母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

飲人奶BB會否遲出牙?

囝囝已八個月大,仍未出牙,你們的BB幾時出牙
該用戶已被刪除

Re: 飲人奶BB會否遲出牙?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我諗個個b唔同,我b食人奶6個月之後轉奶粉,而家阿b9個半月大,出第5隻牙,
我諗係我陀阿b時日日食鈣片直至生,所以比其他b快出小牙仔.

別墅

我囡囡在12 個月大時才出第一隻牙仔呀~~

大宅

2019勳章

我個囡6個月時出第一隻牙, 依家13個月全人奶, 有8隻牙仔,

民房

My baby had his first tooth seen at 6 months (fully breast fed). The first tooth can be seen ranges from 3 months to 12 months. Don't worry. You will see it sooner or later.

大宅

ctf1029 寫道:

Don't worry! I think 遲出牙 is better when it is within the normal period (4-12 months). It is because it would minimize the opportunity that he bite you, and thus prolong the period of breastfeeding.

男爵府

ctf1029 寫道:

我囡都未出牙,我見有d bk 媽媽個bb 9個月都未出牙,先無咁擔心
我問過醫生,他說沒有問題 :-P

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我認識一位全母乳bb, 是在4個月大時開始長牙了, 我兒就在10個月大時, 才長牙.
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

禁止訪問

男爵府

我囡囡不是飲全人奶,囡囡大約十一個月出第一隻牙.

大宅

我個女成12個月先出牙(o個時我都好擔心),宜家就黎23個月大,都差不多出齊喇!
bb遲出牙唔駛擔心,因為醫生話只有好少例子係bb d牙出唔到,13,14個月大都唔見有牙出先睇醫生都唔遲。
我個女食奶時又無咩咬我喎!最多一、兩次jar~真好彩!

複式洋房

我阿b而家9個月都未出牙, 婆婆要佢食牙仔水啦,
因為我冇聽過人地食, 所以唔敢比佢食呀~
我陀佢時都有食鈣片架.

男爵府

My baby 6個月時出2隻牙

複式洋房

我囡囡7個月出第1隻牙, 依家有2隻牙
但朋友bb9個月食奶粉都未出牙, 我諗同食人奶無關係既

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊