意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 0|主題: 77704

未滿月bb應否出街

大宅

國民生產總值:1590

未滿月bb應否出街

我個b宜家13日大, 佢姨媽話要同佢去街街, 唔知大家有什麼意見

侯爵府

國民生產總值:24623

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 未滿月bb應否出街

等佢大d先啦來日方長,而家d空氣咁差,咁對bb唔好架.

男爵府

國民生產總值:7746

咁細個, 最好唔好出街住. 最多去健康院檢查啦.

起碼等滿月先啦. 唔好去d咁人口密雜地方. 最好就行商場啦.

洋房

國民生產總值:267

no, 啦!

my baby go out when he 12day, then, he get common cold, very trouble, it take him 20 days to recover, 佢好辛苦咖!

大宅

國民生產總值:1329

最好唔好, 我有以下一個經驗....

我同老公諗住BB出世咁耐除左返健康院之外, 一直都無正式去過街街, 於是乎尋日下午同BB出街睇下野去公園呼吸下新鮮空氣, 點知, BB返到屋企就係咁喊 (BB一向都無乜點扭計同喊, 好多時都係食飽就訓), 我同老公心諗唔知係唔係因為同佢出街時俾d車聲嚇親 ??!! 我諗住俾番d安全感BB於是乎試下埋身餵下奶, 佢就喊下吮下, d喊聲好似好可憐咁, 我同老公見到BB咁樣, 真係好心痛....即使BB訓著都好, 一有小小聲音都會即刻嚇醒同埋喊.

依家我地已經決定BB唔到滿月個日都唔敢再同佢出街, 怕怕 !!!

大宅

國民生產總值:1030

bb出世的一個月,每一星期都出去一次(到醫生處check吓).順便行街買嘢.bb沒事,倒是我病了 - 可能太緊張bb及著唔夠衫(生完身體弱).所以,你自己要小心啦!

最富挑戰應是滿月酒個日,我bb要到凌晨五時才肯訓-太興奮啦!

該用戶已被刪除

子爵府

國民生產總值:10647

畀面勳章

我覺得就算同佢出去, 都係晏就暖小小同埋去公園好喇, 公園d空氣好d嘛
大小小先試下同佢行下商場喇
到個bb三個月到佢就會好鍾意出街架喇

民房

國民生產總值:104

I don't take bb out at all, except for visit to clinic, as I believe, her lung and nosal hair are both not well developed or form to filter the dust yet. so the less the better for early stage. But as bb grow older, I willtake bb down to our own park for a little of smog and dust just to train her lung up.

:-P

大宅

國民生產總值:1511

我bb滿月後才出街,但次次出街後就病,
但日日要去婆婆到,
現在五個月了,都成日見醫生.
最好小d出街哪.

伯爵府

國民生產總值:16584

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我女出世半個月左右撞啱農曆年,都有去拜年。但下午番屋企休息。所以隋去官塘健康院外都有去吓!但我較特別因我响娘家待產;BB出世後因新屋首年,所以家人載我哋由官塘返天水圍住番幾日再返官塘坐月至BB個多月先番天水圍。好煩呢! :-P :-P
我女2001年1月8日QE出世  

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.