母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

媽咪奶分量問題urgent

我bb已踏入3個月喇,他現在飲2-3餐6安奶粉,其餘都係食媽咪奶, 他食媽咪奶仲比以前食得時間耐左, 每次要食20-30分鐘, 有時又食10分鐘, 我擔心他食得唔夠,因為我覺得我唔知有無6安奶比到佢呀! 我需唔需要補奶粉呢? 請問你地bb係咪咁嫁?
Hi, 我叫正正呀! 2004年1月8日出世,我係媽咪爹地既心肝寶貝, 又係佢地既"曳曳豬":-D :-) . 出世 -- 3.54kg, 1個月-- 4.32kg, 2個月 -- 5.10kg, 3個月 -- 5.84kg, 4個月 -- 6.5kg , 7個月 -- 8.0kg, 識得自己站立數十秒, 鍾意企起樹, 行黎行去, 無時停, 周圍搞屋企D野~v~ 錫錫媽咪, 爹地!~v~ :-P :-P ;-) ;-) 歡迎各位靚靚auntie參觀我的網站 <> click here正正一歲生日會 [img align=left][/img]

複式洋房

Re: 媽咪奶分量問題urgent

我bb三個半月,食全人奶,我7am出門口番工到5pm番屋企,期間bb用奶樽食人奶會食大概12-14安,而呢個就係我番工泵出嚟o既分量.至於放工後就埋身餵,完全夠食,所以我從來冇擔心自己o既奶量.單睇泵出嚟o既,每次有3-5安不等.

bb咁大個,已經好有食奶經驗,我個b埋身餵有時會食耐d嘆吓奶,有時又會食得好快,因為有人撩佢玩,無論點我都由得佢,佢唔夠飽自然會搵我.

複式洋房

happybaby1214,

我同意你的講法,我 bb 的情況同你差不多,但遺憾的是我沒有你那麼多奶!所以我要補 1-2 餐奶粉,我 bb 每餐要食 6.5 安人奶,我每日最多泵到 12 安。

wingsin,

我想講好耐,你的 bb 真係好得意呀!
DanDan豬︰ 17/01/04 出世=3.185kg; 17/01/05 1 歲啦!= 9kg 17/05/05 16 個月!= 10.2 kg

別墅

DanDan,多謝你讚我bb呀! 我都知道當bb唔夠飽時會自然喊, 但唔知點解我都會諗這個問題, 可能我咪試過自己泵d奶出黎睇下有幾多喇, anyway, 多謝你地的意見. :-P

大宅

我BB又係食全人奶依家3.5個月呀! 佢一日食5餐, 早 / 晚3次埋身餵其余每次食6安.

我就每日o係公司泵兩次奶, 每次都有6-8安. 我全部都放o係雪櫃冰格架, 因之前試過放雪櫃下格幾日, BB飲佐肚柯! :-x 依家雪櫃都有幾日既人奶可以比BB飲!

大宅

wingsin:
愈補奶粉,母親的奶量愈不足,其實寶寶吸就有奶的了,吃不夠時他自然懂得吃久點,你不用擔心。
試試從今天開始,寶寶要吃時就埋身餵,不要懷疑自己奶量不足,祝你早日全母乳成功。

DanDan:
若上班期間只泵到12安士,有沒有試過下班後邊餵邊泵或半夜起身泵奶來補充不足之數?

男爵府

mama tam,
I personally thank for your support , my baby did not have any formular for over 2 months, since i learn from you that i can pump one side, and feed another side, so now i can have some stock and no need to give him formular if i go to work.

if i know you earlier, my son does not need any formular after born.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊