婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

抱BB后手腕痛

我的BB工個月大, 我己上班兩星期, 最近每次抱BB后, 手腕都很痛, 是否抱BB的姿勢不對?

請提供議見......

民房

Re: 抱BB后手腕痛

係呀!!我個陣時都係啦,睇書呢D叫做媽咪手,真係抱BB時姿勢不正確,個時我痛到做唔到任何事情,真的好痛苦! :-( 睇過跌打,私家醫生都唔好,最後輪政府,幫我照x-ray話我根模發炎,呢D好難好,果個位剩係好好休息就會好ga la!!

公爵府

係呀, 係抱BB時手勢不正確呀! 我朋友個陣時都係抱BB時姿勢不正確, 醫生話係根模發炎, 於是我朋友要帶手腕'cool'保護隻手腕, 最緊要果隻手腕唔好再用力慢慢先至會好o架! 否則幾耐都唔會好, 小心d 呀! 記住抱BB時唔好屈起隻手腕! 祝您早日康復!

侯爵府

我以前都試過,最痛時連字都寫唔到,當時個女醫生話,生完BB因賀爾蒙問題,這情況好普遍,唔需要睇醫生,六個月後自然會好,果然,六個月後我唔再痛.

男爵府

我都患上媽咪手,真係連筆都執吾穩,e+做緊物理治療但都冇進展,希望如瑄婷所說六個月後可以吾痛。

jc

侯爵府

我以前都有類似情況
抱BB加打電腦及用計數機
睇跌打+西醫都唔得
最後朋友介紹我去做火灸 (用火燒紅支針再刺落手腕,係呀,好痛架,痛到我針完講笑問同事係咪同我有仇)
但係真係針完兩次唔痛
之後,大半年再番發,再針一次,到而家都托賴冇事啦

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我個時痛到連抱 bb 無唔得,
之後去睇過跌打,
點知重衰過唔睇,
比佢搞到筋膜腫左,
最尾個 frd 介紹我去針灸,
針左十次之後完全無事,
到左而家無再痛 lu•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我個時痛到連抱 bb 都唔得,
之後去睇過跌打,
點知重衰過唔睇,
比佢搞到筋膜腫左,
最尾個 frd 介紹我去針灸,
針左十次之後完全無事,
到左而家無再痛 lu•
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至