嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

小朋友散光

侯爵府

Re: 小朋友散光

你有無帶佢看醫生? 每個小朋友都應該有散光, 多定小的問題, 如果無散光就好不正常, 因為佢地大大下, 就會無散光架啦, 好似我個女甘, 佢3歲做智能測驗時, 健康院d姑娘話佢對眼有問題, 甘我帶左佢去私家醫生到check, 因為我不想排期, 醫生同驗眼師check過, 佢有百幾度散光, 醫生話, 如果佢無散光佢就會好擔心, 因為大左一定有近視, 上年我帶佢再去check, 散光已經減小左, 但都還係有, 醫生話keep住一年check一次眼就ok.

禁止訪問

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我個女既散光係因為佢隻眼敏感同"卒"眼所致,而家兩隻眼有一百度散光, 仲有近視, 明日去驗眼, 唔知又加深幾多.......唉

我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

禁止訪問

侯爵府

HALAHA

EXACTLY的地址同名不記得啦, 因為一年先帶佢去一次, 只記得佢係中環, 或者今晚返屋企記得幫你搵下佢地D CARD片, 因為搬完屋之後, D野放度亂晒龍.

或者真係要多謝你, 比個機會我, 好認真要搵返晒D CARD片出黎.

明日再話比你聽.

禁止訪問

侯爵府

佢首先去到, 見視光師, 好似首先係好似大人甘驗, 即係看圖型, 認字. 好似無用電腦驗眼, 第一次就不記得啦, 因為真係太耐(兩年前), 因為佢第一次比較詳細, 驗得耐d.

見完視光師, 跟住再要滴眼藥水, 放大瞳孔再去見醫生.

醫生又係check好耐, 最後都話不需要帶眼鏡.

我果女第一次驗時, 都好似讀緊k1.

我覺得無需太擔心的, 當初我聽到健康院d姑娘話我個女隻眼有事時, 我都好驚, 成日係屋企拿住d書, 離好遠甘問佢看不看到呢個字, 其實根本不同係視光師度check的.

不過果度d視光師幾無耐性的. 但d醫生就好好人, 你可以揀醫生的.

你有無帶佢去做智能測驗? 不如等埋智能測驗時, d姑娘點講先?

不過如果你要電話的, 我都可以今晚幫你搵下的.

侯爵府

我搵到張card片啦, 就算依家你打算不帶佢去看, 抄底去先啦, 不係到時又打鑼甘搵啦.

中環 : 2526 6198
太子 : 2381 1614

佢係眼科診所, 有4-5個醫生註疹, 不同時間, 不同醫生, 我看開果過姓唐.

我同事介紹的, 佢話太子果間平d, 所以雖然佢住香港, 但都走去太子看. 但我就覺得麻煩, 所以都係去中環看.

好似500元度check一次, 見埋醫生, 如果有需要, 可以係果度配埋眼鏡(touch wood).

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

其實小朋友咁細CHECK眼唔係好準架,最好四歲開始CHECK,因為佢地咁細根本視光師問佢D野佢都未明,佢可能是但答問題, 咁會影響個 RESULT 架, 我仔仔依家都有帶眼鏡,佢有百幾度散光,果時我係因為佢三歲時係健康院CHECK過話佢有幾行睇唔到,姑娘叫我帶佢去驗眼,我都有搵視光師驗但我BOOK果間佢比我個答案就係上邊我講果D,佢話唔會幫我驗因為無意思,後來我等仔仔四歲再BOOK,驗左出來佢話仔仔天生有散光,唔擔保日後會減少或者加深,SO要年年KEEP住驗

複式洋房

我要提醒各位媽咪: 假如要帶小朋友驗眼, 儘量在早上進行!

就因為沒有經驗, 我上次特別選在他放學後才帶他驗眼, 以為不阻學業, 然而他已太疲倦, 沒體力應付眼科醫生要求, 所以最後都要另約時間再在早上進行!

禁止訪問

男爵府

我有一個好好的眼科醫生,那裡還有一個很專業的視覺矯正師(如:斜視)

電話: 2332 9830 (佐敦)

october

別墅

Can you pm me the name and address of the doctor? My email address is
[email protected]

Thanks.

禁止訪問

複式洋房

My girl now 5.5 yrs old and has 200度散光,需要戴眼镜, 醫生話散光無矯正,是需要戴眼镜

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

我個仔都有呢個問題,佢係做健康院的眼睛驗檢查時,姑娘覺得佢有問題之後refer去東區醫院眼科的。真係激死,舊年佢去左checking好多次,第一次個醫生驗到佢有百幾二百度散光,應該要戴眼鏡,但佢又話我仔仲細(當時4歲),想再check清楚D,唔想太早斷定要戴眼鏡,因為怕一戴左定了度數,要過一個月再check。第二次去,睇另一個醫生,佢都驗到亞仔有散光,但卻認為亞仔不用戴眼鏡住。咁我話上次的醫生話要配眼鏡既?咁佢又再要我覆診,下次要滴眼水放瞳孔check清楚D!之後第3次去check攪左好耐,又轉左第3個醫生,check晒佢又話可以唔配眼鏡住,但散光一定有,可上小學先配!要我定期半年後再去,但之後SARS,我呢年都無去了。我仔9月上小學了,我想都係時候決定是否要戴眼鏡,因唔想因為散光影響佢學習。我之前因為SARS無去到政府度驗眼,而家點可以去番再睇?但我又覺得政府次次醫生都唔同,比既advice次次唔同我好confuse!?有無人睇過尖沙咀馬志南醫生?佢好唔好?因為有朋友介紹我睇佢,我想搵私家醫生睇下。唔知點解政府醫生梗係叫唔使配眼鏡住,但我弟婦個女3歲去睇私家醫生,就話散光一定要配眼鏡,講到唔戴眼鏡會對將來好大影響咁,佢而家3歲人仔已要戴眼鏡,好似好慘咁。

禁止訪問

大宅

我個女都有200度散光, 因為4歲先知, 而家有隻眼變左弱視, 要train 番個隻眼, 視光師話過左8歲先知有弱視眼就無得醫, 帶咩眼鏡個隻眼睇野都懵查查... 所以小朋友真係要早d驗眼...我去理工既兒童視覺專科到驗..350次. 不過知道自己個女要帶眼鏡個陣, 真係好唔開心...仲要話係天生既, 咁即係我比佢架啦....唉.

halaha,
我個女話無野o家o咼...視光師話佢係天生既, 所以佢由細到大都係咁睇野, 佢唔覺有問題架.
--- 2J 作品

首頁

尾頁

跳至