婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛生完BB,先可以去睇牙,
因為要杜牙根同牙套..
經朋友介紹左一間係太子既牙科診所
"趙X青牙醫" 思X牙科醫務中心
其實打去BOOK時間約醫生,都已經好難約..
因為BB無人睇住,所以我都要就返時間先可以出去到睇~
約左好幾個時間,終於都約到~
上到診所,已經有好多人等緊~
我約左17:30...足足等左45分鐘先到我!!
一見到醫生,真係好年輕,會唔會唔夠經驗呢???
一坐等,我已經講哂我既問題,話都痛左一段時間,
因為要等BB出世先可以整到!!
佢好快就已OK架啦~ 你要杜牙3次先再整牙套~
OK...走得?? 咁快...就走得???
我等左45分鐘,.... 都無10分鍾就走得...
又要再BOOK...又要再等多好幾次,,,
先可以整到牙@.@ 真係好痛
終於都到整牙套啦~ 整完返到屋企就開始有D酸酸痛,好唔舒服!
就打去診所問姑娘,佢話因為未習慣所以有D唔舒服都係正常,
話好快就無事, 咁我就等多兩個星期, 酸酸痛都持續發生~
我就再打去約時間再睇醫生,但就係好難約到~
我可以既時間~佢永遠都話FULLBOOKING,
最後我難頂痛楚,去左屋企附近睇牙醫,
佢再幫我照多次X光,話上手個醫生根本未杜好牙根就整牙套,
所以你咪仲痛囉!! 我真係好嬲...咁小既牙套杜牙都做得咁差~
真係好唔明白,,,點解我朋友仲話佢做得好~ 佢根本就係未夠經驗!!
各位媽媽,你地有好既牙醫介紹我嗎?? 因為我想再重新再整~
牙痛痛過生BB T T

伯爵府

畀面勳章

回覆 yandonbb 的帖子

咁真係好差喎, 你有無叫個牙醫退錢呀? 我之前試過在工聯會杜牙根加做牙套, 個人覺得唔差, 但一樣都難預約的, 你可以上網搵吓.

象牙宮

yandonbb 發表於 14-11-24 12:34
因為要杜牙根同牙套..

我都有相似的經歷..
一見到醫生,真係好年輕,會唔會唔夠經驗呢???
做牙套 非四方 而是 少了一角.

我不是牙醫, 普通人, comment sense 牙套是 四方. 套上先可以固定.
他給我做了 3 角. 錢花了. 牙被搞坏.
港大學生. rubbish.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 Chunma8083 的帖子

無叫佢退錢呀,我只想快D整好隻牙!!
因為都困擾左我好耐~
工聯會..我聽過好都好約架~
Thanks ^^

大宅

回覆 333s 的帖子

唉.... 大家都想不愉快經歷!
錢又比左,但又做得咁差,真係好無奈

象牙宮

yandonbb 發表於 14-11-25 12:59
回覆 333s 的帖子
唉.... 大家都想不愉快經歷!

你家里附近, 有冇牙醫?? 牙都很困擾下. 很明白.

花了錢, 牙也無了... 經歷, + N年前植牙 有d毛病. 令我 "牙醫恐懼感".
每次牙有事, 似蛀牙, 看牙醫生, 找不到問題, 數月后真正那只牙蛀了. 正邪呀.
發財, 又不見有"預感"???? 命運.

正找 有"醫德" 牙醫 ... 植一只牙. 大家互通消息!
愛护自己牙齒!!!

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:最近睇牙有不愉快經歷,媽媽們有好牙醫介紹嗎

其實杜牙根係要做幾次至可以晰底抽走同清楚消毒,完成前要照x-ray確保係清走晒所有牙根至可以做牙套,另外點解牙套唔係正正方方?係因為因應反隻牙嘅形狀同咬合位嘅問題,而形成,所以做牙套時事前醫生係要車細隻牙再印個牙梗至做到隻牙出黎.而家如果做咗杜牙根已封埋嘅話,要重做,大多數都要搵專科至做到或做得好

大宅

引用:剛剛生完BB,先可以去睇牙,因為要杜牙根同牙

原帖由 yandonbb 於 14-11-24 發表
因為要杜牙根同牙套..
去牙醫委員會投訴吧!這些咁嘅牙醫。

子爵府

我去杜前門牙四隻牙根,同你一樣杜唔清.

我自己決定去左仁安醫院牙科睇,醫生好專業好細心一路杜問我痛唔痛,有止痛藥比我回家食,儀器先進,但收費比較貴,你可以打去問下.

醫生好有經驗,睇NAME CARD好專業.

我重係仁安做埋口腔手術一條龍服務由補牙至牙科手術都有.

水晶宮

你講開佢, 佢之前係屯門另一間集團掛牌做牙醫. 佢洗牙還可以.
呢兩年搵佢partner 睇(又係後生仔), 每年都有洗牙. 洗得又是旦.
好啦都冇話我蛀牙, 點知10月洗完兩星期後, 其中有隻牙開始痛,
我以為熱氣, 兩星期後再返去照x-ray, 佢話冇野呀.
我咪話唔係啵痛到咁, 我用手指篤落去有D 空心聲, 之後再睇真D 張x-ray 話蛀左牙, 個area 仲要唔細. 真係比佢吹脹.....

之後係咁說我脫牙, 再植牙 (係人都知要二萬幾起標啦)
我咪同佢講, 一蛀就脫我冇幾多牙比你剝咋喎.
點解唔先杜牙根做套呢 ? 剝一隻便少一隻, 之後講好多廢話,
又話最多幫我杜兩次牙根而已, 最攞命係佢話冇信心杜得清......

已經唔駛講野, 立即走人. 搵返我10年前睇果個, 但好貴. 要$7500.
我已經杜左3次牙根, 照晒x-ray 完全沒問題, 依家等印模.
每個steps都比塊鏡我睇佢做過D 咩. 杜牙根時醫生帶顯微鏡去做.
係打麻醉針果3下少少痛, 之後過程完全沒問題. 呢D 咪叫信心囉.
以後我都唔會搵後生仔牙醫睇.......

首頁

尾頁

跳至