心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問bb可否去大酒店呀?

我bb六個月大,奶奶響我新曆生日果日過左身(唉,真係大吉利是),遲d會去殯儀館搞儀式,我想問下有冇人知道,bb可唔可以唔出席呢?我真係好唔想帶bb去果d咁既地方呀!
老實講丫,撞鬼正我新曆生日唻瓜老襯,我已經覺得好唔老嚟架喇,佢去大酒店搞儀式果段時間肯定又會撞正我舊曆生日果個月份,如果唔係自己奶奶,真係唔駛旨意我蒲頭!但係如果我唔蒲頭,肯定有排畀人講!唉...真係好鬼無奈呀!
我想問下有冇人知道,如果我去完果d地方,駛唔駛響返屋企之前,〔纜〕火盆呀?去人多既地方兜個圈等等呢?返到屋企駛唔駛用碌柚葉沖涼呢?...唉...真係煩...諗起都頭痕...諗起個心就頂住頂住呀...
有冇人可以教下我點做呀?

大宅

Re: 請問bb可否去大酒店呀?

delete
Elina

侯爵府

我就覺得好看你老公同男家果邊點看, 我老爺過身果時, 我個仔未究夠一歲, 個女4歲到啦, 奶奶叫佢地不好去, 因為驚果度不乾淨, 因為我奶奶自己都好怕呢未野, 佢都係守夜果晚去食齋, 第二日大殮同上山都無去, 所以我對仔女無去過.

到依家個仔都兩歲幾啦, 奶奶都不比佢地去拜阿爺, 因為話果度好多野, 所以佢地只係在屋企拜.

雖然我係基督徒, 不多信呢d野, 但係覺得果d地方好嘈, 佢地打鑼大鼓會'客'親bb, 同埋d香燭d氣味好難聞, 如果老公又不介意的話, 我會選擇不比佢去.

如果老公話要去的話, 我會帶佢去到一到, 跟住比人湊走.

大宅

最好都係睇你老公o個邊d人點諗, 如果佢地認為bb太細唔使佢去, 你仲可以有藉口話要湊住bb唔去o添呀 !!!! 但如果佢地堅持bb要去, o甘就睇你o既意願啦 ! 如果你真係好唔想bb去咪同佢地講唔俾呀b去囉, 講真, o個d儀式都係做俾人睇o既姐, 唔通你呀b唔去, 佢就唔係你奶奶個孫咩 ?! 平時唔孝順到人瓜佐先o黎做俾人睇o甘有鬼用咩 !!如果你奶奶知你係孝順佢我諗佢唔會介意你同bb有無去囉 !!!

男爵府

多謝各位既意見!
噚晚同我老公商量左喇,好彩佢話男家唔介意bb唔出席,所以我決定唔會畀bb去架喇!
不過我就無得避喇,事關我老公好想我出席,但係我都講到明,如果大殮果日真係撞到我舊曆生日正一正,我真係唔會出席的,所以叫左佢地盡量遷就,幫我避一避囉!

首頁

尾頁

跳至