烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的香蕉蛋糕

很久沒有整了.. 自懷孕後, 對氣味好敏感, 聞到焗蛋糕味也....

最近好點, 今日心血來潮整自己最喜愛的香蕉蛋糕.

請指教呀!!
:-P :-P :-P

ps. 請問看到相嗎?

大宅

Re: 我的香蕉蛋糕

小白,
好好呀,好軟,質感好得. 是否butter cake 來的.

你同小bb好嗎?多多休息.

家齊、家慈囡囡係我的寶貝,兩個都是12月出世  :-)

大宅

小白:

你的香蕉蛋糕賣相好好, 可否pm我造法及材料-教我造?

thx,
smarties

大宅

HELLO 蒙妮卡

不是牛油蛋糕呢
一點牛油也沒有

我想小bb幾好吧
6月就面世了

大宅

小白427

係米落香蕉架?定落香油呀?
唔,on diet,睇左當食左, 多謝!
Elina

大宅

牛奶 20g
香蕉 210g (淨肉)

蛋 3隻
糖 50g (或更少, 憑自己口味)
麵粉 210g
發粉 4g

油 30g

做法 :
牛奶及香蕉打成糊狀
糖及蛋打起後加入香蕉奶中
再加入已篩好的麵粉及發粉,最後加油
用 180C焗 20 分鐘

以上係個guideline, 而我自己經驗如下 (爺爺也給了好多意見, 因為他是退休麵包師父)

1) 選香蕉, 要起哂梅花點, 因為會有獨有的香蕉香味, 而糖的分量也可減少好多. 而且唔會"鞋利". 喜歡的話, 可以加至250g也可.

2) 糖分量可以隨心, 媽咪們可以見到出面的譜, 糖可以去到150g或以上, 但只要香蕉選得熟, 糖分可以減少好多, 像我為例, 我只加了3包大家樂奶茶糖的分量, 可想而知可減至幾少.

3) 未必一定要牛奶, 可用水/豆漿

4) 油呢, 可以用任何液體油, 如花生油/菜油/花籽油/粟米油等. 個人反而不喜歡香蕉油等的人工油, 因為較喜歡較天然的材料, 試過在街買的香蕉蛋糕, 一吃就知加了香蕉油, 感覺不太好.

另.. 小工具也非常要緊, 如果做蛋糕, 一定一定要用打蛋器, 它可以令你無痛苦下完成有水準美味的糕點. 我記得學做蛋糕時, 爺爺話一定要買打蛋器, 仲要有座的. 而這個有座的打蛋器的而且確幫了我好多, 如打緊蛋的時候, 我可以預備香蕉茸, 篩粉等.

大家一齊試試呀

:-P :-P :-P

elina, 糖分量非常少, 可以考慮下呀.. heehee

大宅

Thank you very much!!!!

別墅

[size=xx-large]好好味呀!!!
Angela

男爵府

小白,

蛋糕色香味俱全呀!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大宅

小白427

你真幸褔啊!有個爺爺係面包師父,
梗學到好多家傳秘方啦。 :-P
Elina

大宅

小白,
多謝哂你的美味食譜, 我曾經做過類似的, 但無你的咁好. 選香蕉,就算外皮好黑的仲香,夠哂熟.

小b是囡或囝?

大宅

各位媽咪, 只是小功夫咋.. 見笑呀.

elina... 爺爺都教左d秘訣的, 但睇佢做的分量, 糖/油的分量也很嚇人的呀, 如做雞批/蛋撻的西餅皮, 會用哂成盒人造牛油, 分量為12個批&12個蛋撻左右 (eg. 大花嘜).. 真的好嚇人!! 所以我只做了一次.. 就唔太敢做呀!! 港式bread的油糖分量也....

所以我也只選擇一些較為清淡的糕點來做..
真好可惜, 但真係過唔到月巴果關.

蒙妮卡, 再試試呀! 好好味的.
是囡囡呀. 希望她不會令我生產時太痛吧.. 我最怕痛...
:-( :-(

大宅

對呀,做糕餅真係會用好多油架,
我學過做叉燒包先知,原來用好多豬油架,
攪到我好耐都唔敢食中式包。
曲奇餅又多牛油。
Elina

大宅

小白 :

好耐冇見你出現, 原來你有左bb, 恭喜你!!!

你的香蕉蛋糕好好味~ 好鬆軟, 多謝你的提供食譜和意見, 我會試下整比花囡食, 因佢好鐘意食香蕉. :-P

大宅

小白,
我是很喜歡香蕉蛋榚的, 你的健康食譜很適我的奶奶. 謝謝.
我的朋友又是六月生囡囡,請問你會在那裡生? 祝順順利利, 四個小時攪掂. 我都是四個半鐘生了我個囡.

大宅

花花,

我每日都上kb的呀, 可能我地碰唔到頭..

蒙妮卡,

我會去qe呀
4個鐘, 希望我都可以, 但又驚太快用唔到無痛分娩, 咁同生劏我冇分別咁.. 生仔仔時我都用左8個鐘左右..

大宅

小白,
我無用無痛分娩, 用打止痛針同用笑氣, 因為我驚腰骨痛. 你第二胎應該好好多的. 真好, 一個'好'字.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
Pizza ... 2