論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

見有jm 問就分享下啦!入屋第五日,無乜太特別,溝通少少難,姐姐中英文都麻麻哋,係講法文嘅,所以我每次都做一次俾佢睇,等佢自己寫低做法,仲好跟足我做法,都好勤力好快手!最搞笑有幾次見到佢樣樣嘢都做三分一,剩餘就放到週圍都係,但我都唔介意總之完成晒就得,有時要睇你在唔在意,可能輸入港嘅人數少,無咁易學壞,喺街睇見印菲都有啲怕就睇下遲啲會唔會見真章,等遲啲再講下先

男爵府

回覆 811022 的帖子

請問經哪一間agent請?

別墅

要幾$ ,係咪平過菲印?

大宅

回覆:馬達加斯加姐姐

Agent fee 要幾多?

別墅

引用:要幾$ ,係咪平過菲印?

原帖由 jojoeyey2 於 14-11-20 發表
要幾$ ,係咪平過菲印?
一樣4010舊約

別墅

引用:Agent fee 要幾多?

原帖由 pm-11 於 14-11-20 發表
Agent fee 要幾多?
唔知呀!都係跟市價架啦,好似8900第一次俾,只知機票都幾貴!

大宅

引用:Quote:原帖由+pm-11+於+14-11-20+發表Agent

原帖由 811022 於 14-11-20 發表
唔知呀!都係跟市價架啦,好似8900第一次俾,只知機票都幾貴!
嘩⋯都貴,$8900包驗身嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由 811022 於 14-11-20 發表唔知

原帖由 pm-11 於 14-11-21 發表
嘩⋯都貴,$8900包驗身嗎?
包!

象牙宮

811022 發表於 14-11-20 01:45
見有jm 問就分享下啦!入屋第五日,無乜太特別,溝通少少難,姐姐中英文都麻麻哋,係講法文嘅,所以我每次 ...

每次都做一次俾佢睇,等佢自己寫低做法,仲好跟足我做法,都好勤力好快手!good.

樣樣嘢都做三分一,剩餘就放到週圍都係? 留下雇主執手尾? 3个月. 有冇改良?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

引用:Quote:811022 發表於 14-11-20 01:45 見有j

原帖由 333s 於 15-02-21 發表
每次都做一次俾佢睇,等佢自己寫低做法,仲好跟足我做法,都好勤力好快手!good.

樣樣嘢都做三分一,剩餘 ...
好好多啦!3個月啦!唔好我就慘啦!有時見啲jm叫慘,點解唔試下呢?!呢幾日新年幾乎日日都有大班朋友嚟玩,啲朋友都話唔錯!仲讚佢有禮貌!

大宅

引用:Quote:原帖由 333s 於 15-02-21 發表每次都

原帖由 811022 於 15-02-22 發表
好好多啦!3個月啦!唔好我就慘啦!有時見啲jm叫慘,點解唔試下呢?!呢幾日新年幾乎日日都有大班朋友嚟玩 ...
恭喜妳請到個好女傭

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 333s 於 15-02-21 發表每次都

原帖由 811022 於 15-02-22 發表
好好多啦!3個月啦!唔好我就慘啦!有時見啲jm叫慘,點解唔試下呢?!呢幾日新年幾乎日日都有大班朋友嚟玩 ...
不過agent費好貴下喎,請著个唔好就慘!佢操作電器OK嗎?BTW,可以pm話我知邊度請嗎?反正我仔女已中學,冇BB湊,應該可以一試

象牙宮

811022 發表於 15-2-22 23:54

馬達加斯加
1. 外傭來港, 机票貴, 出國手續該不便宜, 她們也貸款吧? 貸款半年/一年?
2. 你圖文 & body language 溝通?
3. 可告我, 中介公司? pm

有心做, 怕失職難找工, 先會合作, 明事理.
冇心做, 找工易, 只會搞對抗, 故意性, 要被人炒.
借錢, 最好不用还..
一切視 "外傭"心态 + 态度.
腦子只想 "食喝玩樂" + "不勞而獲", 怎么懶, 怎么滿騙, 怎么不干活.... 怎會和雇主相處?
有騎利雇主, 自然會有奇怪外傭.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

可以pm話我知邊度請嗎?

別墅

引用:Quote:811022 發表於 15-2-22 23:54 好好多

原帖由 333s 於 15-02-23 發表
姐姐好似要還錢8個月!

別墅

引用:Quote:811022 發表於 15-2-22 23:54 好好多

原帖由 333s 於 15-02-23 發表
暫時姐姐好勤力,每晚睇書學習廣東話學煮餸,依家廣東話都尚可,但要講得簡單啲,所有電器只教一次都明,4個月只打爛一個玻璃奶樽,洗衫跌咗錢,馬上俾返我,我聽姐姐講,每星期放假有時都會返公司,有人教講廣東話,同埋又教下做家務,所以我都好放心,因為佢哋人少,多數放假喺公司嗰帶嘅公園

象牙宮

811022 發表於 15-2-25 01:39
姐姐好似要還錢8個月!

at least 8-12month honey moon...
我係佢身上, 學法文, 生活化, 唔错.
學法文 一日一小時.

理性討論交流者。

象牙宮

豆苗寶寶 發表於 15-2-24 18:17
可以pm話我知邊度請嗎?

网上有資料的.
google /yahoo 馬達加斯加 雇傭公司.

你識法文? 想學法文?

理性討論交流者。

珍珠宮

引用:Quote:811022 發表於 15-2-25 01:39 姐姐好

原帖由 333s 於 15-02-25 發表
e~~你都請咗?

象牙宮

811022 發表於 15-2-25 01:50
暫時姐姐好勤力,每晚睇書學習廣東話學煮餸,依家廣東話都尚可,但要講得簡單啲,所有電器只教一次都明,4 ...

聰明不勤力 = 無用.
笨加不勤力 = 垃坡.
笨加勤力 = 有的救. 有進步空間, 可教也

有几个菲.. 英文叻. good communication skill.
我叫她清潔家電.. 她用水沖家電.... 腦白痴.

英文再叻. 基本知識/ 常識都唔知, 和港孩, 有什么分別?
用不用腦, 用事認真不, 一下子就露底了... 1小時.
騙人, 扮野, 作大, 才是勁. (外傭其它生活上的慧根, 唔係好勁姐) 叻過我仔少少吧..

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至