嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

好唔開心,BB得四個月,本來有輕微濕疹,控製得好好,天氣轉暖,差唔多冇事既時候,塊面結焦,有D黑色,祖母見到話有D黑色,以為佢生野,冇問過我,用左d聽翻黎既土法,整左D野幫BB敷,敷左半塊面,敷完後BB係冇晒D黑色,因為所有D結焦都冇晒,半邊面爛晒,結焦後又再損,點都埋唔到口,血水黃水全部都有,真係好恐怖.

睇左專科到而家已經二十幾日,一d好轉都冇,我真係好傷心.怕BB整損自己,我每晚都要抱住佢訓,又成日要捉住佢兩隻手,我覺得會影響BB發育添.

我本來好有信心,宜家每晚抱住BB,冇得訓都算,但係半夜既時候望住個鐘,又擔心,真係覺得好難捱.

[ 本文章最後由 violahung 於 08-3-23 17:17 編輯 ]

大宅

哎呀!睇完你個POST真係身同感受呀!
我都曾經經歷過同你BB一樣嘅情況,我BB2個月嘅時候有輕微濕疹,睇咗2個月醫生都4唔好,期間都係結唔到焦,又流水,好担心個仔會毀容。
好彩喺BK濕疹版睇咗醫生,佢一睇就話睇幾耐包好,之前無一個醫生話睇得好,宜家佢只係間唔中有D敏感,同轉天氣,熱呀會痕,都無咩大問題,同埋大D,D免疫又會好D!
慢慢嚟啦,要俾D時間

Hysan - 乳名一一, 11-02-07, 8.4lbs

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我個bb都係咁,出水流血結焦乜都齊,見到我都覺得痕.
我覺得現今咁文明,就唔好用d咩土法喇,直頭去e生度喇,果d所謂土法,無科學跟據之餘,仲越整越爛,我睇到你形容出黎,都有d毛管棟.
我初初同bb搽cetaphil都有幫助,但日子耐左就無effect了.
尋日我的起心肝帶bb睇兒科,e生開左少少steroid, 我一直好抗拒steroid,驚有副作用,但e生話長時間搽先會,講緊既係幾年不斷搽. 而且搽得上面既,藥既副作用好少,所以我先接受.
搽左2日,面仔真係好左好多. 不過e生話濕疹呢d野,so far無藥可以cure,只可以控制.

民房

violahung,
好明白你的心情, 我BB都有濕疹, 亦試過面仔爛,結焦後又再出水,埋唔到口. 好似你一樣咁唔開心+超擔心. 最後要吃一星期抗生素+抗敏感藥水+藥膏才好. 但一停藥就出返哂, 宜家為有搽濾顧純頂著先, 過幾日都要再睇医生.

不如你試吓夜晚比bb帶手套, 就無咁易抓傷. 濕疹吾會一兩次就好架. 你自已都要放鬆d, 有休息才可照顧bb.

希望所有濕疹bb都快d好返.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

你哋唔好咁擔心,,希望你哋BB快D
好返啦

伯爵府

畀面勳章

我個仔都有濕疹,夜晚瞓覺或者要做野時就用兩隻大夾(夾得好實o個d)夾住手袖再用繩穿住綁o係兩邊床..但條繩要鬆鬆地,個長度剛好令佢隻手去到塊面前,但又抓唔到...o甘隻手可以郁之餘又唔怕佢抓到,因為你晚晚抱住瞓都唔係辦法....希望幫到你dd..

伯爵府

畀面勳章

joannebebehk,
請check pm.....

別墅

my baby have the same situation, but he is better now, but he always feel itchy,i alway need to 抱往佢訓。

民房

回覆 #7 joannebebehk 的文章

你睇邊個醫生呀﹖可否告訴我,價錢怎樣﹖要不要吃藥呀﹖

伯爵府

畀面勳章

有個朋友介紹o左個中醫比我,佢話好得,佢個女都好快斷尾,係真係斷尾ga...之後佢話介紹o左幾個朋友去睇都話好,我約o左sat去睇,以身示卒...有結果話比你地知,我都想所有bb無晒濕疹,mami最開心,right? 我同先生其實都buy中醫,覺得清o左體內既毒先可以治本,下下靠類固醇都唔掂...

男爵府

原文章由 pakyin1108 於 08-3-27 14:23 發表
有個朋友介紹o左個中醫比我,佢話好得,佢個女都好快斷尾,係真係斷尾ga...之後佢話介紹o左幾個朋友去睇都話好,我約o左sat去睇,以身示卒...有結果話比你地知,我都想所有bb無晒濕疹,mami最開心,right? 我同先生其實都buy ...

wait for your good news!!

大宅

原文章由 pakyin1108 於 27/3/08 02:23 PM 發表
有個朋友介紹o左個中醫比我,佢話好得,佢個女都好快斷尾,係真係斷尾ga...之後佢話介紹o左幾個朋友去睇都話好,我約o左sat去睇,以身示卒...有結果話比你地知,我都想所有bb無晒濕疹,mami最開心,right? 我同先生其實都buy ...

Look forward to hearing your good news.

首頁

尾頁

跳至