嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

兩個月大BB頭泥仲未甩晒, 駛唔駛自己整甩佢呢﹖

如題﹗

珍珠宮

Re: 兩個月大BB頭泥仲未甩晒, 駛唔駛自己整甩佢呢﹖

用橄欖油丫~
如果唔理佢會越生越多....

大宅

PinPin,

請問係未用橄欖油洗頭呢﹖

子爵府

kx, 我bb一個月大開始出好多頭泥係額頭同眉毛度 我無同佢做任何野, 佢自已慢慢甩晒了, 依家仲有少少, 我都係由佢自己甩, 佢一定係出到一定程度 ,之後會自己甩, 如果妳嫌肉酸, 可以沖涼前用橄欖油搽係頭泥上, 等佢溶化下頭泥, 再同BB照平時咁洗頭, 哩個方法係之前朋友教我既, 我未試過, 或者等試過既媽咪教下妳正确方法啦。

您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

子爵府

畀面勳章

醫院d姑娘都係教用橄欖油洗頭架
"查"係頭髮到, 隔一陣等佢乾左就好似平時洗頭咁洗就得. 又或者同佢梳甩左先, 再洗

民房

我都係用橄欖油架, o係洗頭約2個鐘頭前搽在頭泥上, 較化d皮仔先, 跟住照正常咁洗頭. 或可在洗頭前先用綿花球輕輕在較化o左o既頭泥上打圈, 頭泥便會黏在綿花球上, 之後再洗頭, 如是者做幾天就會好得七七八八^^ 記住千其唔好用力捽佢同用指甲挖佢, 好容易整損bb d幼嫩皮膚架 ! 到時細菌感染就trouble啦, 要讓它慢慢脫落.

水晶宮

2019新春慶豚圓

Baby Oil 都得架.

大宅

Mustela Newborn Baby Shampoo Foam

複式洋房

我bb個多月, 最初用bb油, 效果不太好, 而且敏感起粒粒, 看了兒科醫生, 他話用食用olive oil, 今天第一次試, 好似都ok, 我會試多幾天, 希望work.

民房

fish_fish & birdbird,
其實橄欖油好好用架, 既天然, 唔會引起敏感, 用途又廣泛.
但baby oil卻係礦物油o黎, 即石油副產品 (由石油提煉), 用多對bb冇益架.
用o係bb身上o既o野, 當然係越天然越好啦 ^.<

大宅

畀面勳章

我知道chicco有隻洗頭水都係用黎洗頭泥架,你可以試下,但如果係生係面度,就應該係濕疹要睇醫生,要用濕疹膏先得.

大宅

我上星期日才買了支 mustela new born 流頭水,
用了兩次,差唔多無頭泥了.verygood.$60.00
之前用babyoil & 其他油都唔得.

洋房

Is it cooking olive oil?

複式洋房

yes, the doctor recommended olive oil (for cooking)

別墅

Dear fish fish,
My baby girl is already 4 months old, she didn't has 頭泥 before. She gets a lot now on her head. Is it strange?

大宅

係咪係”百佳”有得買架?

大宅

Could any mom tell me what is 頭泥 and how does it looks like?
My BB is now 4.5 months old. I am afraid she is suffering from it now. Start from 3 months she always 搔her head. Hairs are always 扯掉 and these two days the scarp becomes red and some area is 損. Very 心痛

Thanks.
我家有BB豬小豬肉,豬爸爸大豬肉和靚靚豬媽媽  :cheeze:  :cheeze:  :cheeze:

大宅

Woodymom,
May I know where to buy that Mustela Newborn Baby Shampoo Foam, please?

複式洋房

健康院的姑娘教用橄欖油擦上半小時後再同BB洗頭,D頭泥會慢慢甩。我女成3個才用這個方法,已甩得七七八八了。

複式洋房

My doctor said babies usually suffers the problems in their 4-5 months "seriously". So, it is not strange.

首頁

尾頁

跳至