心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好唔開心, 奶奶唔同哂!

自從bb出世, 我同奶奶關係好緊張, 今日同我老公個邊飲茶, 我奶奶同老爺爭住抱我個仔, 我奶奶為左引bb羅支牙籤引佢, 咁我就話唔好比佢, 點知佢好唔客氣好惡話知, 件事好似我唔岩, 佢有無搞錯, bb而家八個月好鍾意手多多羅野放落口咬, 上次去飲茶我老爺就比個筷子左比我個仔咬, 你話有無搞錯! :-x :-x 如果我個係女我相信唔會咁來爭

話說我坐月時, 兩老上來我屋企睇bb, 個日我抱住因為bb訓緊覺,試過放落床仔就喊, 點知事后我老公同我講, 奶奶話我成日抱住唔比佢抱下個孫, 如果轉手比佢抱, bb喊我就慘,好辛苦先搞佢訓左

跟住bb再大d就帶佢返去探兩老, 個時仲係九月天氣都好熱, 我同bb大家都怕熱咁就開風扇開到最細, 咁岩我行近風扇到, 我奶奶用手推我, 用潮州話罵我"你熱至掛" 使唔使咁呀!我唔係人呀, 雖然唔係好大力, 我接受唔到佢動手動腳, 好似要仔唔要"拿" sorry!我唔識打個字, 我bb自出世以來都日日開冷氣, 你口講咪得羅! 試過我老公同bb訓唔開風扇or 冷氣, 局到生病要睇醫生

而家成日就講要比bb食粥仔, 肥d好, 我覺得佢地好煩, 好似我會克薄我個仔, 我湊佢咁耐touchwood都健康, 体重ok, 咁咪得羅, 仲想點呀!

自問平時都有佢心買野比佢食, 衣服都有, 我好后悔對佢咁好等佢以為可以話哂事, 而家次次見完面我都好唔開心, 返屋企仲同我老公嘈, 我覺得佢地好煩呀!

子爵府

Re: 好唔開心, 奶奶唔同哂!

Wittywing,

嘩!你奶奶都好惡吓啫!剩係牙簽嗰單嘢,我諗我聽到佢咁認我,我實一輪咀哦佢哦到佢煩!個女係我既!我有權保護佢,吹得我漲咩~!?!我唔係叫你對番奶奶唔好,只係要話俾佢知你唔係任佢恰囉!係要公平!我覺得受到唔公平既對待,太過份而我又忍讓唔到既,我一定會即時出聲同佢講道理!等佢知道自己lai咗嘢~!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

複式洋房

bandband,

我個bb係仔, 佢地好重男輕女如果我生係女可能無咁煩, 我而家好唔想去佢地的家庭聚會, 唔想見到佢, 風扇個單我試過反擊, 我的姑仔就覺得我哈佢, 而家我唔想再沈默, bb有事最終百份百我的責任, :-(

複式洋房

曲曲,

其實我係度諗, 如果bb大d識聽我奶奶咁語氣, 都唔知bb會唔會有樣學樣, 而家好似個bb係佢咁

子爵府

Wittywing,

咪就係囉,個仔始終係你親生既,無謂因為怕得罪佢而唔出聲,唔係叫你鬧番佢,只係好聲好氣同佢講道理!初時我老公嗰邊都認為我係恰奶奶,但係一來我改善我態度,二來我真係講道理,所以依家我同男家嗰邊都相處到,完全無問題,只係教仔問題會有少少分岐囉!但係我係唔會理會!我會堅持!因為我知我自己做緊乜,我係想個仔好,而唔係虐待個仔!

複式洋房

bandband,

我都知要企硬, 但次次見到佢地咁樣, 第一個反應就係"抆",跟住唔知點啦!

子爵府

咁你就真係要練到自己可以隨時冷靜到,就當教仔咁對佢地,你一定要先令自己可以隨意地控制情緒同脾氣!應嬲時嬲,應嚴肅時嚴肅!不過呢家嘢真係要練...總之你要話俾自己知,你係為個仔好就得架喇!

複式洋房

bandband, 曲曲,

好彩有你地聽我呻下, 今日谷左成日氣

大宅

Wittywing

唔好唔開心啦,起碼你唔同一齊住,唔駛成日見,有老公呻.我就唔同,日對夜對,老公在大陸工作,無人幫.我奶奶拒重利害,鍾意借題發揮,講是非,有拒講,無你講,生日比比錢話嚴小,買衣服比佢又著.大佬呀,老公份糧又要供樓,又要養老婆同仔,學費,其他什費....最搞笑,新年時我老公比錢拒過年居然話10,000都無,都唔知拒想點.

禁止發言

複式洋房

kl3408,

其實我真係無這種感覺, 相反遠在美國的姑奶係我大肚時已經成日問住我身體, 到生左, bb第一次生病打電話來問為何? 都幾有責備性, 好彩唔關我事, 總之佢地唔會覺得佢地有問題, 相反如果有事就係我問題, 試過有次煲魚粥我老公食,佢食個時吞左d魚骨係喉嚨, 事后我老爺同我講下次起左的骨, 跟住我就話佢唔係bb, 唔使呀咁大個人?

我覺得佢地好煩, 如果咁有意見不如佢地湊bb

大宅

我奶奶成日覺得我唔識凑仔,
夏天穿短袖衫, 又話會冷親,
秋天穿風褸, 又話會吹親,
冬天穿厚長袖衫, 又話會凍親,
佢唔舒服, 又話我凑得唔好,
做乜都唔信我, 成日同我唱反調,
好彩唔係同佢住, 唔係一早鬧交

複式洋房

我奶奶都係咁, 我唔信佢未試過失手
kakibeebee 寫道:
我奶奶成日覺得我唔識凑仔,
夏天穿短袖衫, 又話會冷親,
秋天穿風褸, 又話會吹親,
冬天穿厚長袖衫, 又話會凍親,
佢唔舒服, 又話我凑得唔好,
做乜都唔信我, 成日同我唱反調,
好彩唔係同佢住, 唔係一早鬧交

子爵府

Kakibeebee,
真的身同感受, 我而家坐緊月, 她已經成日話我唔懂湊仔, 唉! 成日驚我冷親BB, 而家天氣成2x度, 仲著好多件衫同蓋好多張被, 點解佢唔驚熱親佢呢? 我見到個仔成頭汗, 便拎起一張被, 佢又話我想冷親個仔, 唔通我會害個仔咩? 有邊個人一生出來就懂湊仔架? 真係唔明D 老人家未生前又催妳生仔, 生完又唔比我試下湊BB, 咁我以後點會懂湊仔呢?

首頁

尾頁

跳至