母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

用泵增加奶量

有無媽咪曾經嘗試過用泵來增加奶量, 意思係不埋身餵, 只是每隔2/3小時用泵將奶泵出(晚上也要這樣做), 過了二個月多, 奶量可足夠供給BB食, 也有另一理論, 是一密集的方法, 用3-4日的時間, 每10分鐘泵一次, 休息10分鐘, 這樣也可增加奶量。 :-P

別墅

Re: 用泵增加奶量

XYZ媽咪:

我係孖胎同早產, 所以bb仲係醫院, 唔可以經常埋身餵, 所以我用泵, 每隔兩至三小時泵一次奶. 起初得好少, 而家兩個星期後就多番好多, 奶量持續. 我都好想知道咁樣可以維持多久, 兩個多月還可以嗎?

我都睇過一些文章, 話如果模倣BB快速成長期, 可以每10分鐘泵一次, 休息10分鐘, 之後再泵. 但到底是否有效? 是否很辛苦? 有冇人親身試過可以分享經驗?

別墅

Double,

你用的泵係電泵還是手泵? 晚上有無將奶泵出? 兩星期的奶量有幾多oz? 係咪要飲好多好多湯水? 我最怕飲湯。

問題媽咪

別墅

xzy媽咪:

我用的是medela的雙電泵, 是租回來的. 我每天泵7-8次, 每隔兩至三小時泵1次, 半夜都要起身泵1至2次. 而家每次約可以泵3-4oz左右, 所以一天大約有24oz. 我兩個bb而家每次食40ml, 約1oz多些, 每天食8次, 所以暫時都可以夠佢地食. 但到佢地食得多些時, 就可能唔夠啦. 所以我都好想可以繼續增加奶量.

我飲好多湯水, 木瓜煲魚, 豬腳煲花生, 雞湯等. 仲有一日飲2至3盒奶. 若你想多些奶水, 真係要飲多些湯水, 同多些休息, 心情要輕鬆些. 這些都是別人教我的, 但有些我也做不到.

大家一同努力.

別墅

我日日都有飲好多湯水, 每日有2大湯碗, BB現時已6星期, 每日都加奶粉(每餐4oz), 我都很想全人奶, 但是奶量不足, BB食10-15分鐘就停下來(最多那一次, 有時1-2分鐘), 然後大喊, 我再看看, 用手擠出, 真是不多, 只是一至二滴, BB很心急, 所以每次都加奶粉, 我知道這樣會影響奶量, 真是不知點算, 我快要返工, 還有3星期, 所以想用這種方法, 試試是否可行

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

XYZ媽咪,
理論上是可行的. 因為泵奶的動作也起刺激的作用, 密集式的進行, 也可一試! 努力啊!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

Can we use manual pump to do it??? Or we must use electric pump?

男爵府

依我的禺見, 你只是給BB埋身餵10-15分鐘便補奶粉, 你的BB可能是鍊習不足, 所以沒耐性. 再加上每之埋身餵只有10-15分鐘, 對乳房刺激不夠, 所以可能是奶量不足的原因. 所以要增加奶量, 最好是多些埋身餵, 放棄補奶粉. 只要BB知道沒有奶粉, 佢就會乖乖的埋身食. 繼續努力吧!

XYZ媽咪 寫道:
我日日都有飲好多湯水, 每日有2大湯碗, BB現時已6星期, 每日都加奶粉(每餐4oz), 我都很想全人奶, 但是奶量不足, BB食10-15分鐘就停下來(最多那一次, 有時1-2分鐘), 然後大喊, 我再看看, 用手擠出, 真是不多, 只是一至二滴, BB很心急, 所以每次都加奶粉, 我知道這樣會影響奶量, 真是不知點算, 我快要返工, 還有3星期, 所以想用這種方法, 試試是否可行

別墅

我個囝囝都係, 唔知係咪飲人奶要用多些力, 加上佢個咀仔又細, 有時啜唔到, 有時啜一陣就喊, 發炆憎, 於是次次都要之後補奶樽人奶. 我個囡囡則可能有乳頭混淆, 我見佢次次飲人奶都係用啜奶樽的咀型, 所以都飲唔到幾多人奶.

我想知道密集型泵奶的實際方法係點做? 泵十分鐘休息十分鐘, 要維持幾耐係咁?

大宅

Is there anyone knows if we 每隔2/3小時用泵將奶泵出, do we need to steam the pump everytime before use?? or how can we clean up the pump before and after use?? please advise

大宅

I am kind of lazy... I put the pump in fridge after pumping in office so that no need to wash.

大宅

freedom 寫道:
Is there anyone knows if we 每隔2/3小時用泵將奶泵出, do we need to steam the pump everytime before use?? or how can we clean up the pump before and after use?? please advise

Freedom,

Of course, you need to sterilize and clean the pump before each usage or else it may contains germs that will affect the health of your baby.

You may use boil, or steam the pump if your breastpump can sustain in high temperature.... (I am using Medela pump and they can be put into boiling water or steam... and I am using steam sterilizer)
Or if it is not convenient to boil or steam your pump, you may consider to buy some sterilization bills.... (there are brands like Johnson's and Milton and you may get Milton from Mannings or Park N Shop) ... all you have to do is to soak your pump (I mean after cleaning) for an hour and then rinse it with boiled water before each usage.
我有兩個小寶貝!

大宅

XYZ媽咪:
我同意yuenwa的看法,現首要的是解決寶寶吃奶的問題,因為他知道最終會有奶粉吃,就會不認真的吸奶,所以用泵奶來增加奶量是本末倒置了,若寶寶吃得好,奶量自然會增加。應該到可以全母乳以後,你才用泵奶的方法建立庫存應付上班需要。

double:
你也是一樣,我覺得首要應該努力克服寶寶乳頭混淆的問題,現在餵奶瓶時是用NUK奶咀嗎?
餵孖胎相信比一般單胞胎母乳媽咪真的辛苦許多,你要努力啊。

別墅

Freedom,
Medela 的sales 叫我每次用完都steam 下個奶泵.

譚媽媽,
他們在醫院不是用nuk奶咀, 但我屋企買了nuk的奶瓶.
其實我也明白首要是要克服乳頭混淆的問題, 而這個從我決定讓醫院姑娘餵他們奶瓶時, 我也猜想可能會出現這樣的問題. 不過有時不是自己照顧, 也難以完全按自己想法去做.
現在我有機會時, 也會埋身餵, 睇下情況如何. 但我也接受到泵出來讓他們飲, 畢竟我不想因為一定要母乳餵哺而令自己及寶寶們太辛苦.

大宅

double:
我就覺得埋身餵是最簡單方便的方法,瓶餵才辛苦呢。記得初上班時,又要計寶寶每餐吃多少,那一瓶是解凍奶24小時內要吃完,那一瓶是新鮮奶可以放48小時,想起都頭痛!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊