好專業架!

我QUOTE 下令一個網站個媽媽寫的野呀:

知好多人以為去俾託兒所湊,個B會好賤,我未俾仔佢地湊之前都係咁諗,但今時今日你問番我,我會話俾各位家長知,如果俾我再簡,我會答你早知,我就連呀女都俾佢地湊。我唔係係度sale佢地,但佢真係幫左我好多好多,我仔依家十六個月識自己羅spoon食飯。

托兒所其實都幾好!
Msma

大宅

Leo_Au-Yeung 寫道:
可以考慮一下育嬰院

同意.
可以考慮屋企或者工作附近既育嬰院.

男爵府

HI, BONNIE 媽 ,

請問你係放BB 係邊間育嬰院架 ?

THX ~
ru3gakuen
[size=medium]我既囝囝P 仔係2003 年7月16日出世架~~ :-D
該用戶已被刪除

大宅

好多謝各位媽咪o既意見..
的確,放係自己阿媽度的確真係好遠..
我依家有2個選擇, 1 就係好似呢度o既媽咪咁講, 比佢去托兒所,但係我想知佢地最遲要幾點湊走..
2就係辛苦d都請個工人返黎..

別墅

別墅

首頁

尾頁

跳至