產前產後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大肚時食朱古力

洋房

Re: 大肚時食朱古力

100% agree!! my son is a happy baby too!! always smiling, always in a GOOD MOOD!!

here is the article i have read about: ----

Pregnant women rejoice. Eating chocolate is good for the baby, say Finnish researchers.

Scientists at the University of Helsinki, who asked 300 pregnant women to record their chocolate consumption and stress levels, found that daily treats had a positive impact on the baby's behaviour.

Six months after the infants were born the mothers who had eaten chocolate reported more reactions such as smiling and laughter in their offspring.

"And the babies of stressed women who had regularly consumed chocolate showed less fear of new situations than babies of stressed women who had abstained," New Scientist magazine said.

Katri Raikkanen and her colleagues who conducted the research admitted they can't be certain that chocolate consumption and the babies' behaviour are not linked with other factors.

"But they speculate that the effects they observed could result from chemicals in chocolate associated with positive mood being passed on to the baby in the womb," the magazine added.

Reuters

大宅

我個case有d唔同,兩胎都食好多朱古力,但係呢

囡囡唔多笑
囝囝成日笑 :lol:

等待驗證會員

朱古力用可可粉做, 可可粉好似有咖啡因woh... 係咪唔應該食咁多呢??

子爵府

我陀緊BB時候,D人叫我唔好食咁多朱古力,佢地話第日個BB皮膚會好黑喎,但係因為知道係囝囝,所以照食可也,而家啱啱生咗BB, 他的皮膚也不是太黑啫!但都唔係好锺意笑既!

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

真係??唔怪得我仔仔由出世到依家都成日笑啦(佢真係好少喊!)

我大肚果時...日日都勁食朱古力架...因為我乜都食唔落..唯有朱古力食完唔會嘔

子爵府

如果一早知道就食多D啦! 而家個B唔多锺意笑,仲成日喊添!

大宅

我都有睇這新聞,但就覺得有D問題la.
其實我都喜歡吃朱古力,但陀B時是容易患??糖尿病的,對個胎會構成危險的,所以我全程忍口,包括所有甜食.只係過年時真係有太多誘惑la,所以先食了少少.
我陀B時,吃很少很少朱古力,因怕有糖尿病.但現在囝囝都成日笑,見到唔認識的人都笑o架.
如果真係日日食,糖尿病都有之!!我個囝咪成日張大個口笑

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

孕婦糖尿病依個問題我都問過醫生喎...但係佢話如果我乜都食唔到..食朱古力都冇問題既...唔好食過多囉..同平時差唔多份量就ok...

而我以前返工..係日日都一大排朱古力的 所以係大肚時勁食都冇事...不過醫生都有幫我check住有冇糖尿囉

大宅

me2,bb仲有1week就出世,睇下佢是否成日笑先!
月希 寫道:
我大肚時...日日都勁食朱古力架...

別墅

bryanmum,

sorry, 個人意見....你可否將幅狗仔相換另一幅,因每次都有點嚇親,以為是你的bb,而且這裡多是準mama,我們應該見多d可愛的bb嘛!!!!! (希望你不要介意,如你不喜歡你不用理我!!)

民房

我由細到大都好鍾意食朱古力,不過有o左bb之後就唔敢食,
原因有好多,因為有傳話食得多,bb的皮膚會黑,而且朱古力有可可的成份,我食咩=bb食咩,所以為o左bb著想,我成個禮拜,先會食一粒,真係忍得好辛苦.
另外,我又問過醫生,醫生親口同我講,話食得多會令我肥不特止,仲有可能出現妊娠糖尿病,bb會變巨嬰,都時生就會好難生,又可能會早產,更甚的係bb有可能會夭折,所以我都係忍...忍..
至於bb係咪成日笑,我睇千禧bb檔案,佢話好在乎家人的關懷程度,如果家人每日都會抽時間同佢玩,bb自然會對家人產生信任,同時會較樂觀,所以係咪同食朱古力有關,我不大相信.
但亦有一問,如果食朱古力,究竟對bb的膚色有無影響呢?

大宅

Dear ww_so,
如我的狗BB相「嚇親」妳, 咁我惟有同妳講聲不好意思!
喜歡寵物的人會當寵物是自己的家庭成員, 「以為是我的bb」我也不會介意, 難道用狗BB相作「大頭照」的人只能在「寵物趣談」中發言才不會「嚇親」D Ma Ma???

喜不喜歡有時真的很個人,有D Ma Ma話隻狗BB好可愛, 有D Ma Ma可能諗法同妳一樣, 但我覺得張相又不是什麼「三級」、「驚嚇」、「不雅」... ... 應該也可以用吧!
(也是個人意見,別介意 :-P)

ww_so 寫道:
bryanmum,

sorry, 個人意見....你可否將幅狗仔相換另一幅,因每次都有點嚇親,以為是你的bb,而且這裡多是準mama,我們應該見多d可愛的bb嘛!!!!! (希望你不要介意,如你不喜歡你不用理我!!)

別墅

其實呢,
我覺得大肚媽媽有咁多野唔食得,
一有機會食D可以放入口食0既野,
都應該會好開心啦﹗
心情咁易愉快,
小B都會開心D啦﹗
我靠著那加給我力量的,凡事都能作。

男爵府

嘻嘻.....我阿b昨日剛滿4個月, 侉都成日笑架......諗返轉頭, 我陀佢個陣唔鍾意食酸野, 反而鍾意食甜野, 尤其是朱古力啊....不過suggest各位準mammy不要因而博命食, 沒胃口時或想食零食時食少少都ok既

首頁

尾頁

跳至