嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

急!bb便秘可以點做?

是否用開奶茶來開奶俾bb飲?我去執藥時,見中藥店執的乾既昆蟲(好大隻,唔知係唔係蟬),覺得好恐怖,唔敢要!要過第二包無昆蟲既,會否影響功效?仲有冇其他方法?請指教,bb好辛苦! :-(

別墅

Re: 急!bb便秘可以點做?

我記得上次要用甘油泵才可以幫到佢, 但不可常用的你小朋友幾大?? 可吃木瓜/奇異果/香蕉及多飲水.

別墅

我bb得9個月大,唔知的甘油泵o岩唔o岩佢用?

別墅

我也是在藥房買的.(有小盒裝-一盒二個的,你可問藥房的人)不過你有否試吃多纖維的蔬果及多飲水呢?? 始終也是以自然方法會好o的. 因為甘油泵不可常用. 否則bb的腸管會依賴的.現在我的小朋友沒有再用了. 只是那次真的便秘了三天.要便便時真的很辛苦及痛到哭泣才用的. :-( 之後便開始要她習慣每天去一次"便便",無也要坐坐. :-P

希望可幫到你.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

2HH
係蟬嚟架,阿媽話作用係定驚,所以應該唔會影響功效.
比多d水佢飲,同時比d西梅蓉阿b食,

大宅

1.用開奶茶or涼茶最好
2.飲多啲水
3.如果bb係大個仔,可以日日食維生素b什水or片,食大蕉都ok ga.
ありがとう!!!

大宅

你可以俾多D水或果汁BB飲, 再唔得的話可以同BB肛探, 刺激BB個肛門, 我囝囝都試過便秘, 健康院D姑娘教我試吓, 又幾WORK喎!

民房

我個bb都有呢個問題呀, 佢arm arm 轉左奶粉, (s-26 2 號) 但佢只得6個月, 我可以比咩佢食呀? 好唔好轉第異隻brand??

別墅

我bb都係食s-26 2號,初頭轉奶粉都有便秘,仲成面出晒粒粒,但後來我用米水開奶,d便便都不知幾好,仲日日都有,你地不妨一試。我覺得真係幾work架,因為我個friend個bb之前都有便秘問題(佢食日本雪印大仔),後來我教佢用米水開奶,佢依家一個星期內三日用米水開奶,bb大便好好。我依家就日日都用米水開奶,因為s-26真係幾熱氣,但我個friend就唔使,因為佢話試過日日用米水,bb便便有d稀,所以你地可以比bb試下先。希望幫到你地啦!

複式洋房

火龍果可通便, 不過唔知幾大至食得.

複式洋房

請問係咪洗米水, 再煲滾先開奶?

首頁

尾頁

跳至