懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我本是一個唔太識煮飯既人, 而且只是同老公住,
平時星期一至五都好少會煮飯, 因為大家都成8.9點先收工.
有時一星期先返去媽媽或奶奶家食一, 兩餐.
好彩, 有時奶奶都會攞一, 兩次湯比我飲
好多時一天三餐都是出街食, 我很怕bb沒有營養.
現在28wks, BB 呢個時間要吸收多D營養的
有什麼好方法呢...有時會有d內疚咁.

大宅

我同你一樣呀, 平時去奶奶家食晚飯, 好多時都出街食. 我有左既時候, 會出街食大早餐, 一定會食蛋, 飲鮮奶, 食蔬菜, 豆腐, 魚, 大部分肉類我都食, 蘋果橙, 有時煲牛尾羅宋湯, 魚湯(唔駛煮送好叻都識整) , 又有出街食甜品, 芝麻糊, 杏仁糊, 焞蛋, 焞奶... 唔食罐頭類, 其實都ok, 好多 choice.

原文章由 小寶媽08 於 08-3-28 12:50 發表
好多時一天三餐都是出街食, ...

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 小寶媽08 於 08-3-28 12:50 發表
好多時一天三餐都是出街食, ...

小寶媽, 我同你一樣....幾乎一日3餐都係出街食架.......一個星期最多得一日有湯水飲下咋........
唯有出去食都揀d健康d 既野食囉...
加埋食materna......希望可以補救下啦
執仔之手 與仔偕老

複式洋房

好媽媽勳章

原文章由 叉燒媽 於 08-3-28 17:31 發表

小寶媽, 我同你一樣....幾乎一日3餐都係出街食架.......一個星期最多得一日有湯水飲下咋........
唯有出去食都揀d健康d 既野食囉...
加埋食materna......希望可以補救下啦 ...

係呀.....我都有食Materna呀.....我加拿大個藥劑師朋友話..有晒BB所要既營養喎...佢重話係加拿大D孕婦都食喎....

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

我同我老公都係返下晏,基本上我地兩個每日都係十一點過後先起身,根本無時間俾我買送煮飯,所以一日兩/三餐都係出街食......無辦法啦,鬼叫我懶咩......

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 mango_vanessa 於 08-3-28 17:43 發表

係呀.....我都有食Materna呀.....我加拿大個藥劑師朋友話..有晒BB所要既營養喎...佢重話係加拿大D孕婦都食喎....

係呀...我之前去私家做產檢時醫生都係知道我飲食習慣 所以先叫我食materna....但我前一個星期都仍然因為貧血入左政府醫院呀mouth:
政府醫生就反而話唔可以靠哂呢d補充劑呢...叫我都要0係天然食物吸收d天然養份
執仔之手 與仔偕老

子爵府

我會一星期四五日都keep住食一隻烚蛋,日日都飲一盒高鈣低脂奶加一盒豆奶~一日一個生果,起碼呢幾樣野都係有營養嘛~

大宅

回覆 #2 叉燒媽 的文章

我的私家醫生都係開materna比我食.
每天一粒..

洋房

我想問各位除咗食materna外,有冇食其他鈣片or葉酸呢?份量又係幾多呢?THANKS!

男爵府

原文章由 sonnyangel 於 08-3-30 13:07 發表
我想問各位除咗食materna外,有冇食其他鈣片or葉酸呢?份量又係幾多呢?THANKS!

其實materna巳經含有多種維他命同葉酸, 每日1粒就得啦~~~

首頁

尾頁

跳至