論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

印印唔放假,要不要比錢,如比,手據如何寫,會不會犯法

我個新印印,說放假要用錢,希望不用放假,而且她說來工作搵錢唔想洗錢,但沒有要求我一定比錢,初時我亦告訴她,你不放假可以留在家,煮食沒有問題,但我不會支付薪金,於是她每個星期日都留在家,她亦沒有停止做家務,都是由早做到晚,因有她在家,通常我們亦會回家吃晚飯。AGENT亦有說過放假會令到她們容易學壞,最好不要放假給她們。
但我的囡囡幾乎每個星期日都要上課外活動,所以我們通常三時過後才回家,有時更晚,所以她是否放假對我們影響不大。
但我先生說她有為我們工作,應該支付薪金給她,我亦覺得要付,但如在收據上列明,又驚是否有問題,是不是可另寫收據,或照寫亦無問題,請各位幫忙!
我有小可愛COCO, 我最愛我的COCO, 古靈精怪COCO魚

複式洋房

Re: 印印唔放假,要不要比錢,如比,手據如何寫,會不會犯法

在雙方同意下,你係可以吳放假比佢(用錢代假),係吳會違反香港法例的..^^

別墅

Re: 印印唔放假,要不要比錢,如比,手據如何寫,會不會犯法

Section ONE: 我先生說她有為我們工作,應該支付薪金給她,我亦覺得要付>>>>>>>

Yes, once she works for your family, you should pay for it.

Section TWO:但如在收據上列明,又驚是否有問題,是不是可另寫收據,或照寫亦無問題

That's a good idea to protect you as an employer. Who knows what's happen in the future when your domestic helper wants to terminate the contract. In the receipt, it must write down the details, eg. date, wages, signature, etc. You keep the original copy. I suggest you pay by cheque or bank transfer.

別墅

KEN13 寫道:在雙方同意下,你係可以吳放假比佢(用錢代假),係吳會違反香港法例的..^^

General speaking, your point [用錢代假] is correct but in some cases, it does not work and will break the labour law by careless. Such as, you can not use 用錢代假 to pay for employee annual leave. Of course, I mean the whole period of annual leave.
In your case, I suggest you should ask the labour department first. It is because you are not paying only one day, two days or few days BUT the whole Sundays in year. To protect you, please consult the labour department.

水晶宮

2019新春慶豚圓

Coco媽,
我亦曾有相同疑問, 我個菲在星期日很晏出門, 很早回家, 在家都會做輕巧o野如掃地, 煲水.有一次, 她直頭在家沒有出街. 我在想, 她算不算叫做在假期幫了我們做野呢.我需唔需要比錢佢呢? 後來, 我D朋友話D agent 教D工人在放假日子, 她們外出前 同回家後, 都要幫僱主做少少家務, 如放D衫落洗衣機, 洗碗等. 而且, 個工人是和我地同一屋簷下, 好難話佢放假就真係可以’kiu’埋雙手乜都唔做. E.g. 我地自己唔飲水, 佢地都要飲啦, 煲水就無可避免了. 仲有, 星期日食完晚飯d碗碟,我唔洗,到星期一, 個工人未又係要洗.做o既o野係一樣, 是遲與早問題. 所以我個心家都放開o左.冇咁介懷.
但我在工人放假的日子, 都好少會勞煩佢, 我會自己洗衫, 晾衫, 煮飯. 好多時都會自己洗埋碗.如果佢在家, 我都唔會叫佢煮, 我會出街食或買飯盒. 佢自己就會煮比自己食, 有時唔食添.
而你 o既情形, 如果你唔係咁需要個工人 o既幫忙, 你最好再同個工人講叫佢放假. 如果佢主動做家務, that’s fine. 但我唔suggest因為咁而比錢佢. 你比得幾多次佢呢? 佢個個星期日唔出街你都比錢佢, 佢份糧會好’熔’. 況且係佢自己放棄放假的權利, 唔係你倆雙方協議呢. 當然, 你想佢唔放假就要補錢. 要補幾多我就唔知點計了.係佢份糧除工作天數定係30日呢?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我都應同birdbird的話, 因為我印印都話想唔放假要錢, 但實際上星期天是好清閒的, 我是可以應付的, 所以我最後都要佢放假, 如果唔係佢咪好歎又有錢袋!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我都唔會比錢,是她自己唔放,唔係你唔比她放。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

別墅

其實我是比錢佢代替假期,因為我以前兩個印印都有放假,真的越來越壞,而且這個都算很勤力,假期並不是做輕巧家務,洗衫、晾衫、熨衫、煮飯、清潔等,很多時比平日還要勤力,因我的囡囡皮膚敏感,我要佢每日清潔都要很仔細,不可有灰塵。
而我的囡囡不喜歡出街食飯,早餐及晚餐都喜歡在家裡食飯,而且多了很多時間與囡囡相處,都很寫意。
我最擔心是否觸犯勞工法例,現在收據上沒有寫下假期薪金,我比現金代替假期,但沒寫收據,這樣是否可行。
我有小可愛COCO, 我最愛我的COCO, 古靈精怪COCO魚

首頁

尾頁

跳至