嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

13/4跟進不斷發燒,....急急急.....囡囡突然嘔連水都嘔

囡囡剛訓醒食粥,食食下突然嘔返晒出黎,坐左一陣之後我俾D水佢飲,見佢無野再餵D粥,點知食左2啖,佢又嘔連之前D水都曬出黎,現點算?
體溫99.2
甘仲可唔可以食野或飲奶呢?

please help. :-( :-(

男爵府

Re: 急急急.....囡囡突然嘔連水都嘔

我囡囡都試, 又係食mug嘔mug.

妳睇住佢情況, 如果今晚都係食mug嘔mug, 最好帶佢去睇醫生.
因為再係咁, 佢會"決"水, 唔掂架.

而家最好唔好比佢飲奶, 食d餅乾, 飲d水, 再觀察下.

大宅

如果連飲水都嘔, 我建議你立即看醫生. 我囝囝上次又係一模一樣, 食野嘔連飲水都嘔, 都起碼十多次, 於是帶咗去睇醫生, 醫生立即幫我囝囝塞咗粒止嘔藥, 後來就冇嘔啦!!
如果你再比水佢飲都嘔, 就唔好再比水佢飲, 要快些睇醫生先....

男爵府

快d帶佢睇醫生la,可能感冒菌入左腸胃呀 :-(

等待驗證會員

winwin323,
oic,但係佢呢一餐粥無食,甘今晚臨訓前餐奶都唔飲呀?咪好肚餓?

等待驗證會員

Rabbitlee,
等我試下俾D水佢飲,睇下仲嘔唔嘔

大宅

比小小好啦, 如果再嘔, 快d睇醫生, 唔好拖, 決水就麻煩....

等待驗證會員

Rabbitlee ,
ok,thank you.

大宅

KILAM,
去睇醫生啦!唔好俾奶寶寶飲,好易會"撩"起d風再嘔,其實餓一餐半餐都唔太大問題,因為腸胃有事,都唔可以負擔太多食物,如果你唔放心,不如俾d面包佢食,再唔係就煲粥水,俾d水寶寶飲!
瑤瑤都病左,呢個天氣好易病,小心身體!

等待驗證會員

囡囡頭先飲D水都又嘔黎曬出黎,現去睇急政,,要帶D乜?

男爵府

kilam 寫道:
winwin323,
oic,但係佢呢一餐粥無食,甘今晚臨訓前餐奶都唔飲呀?咪好肚餓?

而家妳睇下比水&餅乾後會唔會再嘔, 如果都係持續, 妳最好去睇醫生.

我囡囡上個月都試過, 一個上午係咁嘔, 去到診所己磅, 已經唔見左2磅, 因為缺水. 醫生話都幾麻煩, 如果塞肛止嘔都唔得就要入醫院.

男爵府

帶d餅乾同水.

入政府or私家?

大宅

KILAM,
帶出世紙及你的身份証,不用擔心,通常都係感冒多!

男爵府

帶2條片同水la,快d去睇急証la,仲有出世紙

大宅

之前我個女都試過,她當時6歲.
吃藥都無用,我就致電問醫生,
但她走了,護士就教我一個方法,
吃凍了的多士,
吃後又醫肚及不再嘔了.

等待驗證會員

:-( :-( 頭先老公返左黎,佢唔贊成我去睇急正,我仲可以點.

男爵府

kilam

咁e家囡囡點呀?仲有冇嘔 :-(

等待驗證會員

wing媽,

囡囡收尾嘔黃膽水,之後就暫時無,飲左少少水同餅餅,我打算開稀D奶俾佢宜家飲. :-(

男爵府

妳囡囡而家精唔精神, 如果肯玩都應該無事. 今早重有無嘔呀?

奶唔好飲咁多住, 試下少少先, 少吃多餐.

男爵府

kilam

e家冇嘔都好d,咁佢有冇睇過e生架?

解你老公唔比你帶佢睇急証呀 :-x佢知唔知嘔得西利會缺水架到時就麻煩la :-x :-x

首頁

尾頁

跳至