基督家庭

跳至

首頁

尾頁

大宅

作為信徒,但我真係受不到血腥同暴力場面,我究竟好唔好去睇"受難曲"?

因我真係睇呢d會好唔掂,受唔住,哭就一定都不是這個問題,我怕我直頭會睇唔落去會離場,如果隔硬睇,就變左我"受難",但作為信徒,我又唔想錯過咁真實既感受.
我相信睇過的mami多數會prefer睇,可唔可以比d意見我,我好矛盾.

子爵府

Re: 作為信徒,但我真係受不到血腥同暴力場面,我究竟好唔好去睇"受難曲"?

mrs_e.c,

你這樣想: 「就算你長於基督的年代, 你在現場亦未必忍睹如此殘酷的行刑。」

你若知道自己一定受不了, 我覺得你不用勉強。就如有人說:"怕見血的, 就千萬不要看了"。

我有男同事看了打第一下釘, 都覺得很難受, 用手掩面不敢看。或許你可以選個近路口位子, 耶穌被釘時走出去避一避再回來。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

大宅

Re: 作為信徒,但我真係受不到血腥同暴力場面,我究竟好唔好去睇"受難曲"?

jk67jk,
好多謝你既意見~
唯有這2天再想想看不看,有決定話你知:-P ~
連男性都覺得很難受, 用手掩面不敢看。我真係怕我會o係戲院大叫出來,叫救命都似~
你個提議好有趣,我都唔會唸到,我唸我會攬實老公瓜瓜叫

你呢,睇左覺得點架?

子爵府

mrs_e.c

我未睇。我會下星期睇。我有位女性朋友,已看了一次,還肯陪我再看; 所以感受這東西真的人人不同。不過, 她說一定會喊,要帶定tissue.

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

侯爵府

我覺得有恐懼,有壓力便不要去.
我睇左啦,老實講,針十架那一段當然閉上眼,但之前好幾段都唔係好頂得順,直頭想睇表睇下走得未那隻FEEL.

老實講,我相信套劇不過是將聖經內的文字影象化,真的不能以此劇為依據當作信仰的基石.劇中我有不明的情節,我只會怪自己當日讀經不夠深入,我深相凡我們所領受的應以聖經為依歸 (嘻,我多言了,其實小女子離經叛道已久己)

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我睇時都有幾個鏡頭掩面, 好彩同老公一齊睇, 驚咪掩面&捉住佢囉。 其實不一定要去戲院睇, 你可以先去official website download
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

男爵府

我睇完之後有四行眼淚. 仲有jesus受刑個陣我都覺得痛.
認真un頂dable!
I support autism acceptance!

大宅

我都十五十六嫁其實...不過最尾都睇左.....因為講真我真係想更加了解主耶穌為我地捨己果種大恩典......
係就係血腥左少少....不過睇完後你一定會有另類領受!!
I Love Chip & Dale~~~~:-D:-D

首頁

尾頁

跳至