嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

<急> BB腸胃炎入院, 有無媽咪遇過呢? 可分享嗎?

我囝囝尋日入院留醫, 醫生話係腸胃炎, 已抽左3次血檢, 情況未如理想, 醫生話可能要吊鹽水, 我同先生都唔想bb吊鹽水, bb一定接受唔到, 會好痛, 而且佢會郁黎郁去, 仲更加痛, 唔知點算?

如你們曾經遇過差不多情況, 可否分享下. Thank you.

別墅

Re: <急> BB腸胃炎入院, 有無媽咪遇過呢? 可分享嗎?

我仔仔以前都入過醫院, 不過就唔是腸胃炎, 但是我見到的小朋友要吊鹽水都是在手背上加一個固定的針口, 然後加一塊板在手背去固定針口, 但是我見到的小朋友都無大喊叫痛, 不過bb止唔到痾,會缺水, 吊鹽水可以清到肚內的細菌, 都無辨法..

子爵府

Re: <急> BB腸胃炎入院, 有無媽咪遇過呢? 可分享嗎?

我個仔八個月大時腸胃炎入院吊鹽水啦, 係吊隻腳, 又怕佢亂動整掉隻針, 所以隻腳用板固定, 好似人家打石膏咁. 真係好痛好慘........ 不過吊左快痾晒d菌, 快d好架. 加油啦!
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

大宅

Joy & HoHoMa

多謝回應, 而家醫生比左電解水比Alan飲, 仲鼓勵bb食多少少野食, 希望佢快好返, 今朝的醫生話如果Alan的血酸再有改善, 應該唔洗吊鹽水.

我自己本人吊過, 知道係會好痛的, 我唔想bb咁細個就要咁, 如果e生覺得佢有改善, 我已經十分開心.

子爵府

alanchoi,
咁就好啦, 祝你bb快d好番!!!!!
我係天天豬, 爸爸媽媽好愛我呀!

男爵府

alanchoi

bb點樣先係腸胃炎? 我囡囡5個月大, 佢大便正常, 但係就隔一個禮拜就噴奶, 次次都係食完夜晚個餐後一個鐘就口噴一齊噴, 好驚佢腸胃有問題.

首頁

尾頁

跳至