論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

我想從菲律賓請番以前個菲傭, 請問有甚麼要注意, 有無過來人分享下.
謝謝
Farm

子爵府

原文章由 Farm 於 08-3-31 16:58 發表
我想從菲律賓請番以前個菲傭, 請問有甚麼要注意, 有無過來人分享下.
謝謝
Farm

點解你想請番以前個菲傭? 之前又冇繼續用佢?

洋房

我之前個菲傭(做左6年有多)因為媽媽過身, 回去辦完後事回港就很home sick, 茶飯不思, 成個人消瘦晒, 佢話想提早解約, 咁我就應承左佢, 而最近打電話給她, 她說身體已康復了(走左差不多一年), 咁我又好想佢番來, 佢又肯, 所以咪要辦手續.

有無人有經驗分享下, 例如我在港找agent代辦, 手續費如何計, 個工人可唔可以備少D agent fee......

原文章由 bbqueen 於 08-3-31 17:01 發表

點解你想請番以前個菲傭? 之前又冇繼續用佢?

男爵府

For 個工人, 真係 save 好多, no need pay agency fee. For 僱主, 費用差唔幾, 因都你要出機票, 驗身, 文件費 and 我當時要速遞個 visa & air ticket voucher 俾佢, by DHL 又 二百幾, 主要係又要 sure 佢寄齊文件, 而你又要自己上菲律賓領事館攪! then 仲要佢收齊野後, 遲遲不捨得動身來港, 又要追佢, 勞心勞力! Waste time! 要看你是否願意替工人慳錢, 僱主本身就冇乜好處.

Agency 有代辦指定工人的, 不過你就要 check check $

原文章由 Farm 於 08-3-31 16:58 發表
謝謝
Farm

[ 本文章最後由 0203Ma 於 08-4-1 12:46 編輯 ]

洋房

咁你知唔知如果經agent, 個工人要給多少agent fee?
另外, 你係如何安排她在菲驗身而又可靠呢?
謝謝
Farm

原文章由 0203Ma 於 08-4-1 12:44 發表
For 個工人, 真係 save 好多, no need pay agency fee. For 僱主, 費用差唔幾, 因都你要出機票, 驗身, 文件費 and 我當時要速遞個 visa & air ticket voucher 俾佢, by DHL 又 二百幾, 主要係又要 sure 佢寄齊文件, ...

大宅

原文章由 Farm 於 08-4-1 12:48 發表
咁你知唔知如果經agent, 個工人要給多少agent fee?
謝謝
Farm

I'm now arranging my ex-maid. Now, you must through agent.
As I knew, she needn't pay any agency fee and I paid $3250. They called it direct hire.

男爵府

依個我唔記得左, 你不如問o下d工人姐姐就知. 印印就 $3000 x 7 mths. 我記得菲好d, 冇咁慘.
我冇安排佢o係菲驗身呀, 講個"信"字(超級戇居!) 我淨係 by phone make sure 佢話冇病 & 冇大肚, then 返到黎 HK 先驗.
原文章由 Farm 於 08-4-1 12:48 發表
謝謝
Farm

[ 本文章最後由 0203Ma 於 08-4-1 13:07 編輯 ]

男爵府

FARM,
Oh! Mush through agent??? 因我的經驗是於3年前了, maybe change already, 你要 check check la.
原文章由 Barbara 於 08-4-1 13:00 發表

I'm now arranging my ex-maid. Now, you must through agent.
As I knew, she needn't pay any agency fee and I paid $3250. They called it direct hire.

洋房

我剛走去"x成"問, 答覆如下:
1. 我現在經佢地請個菲傭, 雖然在一年內如果我唔滿意, 可以換, 不過一定係佢地自己的菲傭, 唔可以係我自選.
2. 如果自選菲傭(即請番前菲傭), 費用就貴過請佢地過D ($3,380全包), 且要從新簽一份代理合同, $3,380, 另加$700香港驗身費, $100接機費, $100交通津貼, $50膳食費, 即$4,330. 仲話時間又會長D, 要3-4個月. 至於個菲傭要備幾多agent fee, 佢話唔知, 不過就備左一個菲律賓agent 的地址電話我, 叫我個前菲傭自己打去 manila問.

原文章由 Barbara 於 08-4-1 13:00 發表

男爵府

我都有試過經 Asia One 請指定工人(my old helper's sister), $ 我就forget how much, 時間肯定唔洗三四個月, as normal O者! X城可能想你請佢果D, 你問多幾間好D.
原文章由 Farm 於 08-4-1 15:07 發表
我剛走去"x成"問, 答覆如下:
1. 我現在經佢地請個菲傭, 雖然在一年內如果我唔滿意, 可以換, 不過一定係佢地自己的菲傭, 唔可以係我自選.
2. 如果自選菲傭(即請番前菲傭), 費用就貴過請佢地過D ($3,380全包), 且要從 ...

伯爵府

牛年勳章

我打過去陽x,指定工人要收$6000
到底而家係咪一定要經agent請?

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

我之前打過去海盈, direct hire $2,180, 嘉柏 $2,980, 至於菲律賓果邊工人要比幾多及包d乜你最好問清楚, 除左當地agent 費, 好多時當地 training fee/exam fee/body check 有d包有d又要再另比錢, 黎到 hk 係咪 agent 接埋機同搞埋身份證都要問埋, 有D agent 唔包架. 而黎到 hk 工人應該唔洗還錢比香港 agent, 不過海盈就話要收第1個月人工既10%.

仲有, 香港驗身及保險通常另計.

[ 本文章最後由 myapple 於 08-4-2 09:24 編輯 ]

洋房

多謝咁多位的回應, 我問番7年前幫我請這個前菲傭個agent, 佢話僱主付$2,980, 全包, 即包埋機票, 菲律賓及香港驗身, 接機, 辦身份證, 只要我將個工人個電話給她, 她會找菲律賓agent聯絡我個工人, 工人要先付$400驗身費, OK左, 再付$5,000 agent fee, 待菲律賓個agent將所有文件交給香港個agent, 需時約二個月可到港. 不過, 要check下工人個passport, 必須有18個月有效期, 如果無, 要快D叫佢去辦, 因為辦個新passport要一個月.

補充一句, agent話如果菲律賓工人經菲律賓D agent 找僱主, 其實要付$17,000 agent fee, 諗落都幾慘.

原文章由 myapple 於 08-4-2 09:22 發表
我之前打過去海盈, direct hire $2,180, 嘉柏 $2,980, 至於菲律賓果邊工人要比幾多及包d乜你最好問清楚, 除左當地agent 費, 好多時當地 training fee/exam fee/body check 有d包有d又要再另比錢, 黎到 hk 係咪 agent ...

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

Farm,

可唔可以 pm 你個 agent 資料比我呀? Thanks.

我問我依家個菲傭, 佢話佢黎香港都付出左 HK$15-16K, 若果做 direct hire, 我check 過2邊加埋既 total cost 約 HK$7k, (當然唔知收費既細節, 因我未做過).

原文章由 Farm 於 08-4-2 12:31 發表
多謝咁多位的回應, 我問番7年前幫我請這個前菲傭個agent, 佢話僱主付$2,980, 全包, 即包埋機票, 菲律賓及香港驗身, 接機, 辦身份證, 只要我將個工人個電話給她, 她會找菲律賓agent聯絡我個工人, 工人要先付$400驗身 ...

伯爵府

Hi Farm,

兩年前,我都試過"DIRECT HIRE", AGENT Fee 系 三千元, 但個MAID 系唔洗比, 你可以試打這個電話:2899 2101, Samuel Yuen 問問價賈,VISA大概六星期就批到.

[ 本文章最後由 cathngai 於 08-4-2 14:03 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至